Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 21

Vyriausybė pritarė Kroatijos narystei ES

Trečiadienį posėdžiavusi Vyriausybė pritarė įstatymo dėl Europos Sąjungos valstybių narių ir Kroatijos sutarties dėl šios šalies stojimo į ES ratifikavimo projektui ir siūlys Prezidentei teikti jį Seimui.
Kroatijos teniso sirgaliai
Kroatija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES valstybės narės ir Kroatija sutartį pasirašė 2011 m. gruodžio 9 d. Lietuvos vardu ją pasirašė šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Sutartis įsigalios, kai ją ratifikuos visos ES šalys narės. Tai jau atliko penkios valstybės narės, dar viena susitarimą turėtų ratifikuoti šią savaitę.

Kroatijos stojimo į ES derybos prasidėjo 2005 m. spalio 3 d.

Visoms valstybėms numatytu laiku deponavus ratifikavimo dokumentus, Kroatija ES nare taptų 2013 m. liepos 1 dieną t. y. Lietuvai pradėjus pirmininkauti ES Tarybai.

Kroatijos įstojimas į ES nesumažins Lietuvos atstovų skaičiaus ES institucijose: iki 2014 metų rinkimų Europos Parlamente liks 12 narių iš Lietuvos (kaip bus paskirstyti mandatai per 2014 metų rinkimus, dar nėra nuspręsta), ES Taryboje Lietuva toliau turės 7 balsus, Ekonominių ir socialinių reikalų ir Regionų komitetuose liks po 9 vietas.

Kroatijos stojimo į ES derybos prasidėjo 2005 m. spalio 3 d. Šalis jau nuo šių metų pradžios ruošiasi visateisei narystei bei stebėtojos teisėmis dalyvauja daugelyje ES valstybių narių susitikimų.

Lietuvos eksportas į Kroatiją 2011 m. sudarė 57 milijonus litų ir palyginti su 2010 m. išaugo 22,3 milijono litų. Iš Kroatijos praėjusiais metais importuota už 20,3 milijono litų ir palyginti su 2010 m. importas išaugo 3,4 milijono litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius