TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 03 09

Vyriausybė skyrė premijas žymiems kultūros ir meno žmonėms

2011 metais už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui Vyriausybė nutarė skirti kultūros ir meno premijas dvylikai šalies kultūros ir meno kūrėjų, kuriuos, įvertinusi dvidešimt devynias kandidatūras, Ministrų kabinetui pristatė Jono Vytauto Bruverio vadovaujama komisija.

Vyriausybės kultūros ir meno premija skirta Algirdui Bosui – Klaipėdoje gyvenančiam ir kuriančiam skulptoriui, dekoratyvinių ir monumentalių skulptūrų, plakečių bei medalių autoriui.

Premija pagerbti fotomenininkai Algimantas ir Mindaugas Černiauskai jau daug metų prabyla į mus lyrizmo ir dramatiškumo įžvalgomis kaimo žmonių gyvenime, portretuose. Beje, tai unikalus atvejis šalies fotografijoje,  kai du labai artimi žmonės – broliai – kuria kartu. 

Už nuopelnus apdovanotas Šiaulių dramos teatro aktorius Sigitas Jakubauskas, kritikų pripažintas reikšmingų vaidmenų kūrėjas, regis, pirmą kartą šalies žiūrovams plačiau prisistatė  filme „Dičiaus karjera“ dar  1980 metais – jis sukūrė įsimintiną Dičiaus portretą.  

Giedrius Kazimierėnas įvertintas už įspūdingus pastarųjų metų istorinės tematikos paveikslus, kurie  eksponuojami bei vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Liubomiras Laucevičius pačius įtaigiausius vaidmenis sukūrė Klaipėdos, Kauno teatro scenose, dirba net tik su mūsų kino režisieriais. Jis vaidino garsiame rusų kino režisieriaus V.Bortko filme „Meistras ir Margarita“ (pagal M.Bulgakovą), „Tarasas Bulba“ (pagal N.Gogolį).

Algimanto Aleksandro Mikutos poezija pasižymi ekspresyvumu, paradoksaliu mąstymu, vaizdingumu. Taip pat jis – kūrybingas vertėjas, išvertęs Č.Aitmatovo, M.Bulgakovo,  B.Pasternako ir kitų autorių knygas, daugel metų redagavo žurnalą  „Nemunas“. 

Premija paskirta Česlovui Radžiūnui – choro dirigentui. Šis menininkas daug metų vadovauja Operos ir baleto teatro chorui, kurio profesionalumą ne kartą akcentavo muzikos kritikai.

Konstancija Gražina Remeikaitė – žymi šalies kostiumų dailininkė, kuri sukūrė kostiumus daugiau nei 30-čiai kino filmų ir teatro spektaklių.

Pripažinta, jog Rūtos Stanevičiūtėsž-Kelmickienės – muzikologės darbų dėka Lietuvos muzikologijoje įsitvirtino naujausios pasaulio muzikos mokslo idėjos bei metodologija.

Garbinga premija skirta Daliai Emilijai Staškevičienei – antikos, filosofinių tekstų vertėjai, lietuviškai prakalbinusiai Tacitą, Seneką, Ciceroną ir daugel kitų autorių Ji sudarė rinkinį „Antikinės komedijos“, žinyną „Antikos pedagogai“, „Romėnų literatūros chrestomatiją“, „Graikų literatūros chrestomatiją“, išvertė kitas vertingas knygas.

Jūratė Stauskaitė – žinoma grafikė, kurios darbuose dažnai vyrauja ekspresionistinė tematika. Menininkė surengė virš dvidešimt personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Dailininkė aktyvai dirba ir pedagoginį darbą: ji ­ įsteigė privačią ugdymo įstaigą – Vaikų ir jaunimo dailės mokyklą.

Premija įvertinta kompozitoriaus Jono Tamulionio kūryba jau daugelį metų siejama su  gitara, akordeonu ir choru. Žiūrovai ir kritikai puikiai įvertino neseniai jo pastatytą operą vaikams „Bruknelė".

Kultūros ir meno premijas Vyriausybė įsteigė 1997 metais, dabar premijos dydis – 44200 Lt. Menininkų kūrinius vertina Meno premijų komisija, kuri yra sudaroma iš menininkų, kultūros darbuotojų, atsižvelgiant į Lietuvos kultūros ir meno tarybos, Meno kūrėjų organizacijų asociacijos pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius