Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 29 /16:46

Vyriausybė pavėlino dalies valstybės valdomų įmonių pertvarką

Vyriausybė trečiadienį pratęsė kai kurių valstybės valdomų įmonių pertvarką, o dalies pokyčių atsisakė nepritarus Seimui. Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateikė atnaujintą pertvarkos planą. Dalis jo terminų buvo keičiama ir anksčiau.
Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija
Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Kaip rodo pertvarkos eiga, – žinoma, ir anksčiau, ir šiuo metu ji vyksta, – tačiau užsibrėžto skaičiaus, kad liks 34 valstybės valdomos įmonės, matyt, pasiekti nepavyks dėl labai skirtingų ir įvairių priežasčių. Dalis priežasčių susiveda į Seimo sprendimus (...) Dalis įmonių yra likviduojamos, netgi bankrutavo – yra ir tokių dalykų (...) Planas pakoreguotas, atitinkamai, atsižvelgiant į ministerijų išreikštas nuomones“, – pasitarime kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius.

Vyriausybės programos įgyvendinimo plane buvo numatyta, kad šių metų pabaigoje bus 34 valstybės valdomos įmonės (VVĮ). Liepos 13 dieną veikė 48 VVĮ, 32 antrinės ir 11 paskesnės eilės bendrovių.

Premjerą Saulių Skvernelį pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas atkreipė dėmesį, kad pertvarkos planai turi būti ir ambicingi, ir realistiški.

„Ne kartą datos jau buvo atidėtos. Tai, pirmiausia, reikia sveikinti tas ministerijas, kurioms pavyko įgyvendinti ir reformuoti valstybės valdomas įmones. Dėl kitų datų, kaip ir minėta, tikslas yra kiek įmanoma ambicingesnius terminus turėti, bet, kita vertus, ir realius“, – kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasiūlė „Oro navigacijos“, Lietuvos oro uostų, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir Vidaus vandens kelių direkcijos pertvarkymo laiką atidėti iki gruodžio (buvo liepa), Turto banko – į 2024 metų gruodį (buvo 2022 metų gruodis).

„Indėlių ir investicijų draudimo“ pertvarką į viešąją įstaigą norima pailginti metais iki kitų metų gruodžio, o „Lietuvos kinas“ likvidavimą – perkelti į kitų metų liepą (buvo šių metų spalis).

Be to, nuspręsta neprivatizuoti „Problematikos“, nes Seimas bendrovę įtraukė į strateginių įmonių sąrašą, taip pat „Kiaulių veislininkystės“, „Panevėžio veislininkystės“ ir „Šilutės veislininkystės“.

Be kita ko, atsisakoma Valstybės žemės fondo, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro ir Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centro „GIS-Centras“ jungimo, kadangi Seimas atmetė įstatymų projektus.

Vyriausybės kanceliarijos pažymoje nurodoma, kad iki šiol nepateiktos konkrečios Registrų centro, „Regitros“, Valstybinių miškų urėdijos, Ignalinos atominės elektrinės ir dar kelių valstybės įmonių pertvarkos priemonės ir jų terminai.

Nespėjant laiku pertvarkyti valstybės valdomų įmonių į akcines bendroves, Vyriausybė šių metų sausį nusprendė pratęsti diskusijas. Premjeras S. Skvernelis tuomet sakė, kad reikia dar rimtai padirbėti, o ne „stumdyti“ terminus, kas yra „savęs apgaudinėjimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius