-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 07

Vyriausybėje – siūlymas lanksčiau kontroliuoti investuotojus nacionalinio saugumo požiūriu

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė, kad investuotojai būtų lanksčiau tikrinami, ar jie atitinka šalies nacionalinio saugumo interesus. Be to, nutarta pakoreguoti nacionaliniam saugumui strateginę reikšmę turinčių įmonių sąrašą.
Vyriausybės veiklos ataskaitos pristatymas
Vyriausybė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ūkio ministerijos teigimu, iš anksto būtų tikrinami tik tie investuotojai, kurių veikla, saugumo struktūrų vertinimu, gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui. Šiuo metu speciali Vyriausybės komisija vertina visus, kurie ketina investuoti į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčias įmones, objektus ar sritis.

ES, NATO, EBPO šalių investuotojai nėra laikomi potencialiai keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Esminis pakeitimas šiuo klausimu yra toks, kad investuotojų patikra dėl atitikties nacionalinio saugumo interesams gali būti inicijuota tik tada, kai institucijos turi duomenų, kad potencialaus investuotojo veikla ar įsteigtos įmonės sprendimai gali kelti grėsmę nacionalinio saugumo interesams. ES, NATO, EBPO šalių investuotojai nėra laikomi potencialiai keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui, todėl šiems investuotojams išankstinės patikros procedūrą nėra privaloma“, – BNS po Vyriausybės pasitarimo teigė ūkio viceministras Ramūnas Burokas.

Anot jo, galutinį sprendimą dėl investuotojų atitikimo nacionaliniam saugumui priimtų Vyriausybė, o ne speciali komisija, kaip yra šiuo metu.

Vyriausybė trečiadienį pasitarime iš esmės pritarė nutarimo projektui dėl Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pakeitimo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Burokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Burokas

Siūloma įtraukti energetikos, ginkluotės įmones

Be to, Ūkio ministerija pasiūlė į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąrašą įtraukti bendroves „Epso-G“ ir jos valdomą dujų perdavimo įmonę „Amber Grid“, „Lietuvos energijos gamyba“, „Litgas“, „Lietuvos dujų tiekimas“, o išbraukti bendrovę „Detonas“.

„Amber Grid“ dabar yra nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąraše, kuriame taip pat yra „Orlen Lietuva“, „Telia Lietuva“, „Achema“, vandens tiekimo įmonės, taip pat Branduolinės elektrinės projekto įgyvendinimo bendrovė.

Ūkio ministro patarėjas Mindaugas Janulionis BNS teigė, kad taip pat siūloma išplėsti svarbią strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių ūkio sektorių sąrašą ir įtraukti karinės įrangos sektorių.

Šiuo metu yra išskirti energetikos, transporto, informacinių technologijų ir telekomunikacijų, kitų aukštųjų technologijų bei finansų ir kredito sektoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius