2020 08 17 /13:53

Vyriausybė pritarė priemonėms, kurių bus imamasi labiausiai koronaviruso paveiktose vietose: nuo kaukių dėvėjimo iki maitinimo organizavimo

Pirmadienį neeiliniame pasitarime Vyriausybė svarstė ir pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlytiems epidemiologinius kriterijams bei rekomenduojamoms COVID-19 prevencijos priemonėms atskirose savivaldybėse ir sektoriuose.
Prekybos centro lankytojai
Prekybos centro lankytojai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugpjūčio 14 dienos duomenimis, sergamumo koronavirusu rodiklis Lietuvoje siekė 9,6 atvejo 100 tūkstančių gyventojų.

Pabrėžiama, kad liepos–rugpjūčio mėnesiais iš visų naujai užregistruotų ligos atvejų apie 20 procentų buvo nesusiję su protrūkiais ar įvežtiniais atvejais, kas rodo infekcijos plitimą visuomenėje.

Be to, kaip nurodo SAM, epidemiologinė situacija savivaldybėse skiriasi. Todėl rekomenduojama papildomas prevencijos priemones įvesti priklausomai nuo situacijos konkrečioje savivaldybėje. Taip pat pateiktos ir rekomenduojamos priemonės skirtingiems sektoriams.

Rekomenduojamos papildomos priemonės Vyriausybės sprendimu būtų įvedamos kiekvienai savivaldybei atskirai, įvertinus epidemiologinius duomenis toje teritorijoje.

Nors epidemiologinė situacija šalyje negerėja, vien per savaitgalį nustatyta beveik 70 naujų koronaviruso atvejų, praėjusią savaitę buvo imtasi tam tikrų ribojimo priemonių švelninimo, tarkime, padidintas renginių uždarose erdvėse dalyvių skaičius.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tam tikrus dalykus dabar pažįstame geriau nei anksčiau, kai koronavirusas tik pradėjo plisti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Labiau pažįstame virusą, geriau žinome, ką viena ar kita priemonė gali ar negali duoti. Ir dabar jau tikrai tokių diskusijų dėl asmens apsaugos priemonių naudojimo ir jų efekto kaip ir nebėra ir aišku, kad galima naudoti. Kitas dalykas, kai žinome, kaip virusas plinta, yra keliami ir tam tikri reikalavimai. Trečiadienį kaip tik bus teikiamas dar vienas siūlymas dėl to, kad į renginius – tokiu atveju, jeigu jau vis tik neribojamas skaičius, kad būtų privalomas atsekamumas tų, kurie atvyksta į renginį. Tai yra, kad bilietai būtų parduodami elektroniniu būdu“, – nurodė A.Veryga.

Rekomenduojami atstumai

Nustatyti keturi sergamumo COVID-19 rodikliai: kai susirgimų skaičius 100 tūkstančiui gyventojų neviršija 3 atvejų, nuo 3 iki 16 atvejų, nuo 16 iki 25 atvejų bei 25 atvejai ir daugiau.

Tarp SAM rekomenduojamų priemonių – žmonių srautų valdymas.

Tarkime, kai sergamumas 100 tūkstančių gyventojų siekia 16–25 atvejus, siūloma laikytis 1–2 m atstumo, bet gali būti draudžiami žmonių susibūrimai savivaldybės teritorijoje esančiose įmonėse, įstaigose, viešose vietose.

Kai sergamumas koronavirusu savivaldybėje viršija 25 atvejus 100 tūkstančių gyventojų, rekomenduojama nustatyti 2 m atstumą tarp žmonių, taip pat galimi susibūrimų draudimai.

Ten, kur susirgimų skaičius viršys 25 atvejus 100 tūkstančių gyventojų, kaukės bus privalomos viešose uždarose vietose ir visuose susibūrimuose.

Ten, kur sieks iki 25 susirgimų COVID-19 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, apsaugines kaukes reikės dėvėti viešose uždarose vietose, susibūrimuose atvirose erdvėse.

Apie kaukių dėvėjimą, pasak A.Verygos, ryte kalbėta COVID-19 valdymo komitete.

Iš pradžių planuota numatyti, kad susirgimų skaičiui neviršijus 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, kaukės būtų privalomos tik viešose uždarose vietose, kaip yra dabar. Pavyzdžiui, prekybos centruose ir panašiai.

Dariaus Ruzgio nuotr./Koncerto Kaune akimirka
Dariaus Ruzgio nuotr./Koncerto Kaune akimirka

„Pirminėje versijoje nebuvo siūloma kaukių naudoti renginiuose, kurie yra atvirose erdvėse, jeigu rodiklis yra iki 16 atvejų – ką mes dabar iš esmės ir turime Lietuvoje. Tai po pasitarimo vis tik sutarėme, kad nelauksime to rodiklio – 16 atvejų – ir dabar jau artimiausiu metu bus parengti sprendimai, kurie yra reikalingi, jog tos kaukės privalomos ir atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose“, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras.

nelauksime to rodiklio – 16 atvejų – ir dabar jau artimiausiu metu bus parengti sprendimai, kurie yra reikalingi, jog tos kaukės privalomos ir atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose.

Nuotolinis darbas pagal galimybes rekomenduojamas nuo tada, kai susirgimų COVID-19 skaičius pasiekia 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

Kai sergamumas koronavirusu 16–25 atvejai 100 tūkstančių gyventojų, susibūrimuose rekomenduojamos kaukės ir ne mažesnis kaip metro atstumas renginiuose uždarose ir atvirose erdvėse, srautų valdymas renginiuose bendrose patalpose, rekomenduojami posėdžiai nuotoliniu būdu.

Kai susirgimų skaičius 100 tūkstančių gyventojų viršija 25 atvejus, be to, dar rekomenduojama renginius organizuoti be žiūrovų (pagal renginio pobūdį).

Jei susirgimų skaičius neviršijo 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, nerekomenduojamos papildomos priemonės dėl lankytojų srautų asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinėse ir globos įstaigose.

Jeigu viršija, rekomenduojama valdyti lankytojų, lankančių asmenis, turinčius didesnę riziką sirgti sunkiai, srautus (16–25 atvejai 100 tūkst. gyventojų) ir rekomenduojama valdyti lankytojų, lankančių pacientus, globotinius, srautus (daugiau kaip 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų).

Konkrečios rekomenduojamos priemonės (nuo kaukių dėvėjimo, srautų valdymo iki maitinimo) yra nustatytos ir pagal sektorius: viešąjį ir privatų (darbovietės), švietimo (atskirai pradinis ir pagrindinis bei vidurinis ugdymas, aukštasis mokslas), sveikatos priežiūra, socialinės paslaugos ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius