Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 08 /09:42

Skubiai sušauktas Vyriausybės posėdis baigėsi šnipštu: kilo nesusipratimas dėl priverstinio asmenų testavimo protrūkiuose

Pirmadienio rytą skubiai į posėdį susirinkusi Vyriausybė, sprendė dėl teisės papildomai numatyti darbus ir veiklos sritis, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, pasitikrinusiems, ar neserga užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, suteikimo. Be kita ko, siūlyta numatyti galimybę be sutikimo atlikti asmenų, įtariamų, kad serga, turėjusių sąlytį, ir sukėlėjų nešiotojų būtinąjį ištyrimą protrūkio metu. Tačiau sutarimo dėl to ministrų kabinetas nerado, nes kai kam kilo klausimų dėl „priverstinio testavimo“.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / LRV nuotr.

Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimo projektą pateikė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Teigiama, kad siūloma aiškiai įtvirtinti teisę Vyriausybei papildomai nustatyti darbus ir veiklos sritis, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, papildomai pasitikrinusiems, ar neserga užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, numatant, kad šios išlaidos gali būti finansuojamos valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka arba apmokamos darbdavio bei numatyti galimybę be sutikimo atlikti asmenų, įtariamų, kad serga, turėjusių sąlytį, ir sukėlėjų nešiotojų būtinąjį ištyrimą protrūkio metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkui pristačius įstatymo projektą, teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska paprašė pertraukos, kad galėtų įsigilinti į nuostatas dėl priverstinio testavimo.

Klausimų kilo ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

„Jūs minite žodį „privalomas“, ministras mini „priverstinis“. Ar galėtumėte kažkaip paaiškinti kabinetui, kuris žodis yra galutinis, ir kaip mes įsivaizduojame teisinę logiką sulig kiekvienu?“ – klausė jis.

„Jeigu yra pareiga atlikti testą prieš pradedant veiklą, o priešingu atveju žmogus negali tos veiklos vykdyti, tai yra pareiga turbūt, nes darbdavys negali kitaip tokio darbuotojo išleisti į darbą“, – aiškino premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, koronaviruso protrūkio vietoje turėtų būti ištirti visi žmonės. Esą jeigu toliau bus elgiamasi kaip dabar, tai yra laukiama, kol kam nors pasireikš simptomai, ir tirsime tik tokius žmones ar turėjusius artimus kontaktus su užsikrėtusiais COVID-19, suvaldyti protrūkių sėkmingai nepavyks.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Aš pritariu logikai, aš tikrai suprantu, bet, žiūrėkit, paaiškinkite, ką jūs turite galvoje sakydami žodį „priverstinis“, nes tai yra be žmogaus sutikimo. Ar čia nėra konstitucinio prieštaravimo? Aš tiesiog suprantu, kad jeigu yra privaloma, žmogus negali grįžti į darbą, negali dirbti, įmonė negali atsidaryti ir tai yra privalomybė – aš tą visiškai suprantu.

Bet priverstinis, tai reiškia, kad jeigu žmogus sako: „Aš atsisakau“, tai tada paaiškinkite tiesiog. (...) Gal teisininkai galėtų paaiškinti, ką žodis „priverstinis“ reiškia, testavimas be sutikimo reiškia? (...) Tai jeigu aš balsuosiu, aš balsuosiu prieš“, – Vyriausybės posėdžio metu sakė G.Landsbergis.

„Tvarkoj, ačiū. Tai tada šitą klausimą mes atidedame iki geresnių laikų ir pereiname prie kitų darbotvarkės klausimų“, – baigė I.Šimonytė.

Tvarkoj, ačiū. Tai tada šitą klausimą mes atidedame iki geresnių laikų ir pereiname prie kitų darbotvarkės klausimų.

Ką pasiūlė ministerija?

Kaip nurodoma, SAM parengtu įstatymo projektu siūloma:

  1. papildyti nuostata, suteikiant Vyriausybei teisę papildomai numatyti darbus ir veiklos sritis, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, papildomai pasitikrinusiems, ar neserga užkrečiamąją ligą, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas;

  2. papildyti nuostata, kad darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, gali būti finansuojami valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka arba apmokamos darbdavio;

  3. papildyti išimtimi, numatant galimybę be sutikimo atlikti asmenų, įtariamų, kad serga, turėjusių sąlytį, ir sukėlėjų nešiotojų būtinąjį ištyrimą protrūkio metu;

  4. papildyti, kad asmenims, įtariamiems, kad serga pavojingomis ar ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis, asmenims, turėjusiems sąlytį, ar šių ligų sukėlėjų nešiotojams taikomas būtinasis ištyrimas, jei nustatytas užkrečiamosios ligos protrūkis, kada reikalingas asmenų ištyrimas, ir jie atsisako arba vengia ištyrimo ir tuo sukelia pavojų aplinkinių sveikatai. Būtinąjį ištyrimą skiria protrūkį tiriantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro tarnautojas, o organizuoja savivaldybės administracijos direktorius;

  5. numatyti, kad asmenų, įtariamų, kad serga, turėjusių sąlytį, ir sukėlėjų nešiotojų būtinojo ištyrimo organizavimo tvarką protrūkio metu nustato sveikatos apsaugos ministras.

„Kadangi šiuo metu neįmanoma numatyti, kiek gali būti protrūkių, kokie darbai ir veiklos sritys bus įtrauktos, taip pat kokie bus numatyti kriterijai, kokiais atvejais reikalingi papildomi darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, galėtų būti finansuojami valstybės biudžeto lėšomis, o kokiais atvejais būtų apmokami darbdavio, todėl Projekto įgyvendinimui reikalingų papildomų biudžeto lėšų šiuo metu nėra galimybės apskaičiuoti“, – teigiama SAM parengtame dokumente.

Pasak jo, sudarant galimybę organizuoti privalomąjį tam tikrų asmenų ištyrimą protrūkiuose, užtikrinamas tinkamas protrūkių valdymas, jų plitimo sustabdymas, perspėjamas ne tik pirminių, bet ir antrinių atvejų atsiradimas.

„Užtikrinus tinkamą atvejų atsekamumą ir sąlytį turėjusių asmenų izoliavimą ar kitų užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonių organizavimą sudaromos palankesnės sąlygos užkrečiamosios ligos suvaldymui“, – sakoma SAM rašte.

Numatoma prašyti Seimą šį įstatymo projektą svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius