TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 16 /15:19

S.Skvernelis: jeigu matysime, kad iš tikrųjų reikia, karantinas gali būti skelbiamas pagal Užkrečiamųjų ligų įstatymą

Vyriausybė ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai paliko spręsti, kaip turėtų elgtis į Lietuvą ne iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos ir Didžiosios Britanijos atvykę žmonės. Premjeras Saulius Skvernelis posėdyje vylėsi, kad griežtų priemonių nereikės. Ketvirtadienį Vyriausybė atvėrė galimybę A.Verygai, jei prireiks, sugrąžinti kaukių dėvėjimą viešose vietose. Vyriausybės teisininkai tuo metu ėmė siūlyti galvoti apie riboto karantino įvedimą, S.Skvernelis to neatmeta, jei reikalai ims blogėti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga posėdyje sakė, kad pakeitimai daromi atsižvelgiant į pastarųjų dienų aktualijas, kai infekcija nustatyta atvykusiems į Lietuvą dirbti vairuotojams iš užsienio.

Ekstremalią situaciją apibrėžiantis dokumentas Vyriausybės posėdyje buvo papildytas nuostata, kad užsieniečiai, atvykę ne iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos (išskyrus tranzitu vykstančius asmenis ir diplomatus) privalo laikytis A.Verygos, kaip operacijų vadovo, sprendimų.

„Ten galima būtų numatyti tą 14 dienų privalomą izoliaciją“, – paaiškino A.Veryga.

S.Skvernelis posėdyje patikslino, kad priimta formuluotė leis įvesti privalomą asmenų saviizoliaciją, jei bus tokia galimybė, o spaudos konferencijos metu teigė, jog šalys, iš kurių parvykus reikės izoliuotis ir tirtis, bus atrinktos atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

„Ministras ir spręs vertindamas tuos skaičius. Bus priimtas kriterijus, į kurį atsižvelgs“, – kalbėjo jis.

Operacijų vadovas, šiuo atveju A.Veryga, S.Skvernelio teigimu, galės įvesti privalomą izoliaciją bei testavimą ir Lietuvos piliečiams, sugrįžusiems iš trečiųjų šalių.

„Operacijų vadovas įgyja teisę priimti sprendimus dėl tų šalių, kur viršija 25 susirgimus 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites. Jeigu bus viršijama, bus privaloma izoliacija“, – teigė ministras pirmininkas.

Premjeras ketvirtadienio rytą buvo paskelbęs, kad atvykstantiems iš vadinamųjų trečiųjų, ne EBPO, šalių, bus privalomas testavimas dėl COVID-19 ir dviejų savaičių izoliacija, vėliau jis patikslino, jog ribojimai galios atvykstantiems iš vadinamųjų trečiųjų, ne EBPO šalių.

L.Linkevičius: izoliuotis galėtų atvykę su vizomis ar leidimais gyventi

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Vyriausybės posėdyje svarstė, kad galima būtų privalomą testavimą įvesti tiems, kas atvyksta į Lietuvą su nacionalinėmis vizomis ar leidimais gyventi.

„Visa tai susiję su situacija su Uzbekistanu – būkime atviri. Aišku, privalome reaguoti ir matome, kas atsitiko dėl kontrolės stokos, galbūt dėl nepatikimumo statistikos, čia, matyt, yra daugiau priežasčių. Pakankamai būtų adekvatus reagavimas, jeigu mes papildytumėme nuostata, kad tie asmenys, kurie atvyksta su nacionalinėmis vizomis arba su leidimais gyventi, privalo atlikti testą ir izoliuotis“, – svarstė jis.

Siūlymas apsvarstyti riboto karantino galimybę

Vyriausybės teisės grupės vadovas Rimvydas Pilybaitis teigė matantis galimybę, atsižvelgiant į situaciją, pagal Užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės įstatymą, galvoti apie ribotą karantiną.

„Kurį paskelbtų ir įvestų vyriausiasis epidemiologas. Objektas yra – užsieniečiai atvykstantys arba vykstantys tranzitu iš ypač užkrėstų teritorijų. Galbūt jeigu norėtume griežtas priemones taikyti ir dar griežtesnes, būtų galima kaip labiau teisinį instrumentą taikyti ribotą karantiną (...) Kaip alternatyvą siūlome pasvarstyti artimiausioje ateityje“, – siūlė jis.

O jeigu matysime, kad iš tikrųjų reikia, tai gali būti pagal Užkrečiamųjų ligų įstatymą skelbiamas karantinas, kurį jūs paminėjote, tada atsirastų konkrečios valstybės.

S.Skvernelis sakė, kad tai nėra alternatyva – Vyriausybė suteikė galimybę operacijų vadovui A.Verygai taikyti papildomas izoliacines priemones.

„O jeigu matysime, kad iš tikrųjų reikia, tai gali būti pagal Užkrečiamųjų ligų įstatymą skelbiamas karantinas, kurį jūs paminėjote, tada atsirastų konkrečios valstybės, tai galbūt irgi iš dalies spręstų tą klausimą, kurį užsienio reikalų ministras paminėjo“, – sakė S.Skvernelis.

Jis siūlė pritarti dabartiniams siūlymams: „O toliau reaguosime nedelsiant, jeigu situacija kažkokia bus kitokia ir keisis kitaip.“

A.Veryga spręs ir dėl kaukių dėvėjimo

Dokumente dėl ekstremalios situacijos buvo atvertas kelias A.Verygai ateityje nuspręsti, ar reikia grąžinti kaukių dėvėjimą prekybos vietose, taip pat – viešajame transporte.

„Nuostatos dėl visuomenės sveikatos saugos priemonių naudojimo renginiuose nekeičiamos, nes jos yra pakankamos“, – įsitikinusi projektą teikianti vidaus reikalų ministrė.

Vyriausybė taip pat apsisprendė dėl renginių: nuo rugsėjo dalyvių ar žiūrovų skaičius nebus ribojamas nei viduje, nei lauke, bet bus privaloma laikytis nustatytų saugumo reikalavimų. Tai galioja kultūros bei sporto renginiams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymu buvo iki rugpjūčio 15 dienos pratęstas terminas, kai vykdant ikimokyklinį, priešmokyklinį ugdymą, neformalusis vaikų švietimą taikomos A.Verygos parengtos taisyklės, kuriose nurodoma atskirti vaikų srautus, užtikrinti kuo mažesnį mokytojų kontaktą, būtinai turėti dezinfekcinių priemonių ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius