-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 08 /16:42

VVKT: Lietuvoje po skiepo fiksuoti tromboembolijos atvejai nevertintini kaip šalutinis COVID-19 vakcinos poveikis

Po pasiskiepijimo nuo COVID-19 Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) iki šiol yra sulaukusi šešių pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas dėl tromboembolijų, sako VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė. Bet nė vienas iš atvejų, anot jos, nesiejamas su pasiskiepijimu.

„Jie netraktuotini kaip susiję su „AstraZeneca“ vakcinos sukelta nepageidaujama reakcija“, – ketvirtadienį per nuotolinę spaudos konferenciją žurnalistams komentavo R.Pilvinienė.

Iš šešių asmenų, kurie susidūrė su tromboembolija po skiepo, penki jų, pasak jos, skiepijosi „AstraZeneca“, vienas – kito gamintojo vakcina.

Bet visus šiuos tromboembolijos atvejus, R.Pilvinienės teigimu, reikėtų traktuoti kaip atsitiktinius reiškinius.

Žmogus, jeigu ir nevakcinuotas būtų, jam situacija būtų nutikusi.

„Tas žmogus, jeigu ir nevakcinuotas būtų, jam situacija būtų nutikusi.

Sakykime, vienas iš pranešimų buvo, kad žmogus nuėjo vakcinuotis, buvo pavakcinuotas ir grįždamas namo pajuto, kad jam skauda koją blauzdos srity. Kažkiek išlaukė, pakentėjo, praėjus kažkuriam laikui kreipėsi į gydytoją ir buvo diagnozuotas tromboflebitas. Tai net nėra laiko įvykti tokiems reiškiniams, kad žmogus per 15 minučių po vakcinacijos patirtų tromboflebitą“, – pasakojo VVKT vyresnioji patarėja ir teigė, kad tromboflebitas – ilgai besivystanti liga.

Vartojant preparatus, gali būti atsitiktinumų

R.Pilvinienė pažymėjo, kad tromboembolijai būdingas tam tikras susirgimų dažnis populiacijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė

„Apskritai žiūrint į nevakcinuotų žmonių populiaciją tromboembolinių susirgimų dažnis būdingas tam tikrai amžiaus grupei, tam tikru pasireiškimo dažniu.

Reikia turėti omeny, kad daugelį vaistų vartojant gali būti atsitiktinių sutapimų, kurie iš pradžių gali būti susiję su vieno ar kito vaisto vartojimu, o eigoje, vykdant platesnio masto tyrimus ir stebėjimus, paaiškėja, kad juos galima traktuoti kaip atsitiktinius reiškinius“, – sakė ji.

Nepaisant to, net jei koks nors susirgimas atrodo nesusijęs su vakcinacija, VVKT esą vis tiek apie tai reikėtų pranešti.

Trečiadienį Europos vaistų agentūra (EVA) pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti vertintinas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 šalutinis poveikis, nors kartu pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

Keletas Europos valstybių dėl pranešimų apie po skiepo susidariusius kraujo krešulius sustabdė jaunų žmonių skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, Lietuva skiepijimą ja nusprendė tęsti be apribojimų.

Pranešė apie netikėtas reakcijas po skiepo

VVKT per daugiau kaip tris vakcinacijos nuo COVID-19 mėnesius pranešė sulaukusi daugiau nei 1,7 tūkst. pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas, iš jų 541 gautas kovą.

R.Pilvinienė teigė, jog pranešta ir apie netikėtas nepageidaujamas reakcijas, kurios dar nėra įrašytos į vakcinų informacinius lapelius.

„Tai yra veido, liežuvio galūnių ar net viso kūno tirpimo pojūtis, kas mediciniškai vadinama parestezija. Taip pat buvo arterinio kraujo spaudimo padidėjimo atvejų, dažno širdies plakimo atvejų. Tai buvo būdinga visoms trims vakcinoms“, – dėstė VVKT atstovė.

Pasiskiepijusieji „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinomis, anot jos, pranešė apie nemigą, o „AstraZeneca“ vakcina – ir apie periferinį veido paralyžių.

Toks atvejis fiksuotas vienas.

Mirė pasiskiepijęs ir paskui COVID-19 susirgęs asmuo

VVKT per kovą sulaukė ir 8 pranešimų apie mirties atvejus po pasiskiepijimo nuo COVID-19: mirė 69–91 metų amžiaus asmenys, iš kurių – 5 moterys ir 3 vyrai.

R.Pilvinienė pabrėžė, jog mirtys nėra susijusios su vakcinacija: „Visos praneštos mirtys iš esmės buvo susijusios su prognozuojama šių pacientų gyvenimo baigtimi. Dalis pacientų buvo slaugomi namuose, jau lėtinėmis ligomis sergantys ligoniai.“

VVKT vyresnioji patarėja nurodė, jog vienas skiepytas asmuo mirė po to, kai susirgo koronavirusu.

„Vienas atvejis buvo iš slaugos įstaigos, kur žmogus susirgo COVID-19 liga nepaisant to, kad buvo atlikta vakcinacija“, – teigė R.Pilvinienė.

Vienas atvejis buvo iš slaugos įstaigos, kur žmogus susirgo COVID-19 liga nepaisant to, kad buvo atlikta vakcinacija.

Šis atvejis, anot jos, susijęs su COVID-19 protrūkiu pensionate Tauragės rajone, o miręs asmuo esą buvo senas, sergantis lėtinėmis ligomis, bet paskiepytas abiem COVID-19 vakcinos dozėmis.

„Jis mirė atėjus laikotarpiui, kai lyg turėjo būti susidaręs imunitetas, bet konkrečių dienų, kada atsirado simptomai, ar tie simptomai buvo arti tos datos, kai turėjo būti susidaręs imunitetas, negalėčiau išsamiai papasakoti. Bet situacija buvo tokia, kad po vakcinacijos buvo ne vienas susirgęs žmogus“, – pasakojo R.Pilvinienė.

VVKT komentarai:

VIDEO: Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba apie šalutinį vakcinų nuo COVID-19 poveikį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius