-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 29 /15:48

LRT spaudimu vadina Vyriausybės kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl finansavimo

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija spaudimu visuomeniniam transliuotojui vadina Vyriausybės kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl šios įstaigos ir kai kurių valstybės programų finansavimo tvarkos. Ministrų kabinetas trečiadienį paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, ar Konstitucijai neprieštarauja specialieji įstatymai, numatantys išankstinį LRT, atskirų fondų ar programų finansavimą.
LRT
LRT / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„LRT nuomone, sugretinti visuomeninio transliuotojo ir kitus Vyriausybės teikime minėtus atvejus nėra teisinga. Šie veiksmai vertintini kaip visuomeniniam transliuotojui daromas spaudimas“, – BNS sakė LRT atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė.

Nuo 2015 metų LRT biudžetas automatiškai apskaičiuojamas pagal surenkamas pajamas iš gyventojų pajamų mokesčių ir akcizų.

LRT tikina, kad tokia tvarka užtikrina visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą, nes iki tol kasmet kildavusios diskusijos dėl LRT finansavimo lygio suponavo LRT priklausomumą nuo politikų.

Įtarimų sukėlė automatiškas apskaičiavimas

Dėl LRT finansavimo tvarkos besikreipusiai Vyriausybei sukėlė abejonių įstatymo nuostata, kad LRT biudžetas automatiškai apskaičiuojamas pagal surenkamas pajamas iš gyventojų pajamų mokesčių ir akcizų.

Vyriausybės parengtame rašte teigiama, kad toks mechanizmas „galimai riboja Vyriausybės ir Seimo įgaliojimus planuoti ir tvirtinti atitinkamų metų valstybės biudžetą“.

Dabartinė LRT finansavimo tvarka galioja nuo 2015 metų. Jos šalininkai sako, kad automatiškas biudžeto apskaičiavimas užkerta kelią galimam politikų spaudimui.

Šiemet LRT biudžetas yra 41,6 mln. eurų – beveik 7 proc. didesnis nei pernai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas

Ministrų kabinetas taip pat prašo Konstitucinio Teismo išaiškinti, ar Konstitucijai neprieštarauja kiti specialieji įstatymai, numatantys išankstinį atskirų fondų ar programų finansavimą.

Premjeras Saulius Skvernelis posėdyje sakė, kad įstatymai, susiję su kelių priežiūros, aplinkos apsaugos ir sporto finansavimu, nepagrįstai apriboja Vyriausybės įgaliojimus savarankiškai rengti kasmetį valstybės biudžetą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pasak ministro pirmininko, dėl automatiško kai kurių įstaigų, fondų ar programų biudžeto apskaičiavimo pagal surinktus mokesčius ar kitus rodiklius valstybė netenka galimybės perskirstyti apie 650 mln. eurų per metus.

„Laikantis tokio principo, gal tiesiog reikėtų nustatyti specialiuose įstatymuose procentines išraiškas, kad sveikatos priežiūrai skiriama tiek, švietimui tiek, teisingumui tiek, aplinkos apsaugai tiek ir mes esame nereikalingi“, – kalbėjo premjeras.

„Dabar vienuose įstatymuose yra toks reguliavimas, kituose – kitoks“, – pridūrė jis.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis nerimavo, kad pakeitus tvarką gali sumažėti finansavimas kelių priežiūros ir plėtros programai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rokas Masiulis

„Yra rizika, žinau, kad kitose valstybėse, kur tai padaryta (atsisakyta indeksavimo), mažėjo kelių finansavimas“, – kalbėjo R.Masiulis.

Premjeras jam atkirto, kad „yra valstybės, kuriose padidėjo“.

„Kas iš to, ministre, jeigu mums tada reikia daryti pratimus, jeigu susiduriame su ekonomikos sunkumais, (...) eiti į Seimą ir dirbtinai mažinti tą procentą, kad atitiktų finansines valstybės galimybes“, – sakė S.Skvernelis.

R.Masiulis priminė, kai tai jau buvo daroma.

„Tai nėra gerai“, – tvirtino ministras pirmininkas.

Kreipimasis į Konstitucinį Teismą parengtas rengiantis deryboms dėl 2020 metų valstybės biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius