Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 16 /11:21

Vyriausybės metinių proga Algirdas Butkevičius gyrėsi gerais darbais, o blogus pamiršo

Pirmadienį premjeras Algirdas Butkevičius surengė spaudos konferenciją, kurioje pristatė 16-osios Vyriausybės metų veiklos ataskaitą. Jis teigia matantis gerėjančio gyvenimo ženklus, tai reiškia, kad Vyriausybė vykdo teisingą programą. Tiesa, paminėti prasčiau nuveiktus ar pamirštus darbus A.Butkevičius pamiršo.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius 16-ajai Vyriausybei vadovauja jau metus. Pasikalbėti apie savo darbus žurnalistus jis pirmadienį pasikvietė į Vyriausybę. Tiesa, premjeras buvo linkęs kalbėti tik apie gerus darbus, tuo metu apie renovaciją ar derybas su „Gazprom“ savo pranešime neužsiminė ir apie tai prabilo tik paklaustas.

„Lietuvos ekonomikos augimas per tris ketvirčius išlieka vienas sparčiausių ES, tikimės, kad jis toks išliks ir ateinančiais metais, o vartotojų pasitikėjimo indeksas – aukščiausias Baltijos šalyse. Tai reiškia, kad didėja žmonių tikėjimas savo ateitimi, jie jaučiasi socialiai saugesni, daugiau perka ir investuoja, kartu tai yra gerėjančio gyvenimo ženklas, liudijantis, kad Vyriausybės vykdoma ekonomikos skatinimo politika yra teisingame kelyje“, – pirmadienį sakė premjeras.

Didėja žmonių tikėjimas savo ateitimi, jie jaučiasi socialiai saugesni (...) Tai yra gerėjančio gyvenimo ženklas, liudijantis, kad Vyriausybės vykdoma ekonomikos skatinimo politika yra teisingame kelyje, – sakė premjeras.

Pasak jo, Vyriausybė pradėjo visas žadėtas pertvarkas – mokesčių, energetikos, aplinkos apsaugos, aukštojo mokslo srityse.

Didžiausias nuopelnas – 300 Lt pigesnis šildymas

Premjeras akcentavo, kad jo vadovaujamai Vyriausybei pavyko pasiekti energetikos kainų lūžį.

„Ilgo ir skausmingo energetikos kainų augimo kreivė pakryps žemyn“, – sakė premjeras. Pasak jo, nuo kitų metų mažės ne tik elektros, bet ir dujų kainos, dėl to sumažės ir gyventojų išlaidos komunalinėms paslaugoms.

Nuo sausio pirmosios elektros kaina mažės  vidutiniškai 3 ct/kWh, sumažės dujų kaina, dėl to šildymo sezono metu kvadratinio metro šildymas atpigs vidutiniškai 6 Lt. Vadinasi, 50 kvadratinių metrų ploto gyventojas per šildymo sezoną sutaupys maždaug 300 Lt .

„Šilumos kainas augino ne tik brangios dujos, bet ir ankstesni priimti sprendimai. Kai kurie iš jų yra panaikinti. Nuo šių metų yra panaikinta parama SGD terminalo statybai – į gamtinių dujų kainą buvo įtrauktas papildomas mokestis“, – sakė premjeras.

Šilumos kainų mažėjimą kitąmet turėtų pajusti 38 savivaldybės.

Džiaugėsi verslo atsigavimu

Pasak A.Butkevičiaus, ekonomikos augimą vis labiau pajunta ir dirbantieji, nedarbas mažėja, darbo užmokestis auga.

„Svarbu, kad reikšmingai išaugo ir darbo našumas“, – sakė A.Butkevičius. Jis pabrėžė, kad, augant uždarbiui, neauga infliacija.

Jis sakė, kad galimybės neleido daugiau padidinti algų mažiausiai uždirbantiems darbuotojams, tačiau nuo liepos pirmosios augs kultūros darbuotojų algos, o nuo 2014 metų pradžios didės policijos, priešgaisrinės apsaugos, kitų mažai uždirbančių biudžetinio sektoriaus darbuotojų atlyginimai.

„Padidėjimas turėtų siekti nuo 10 iki 12 proc.”, – sakė premjeras.

Premjeras taip pat gyrėsi, esą per metus sudarytos prielaidos verslo atsigavimui ir investicijoms dėl naujų teritorijų planavimo ir viešųjų pirkimų įstatymų redakcijų. ES paramos srautai yra kreipiami į regionus.

A.Butkevičius džiaugėsi, kad per pirmuosius du šių metų ketvirčius pritraukta 16 naujų investuotojų, per tris ketvirčius pradedantiesiems verslininkams suteikta daugiau kaip 10 mln. Lt paskolų.

Pamiršo užsiminti, kas buvo ne taip

Savo darbo balais premjeras vertinti nesiryžo – tą esą turi daryti visuomenė.

„Aš, kaip politikas ir kaip ministras pirmininkas, tikrai nenorėčiau vertinti balais savo darbo. Manau, kad politikų darbą vertina visuomenė. Bet norėčiau pasidžiaugti sutelktu ministrų darbu pirmininkavimo ES laikotarpiu. Mane džiugina, kad iššūkiai, kurie laukė šios Vyriausybės prieš  pirmininkavimą, buvo įgyvendinti“, – sakė A.Butkevičius.

Po pranešimo paklaustas, o kas gi per metus buvo ne taip, A.Butkevičius apgailestavo, kad nesibaigė derybos su „Gazprom“.

„Tos derybos dar nesibaigė, jos tebesitęsia. Norėjosi, kad jos pasibaigtų kuo anksčiau, pokalbių metu buvo užfiksuota, kad tai yra mūsų Vyriausybės siekis. Tikiuosi, kad pavyks susitarti. Šiandien pasakyti, kada, yra labai sunku. Bet, manau, kad, turint veikiantį SGD terminalą, derybos dėl dujų kainų bus lengvesnės“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, tikslai visada yra didesni nei galimybės juos įgyvendinti.

15min.lt  parengtą Vyriausybės darbų apžvalgą galite rasti čia.

Prezidentė gyrė, nes A.Butkevičius neina į rinkimus?

Praėjusią savaitę po susitikimo su ministrų kabinetu prezidentė Dalia Grybauskaitė gyrė Vyriausybę. Kai kurie politologai aiškina, kad tą lėmė faktas, kad A.Butkevičius nekandidatuos prezidento rinkimuose.

„Nuo pat pirmos dienos, kai pradėjau šitą darbą dirbti,  esu ne vieną kartą pabrėžęs, aišku, ne pokalbyje su prezidente, kad neįsivaizduoju, kaip būtų galima vykdyti rinkimų programą užimant šitas pareigas“, – sakė premjeras.

Pasak jo, nuo Vyriausybės sėkmingo darbo priklauso tolesnis visuomenės gyvenimas.

„Manau, kad šitos Vyriausybės laukia dar daug uždavinių, kuriuos reikės įgyvendinti“, – sakė A.Butkevičius.

Premjeras A.Butkevičius sakė, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija, esą po Naujųjų metų bus keičiami ministrai, yra klaidinga. Ministrai esą turi skirtingą patirtį, ir tie, kurie yra dirbę mažiau, labai stengiasi kuo greičiau įgyti kuo daugiau žinių. Ministrų keisti A.Butkevičius nežada.

Tiesa, ir jis pats nežino, kas bus po prezidento rinkimų pavasarį. Lietuvai išrinkus naują prezidentą, ministrai turės grąžinti prezidentui savo įgaliojimus ir kandidatūros bus svarstomos iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius