Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20

Vyriausybė pateiks praėjusių metų veiklos ataskaitą

Ketvirtadienį Vyriausybė Seimui pateiks praėjusių metų veiklos ataskaitą.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Kas ketveri metai, pasikeitus valdančiajai daugumai, Vyriausybė susiduria su paradoksu, nes gali atsiskaityti tik už pirmąsias tris darbo savaites. Kadangi praėjusios Vyriausybės veikla jau įvertinta Seimo rinkimuose, šioje ataskaitoje pasirinkome ne vardyti jos darbus, o pateikti plačią valstybės, ekonomikos ir visuomenės būklę atspindinčią (...) apžvalgą“, – teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, kadangi aštuonioliktoji Vyriausybė darbą pradėjo COVID-19 pandemijos įkarštyje, jos suvaldymas ir su tuo susiję kiti darbai tapo svarbiausi darbotvarkėje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Ataskaitoje nurodoma, kad dėl pandemijos, pernai, palyginti su 2019 metais, bendras Lietuvos prekių eksportas sumažėjo nuo 29,6 mlrd. iki 28,6 mlrd. eurų, lietuviškos kilmės prekių eksportas per metus sumažėjo 4,8 proc., nedarbas padidėjo 2,2 procentinio punkto iki 8,5 proc., o užimtų gyventojų sumažėjo 1,5 procento. Nepaisant to, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis praėjusiais metais šalyje sudarė 1421 eurą ir didėjo 9,6 procento.

Ataskaitoje nurodoma, kad siekiama, jog paramą gautų labiausiai nuo COVID-19 nukentėję ir skaudžiausias pasekmes patiriantys verslai.

„Nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams suplanuota valstybės parama siekia per 330 mln. eurų. Imtasi reformuoti inovacijų, duomenų atvėrimo sritis, stiprinti atstovavimą Lietuvos ekonominiams interesams pasaulyje“, – rašoma dokumente.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ministrų susitikimas Lietuvos Respublikos Vyriausybėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ministrų susitikimas Lietuvos Respublikos Vyriausybėje

Daugiausia dėmesio Vyriausybė žada skirti penkioms kadencijos reformoms: valstybės tarnybos pertvarkai, pažangos programai „Tūkstantmečio mokyklos“, EDtech skaitmeninei švietimo transformacijai, inovacijų ekosistemų mokslo centruose, inovacijų agentūros ir misijomis grįstų mokslo ir verslo inovacijų programų sukūrimui, taip pat ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimo modelio sukūrimui.

Seimo statute numatyta, kad metinėje Vyriausybės veiklos ataskaitoje taip pat turi būti aptarti ir artimiausio laikotarpio Vyriausybės veiklos prioritetai.

Ataskaitos pateikimo metu Seimo posėdyje turi dalyvauti visi ministrai.

Birželio 8 dieną Seimo posėdyje planuojama surengti specialią diskusiją, o jos pabaigoje parlamentarai gali priimti rezoliuciją. Iki tol Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą turės apsvarstyti visi Seimo komitetai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius