Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 07

Vyriausioji rinkimų komisija nepraleido iniciatyvos rengti referendumą dėl lito

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį atsisakė registruoti iniciatyvinę grupę dėl lito išsaugojimo. Šį sprendimą ketinama atiduoti įvertinti Vyriausiajam administraciniam teismui.
Pinigai
Pinigai / BFL/Gedimino Savickio nuotr.

Iniciatyvinė grupė siūlė pakeisti Konstitucijos 125 straipsnį ir Konstitucinį aktą dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje. Iniciatoriai siūlė įtvirtinti nuostatą, kad nacionalinio piniginio vieneto – lito galima atsisakyti tik referendumu. Referendumui iniciatorių teiktas įstatymo projektas numatė galimybę, kad šalia lito atsiskaitymams gali būti naudojami ir kiti piniginiai vienetai, jei tą nustato tarptautinės sutartys.

VRK narys Jonas Udris pabrėžė, kad Konstitucinis Teismas yra nustatęs atvejus, kuriais negali būti daromos Konstitucijos pataisos, šis atvejis – vienas iš jų.

„Pagal tokį balsavimą akivaizdu, kad čia ne vieta nei Lietuvos trispalvei, nei Konstitucijai“, – apmaudo po balsavimo neslėpė vienas referendumo iniciatorių Gintaras Jonas Aleknavičius.

VRK narys Jonas Udris pabrėžė, kad Konstitucinis Teismas yra nustatęs atvejus, kuriais negali būti daromos Konstitucijos pataisos, šis atvejis – vienas iš jų.

Be to, neigiamą išvadą dėl iniciatyvos paskelbė Seimo Europos teisės departamentas, tam nepritaria ir Lietuvos bankas.

G.J.Aleknavičius pabrėžė, kad referendumo tekstas buvo rengiamas atsižvelgus į Seimo Teisės departamento pastabas, o jis priekaištų iniciatoriams neturi.

J.Udris paaiškino, kad, anot Teisės departamento, tekstas atitinka tik juridinės technikos reikalavimus – tvarkingai sudėti kableliai, yra paraštės.

„Jeigu atitinka formalius reikalavimus, nejau visas iniciatyvas turėtume registruoti?“, – iniciatorių klausė J.Udris.

Z.Vaigauskas: nevadinkit savęs tauta

J.Udris sakė, kad Švedija neįsivedė euro dėl to, kad, tyčia ar ne, neatitinka formalių kriterijų, tačiau kai juos atitiks, eurą įsivesti privalės.

Bandydami įtikinti VRK registruoti referendumo tekstą euroskeptikai aiškino, kad jie nėra nusistatę prieš eurą, esą jie nori, kad dėl euro įvedimo datos nuspręstų tauta.

„Švedija neįsivedė euro ir niekas jai neskyrė baudos. Ten gerbiamos piliečių teisės, norėtume, kad ir čia taip būtų“, – kalbėjo vienas referendumo iniciatorių, tautininkas Julius Panka.

J.Udris jam atsakė, kad Švedija neįsivedė euro dėl to, kad, tyčia ar ne, neatitinka formalių kriterijų, tačiau kai juos atitiks, eurą įsivesti privalės.

G.J.Aleknavičius pastebėjo, kad jam visiškai nelogiškai skamba VRK narių argumentai, kad Konstitucijos pataisa gali prieštarauti Konstitucijai, nes tauta turi galimybę ją keisti.

„Nevadinkit savęs tauta, gerai?“ – jam atsakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius