Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 17 /16:55

Vyriausybė purena dirvą Jono Miliaus atleidimui: prašys VMVT vadovo pateikti veiklos ataskaitą

Panašu, kad premjeras Algirdas Butkevičius sugalvojo, kaip atleisti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovą Joną Milių. Paaiškėjus, kad tai padaryti nėra taip lengva, Vyriausybė trečiadienį nusprendė prašyti J.Miliaus, kaip vadovo, veiklos ataskaitos. Jai nepritarus, J.Milius netektų posto.
Jonas Milius
Jonas Milius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tai po Vyriausybės posėdžio trečiadienį pranešė premjeras Algirdas Butkevičius. Prieš kurį laiką jis prašė STT įtarimų sulaukusio tarnybos vadovo trauktis, tačiau J.Milius to padaryti nesutiko.

Po skandalo dėl „Judex“ koldūnų J.Milius išvyko atostogauti. Po mažiau nei savaitės sugrįžęs į darbą jis privalės iki rugsėjo 7 dienos parengti savo, kaip VMVT vadovo, veiklos ataskaitą ir pateikti ją Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM). Ją vėliau vertins visas ministrų kabinetas.

Ataskaita turi būti parengta už šių metų pirmąjį pusmetį.

Mes teisės jį atleisti neturime, bet mes turime teisę įvertinti viešai pasirodžiusią informaciją.

Vyriausybės kanceliarijos Teisės departamento darbuotojai analizavo STT ir Generalinės prokuratūros pateiktą informaciją.

ŽŪM turės įvertinti J.Miliaus ataskaitą.

„Į tai tikriausiai bus įtraukti ir STT vertinimai“, – teigė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė

Ji teigė, kad vadovo ataskaitoje turės būti atsakyta į klausimus, kaip buvo sureaguota į užsienio valstybių pranešimus apie „Judex“ produkcijoje rastas bakterijas.

„Kol kas žinome, kad buvo iš Rusijos pranešimai, jog kažkas rasta produktuose. Turės pateikti, kokių buvo imtasi priemonių, ar buvo užtikrinta visų maisto produktų kokybės kontrolė“, – teigė ministrė.

Prokurorai nušalinti J.Milių neprašo

„Generalinė prokuratūra yra priminusi, kad vykdant ikiteisminį tyrimą galioja nekaltumo prezumpcija. Todėl nušalinti J.Milių nuo pareigų jie neprašo“, – pabrėžė premjeras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad VMVT vadovas nėra politinio pasitikėjimo tarnautojas, todėl negalima jo atleisti praradus pasitikėjimą.

A.Butkevičius išvardijo, kokiais atvejais gali būti atleistas tarnybos vadovas, pabrėždamas, kad viena iš galimybių – jei Vyriausybė nepritaria VMVT vadovo veiklos ataskaitai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Panemunės komisariatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Panemunės komisariatas

„Mes teisės jį atleisti neturime, bet mes turime teisę įvertinti viešai pasirodžiusią informaciją, kad galimai maisto produktai, kurie buvo realizuojami vidaus rinkoje ir už Lietuvos ribų... Ar tikrai į informaciją apie galbūt nekokybiškus produktus buvo laiku sureaguota, ir ar buvo imtasi veiksmų“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Paaiškėjus, kad veiksmų nebuvo imtasi ir jei veiklos ataskaita netenkins, A.Butkevičius sakė, kad ministrų kabinetas J.Milių atleis iš darbo.

Dėl eksporto premjeras nesibaimina

Premjeras teigė nemanantis, kad ši istorija paveiks eksportą, tačiau sutiko, kad dėmesys Lietuvai bus padidintas vertinant eksportuojamą produkciją.

Iš kitų šalių atvykę ekspertai vertina įmones, o paskui pasirašo sutartį su VMVT, kad ji yra atsakinga už produkcijos kokybę.

„Iš kitų šalių atvykę ekspertai vertina įmones, o paskui pasirašo sutartį su VMVT, kad ji yra atsakinga už produkcijos kokybę“, – pabrėžė jis.

V.Baltraitienė šiuos klausimus teigė trečiadienį aptarusi su Kinijos ambasadoriumi Lietuvoje ir teiravosi, ar situacija neturės įtakos pieno produktų eksportui: „Ambasadorius patikino, kad bendravo su Kinijos Žemės ūkio ministerija ir su Kinijos kokybės vertinimo tarnyba ir sakė, kad jie stebi ir kol kas nemato, dėl ko reikėtų stabdyti procedūras. Bet žinoma, stebėjimas yra padidintas.“

J.Milius piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamas ikiteisminiame tyrime, kurio duomenimis, šaldyto maisto produktų bendrovė „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

Tarnybos atstovė: J.Milius ataskaitą rengs ir pagal Vyriausybės jau patvirtintą dokumentą

Vyriausybei trečiadienį pavedus šiuo metu atostogaujančiam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui iki rugsėjo 7 dienos parengti veiklos ataskaitą, tarnybos atstovė sako, kad jos pagrindas bus ministrų kabineto jau anksčiau patvirtintas dokumentas.

„Už 2015 metus tarnybos ataskaita jau patvirtinta ir paskelbta viešai, o už 2016 metų pirmąjį pusmetį ataskaita ruošiama, ir šių dokumentų pagrindu bus paruoštas šios dienos Vyriausybės sprendimu nurodytas dokumentas“, – BNS sakė tarnybos atstovė spaudai Jurgita Savickaitė.

Pasak jos, J.Milius iš atostogų grįš rugpjūčio 29 dieną. Su juo pačiu BNS susisiekti nepavyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius