Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05

Vyriausybės programa: naprotechnologijos išnyko, o slaugytojų algos nešoks į viršų

Nors prieš rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga žadėjo Lietuvoje nevaisingumą gydyti taikant naprotechnologijas, tačiau galutinėje pirmadienį registruotoje Vyriausybės programoje šio termino išvis neliko. Taip pat „valstiečiai“ sveikatos srityje atsisakė konkrečių planų iki 2020-ųjų atsisakyti popierinių receptų, o slaugytojų vidutinį atlyginimą padidinti tiek, kad jis būtų didesnis už šalies atlyginimo vidurkį.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skevernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skevernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstiečių ir žaliųjų rinkimų programoje buvo numatyta skatinti nevaisingumo prevenciją ir nevaisingumo priežastis šalinančio gydymo galimybių plėtrą, įsisavinant naprotechnologijų teikiamas galimybes ir perimant gerąją užsienio šalių patirtį.

Taip pat buvo teigiama, kad pagalbinis apvaisinimas pasitelktinas tik kaip paskutinė iš galimų pagalbos priemonių, tada, kai nevaisingumo priežastis šalinančio gydymo galimybės yra išnaudotos ir konkrečiam pacientui jos nepadeda.

„Tačiau ir tokiu atveju būtina išlaikyti pagarbą pradėtai žmogaus gyvybei, mažinant galimybes ja manipuliuoti eksperimentuojant ir naudojant pažangias, mokslu pagrįstas ir efektyvias alternatyvas embrionams šaldyti“, – buvo rašoma valstiečių-žaliųjų rinkimų programoje.

Praėjusią savaitę šios partijos atstovai Seime jau įregistravo daug diskusijų sukėlusias Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, draudžiančias šaldyti embrionus.

Tuo tarpu pirmadienį paskelbtoje oficialioje Vyriausybės programoje apie nevaisingumo gydymą pasisakoma tik labai abstrakčiai, o terminas naprotechnologijos išvis nebevartojamas.

„Skatinsime nevaisingumo prevenciją ir nevaisingumo priežastis šalinančio gydymo galimybių plėtrą, perimant gerąją užsienio šalių patirtį“, – nesileidžiant į detales nurodoma Vyriausybės programoje.

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę 15min pripažino nesąs kategoriškai prieš embrionų šaldymą. Anot jo, sprendimus reikia priimti klausantis mokslininkų.

Nebežada atsisakyti popierinių receptų

Vyriausybės programoje neliko ir dar vieno koalicijos sutarto pažado iki 2020 m. atsisakyti popierinių receptų.

123rf.com nuotr./Gydytojas su pacientais
123rf.com nuotr./Gydytojas su pacientais

Perrašydama koalicijos programą naujoji Vyriausybė nutarė įsipareigoti tik užtikrinti deramą esamos e-sveikatos sistemos veikimą ir jau sukurtų elektroninių įrankių išnaudojimą valstybinėse sveikatos priežiūros įstaigose.

Vyriausybė taip pat ketina iš esmės peržiūrėti vaistų politiką ir viešai skelbti vaistų kompensavimo komisijų darbo protokolus ir sprendimus, įskaitant ir vaizdo bei garso įrašus, siekti reikšmingai sumažinti generinių vaistų kainas.

Naujoji Vyriausybė programoje daug kalba apie būtinybę didinti medikų algas, tačiau jokių konkrečių pažadų nedalina. Dar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos suderintoje koalicijos programoje buvo numatyta didinti slaugytojų algas.

„Sieksime, kad slaugytojų vidutinis atlyginimas būtų didesnis už šalies atlyginimo vidurkį“, – buvo rašoma koalicijos programoje.

Galutinėje Vyriausybės programoje šios nuostatos neliko.

Sveikatinimo paslaugoms mažesnių mokesčių nebus

Koalicijos programoje buvo numatyta pagal galimybes mažinti PVM ir pelno mokesčius veikloms, „tiesiogiai prisidedančioms prie visuomenės sveikatos rodiklių gerinimo ir jos narių sveikatos išsaugojimo ir stiprinimo.

„Tokios sveikatinimo paslaugos, kaip sveikatingumo centrų veikla, reabilitacijos paslaugos, aktyvus poilsis, sveikatai palankių maisto produktų gamyba ir kt., tikslingai skatinamos ir orientuojamos valstybės, turi potencialą ne tik stiprinti piliečių sveikatą, tačiau ir tapti svarbiu paslaugų eksporto šaltiniu, sudarančiu galimybę ir alternatyvių medicinos paslaugų integracijai“, – buvo rašoma koalicijos programoje.

Tačiau galutinėje Vyriausybės programoje nuostatos dėl mokesčių mažinimo tokias paslaugas teikiančioms įmonėms nebeliko.

Pažado mažinti mokesčius sveikatinimo paslaugų teikėjams, ko gero, buvo atsisakyta dėl tos pačios priežasties, kaip ir anksčiau iš programos išmesto siūlymo leisti gyventojams 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio skirti nebe partijoms, o kultūros ir sveikatos organizacijoms.

Tuomet kilo abejonių, ar lengvatomis nepasinaudotų patys valstiečiai-žalieji.

Keli su šia partija išrinkti parlamentarai yra tiesiogiai susiję su įvairiomis sveiką gyvenimo būdą skatinančiomis organizacijomis.

Žinomiausias šioje srityje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų vicepirmininkas Dainius Kepenis, skelbiantis, jog yra įkūręs šalyje per 60 sveikuolių klubų, taip pat yra Lietuvos sveikatos rūmų steigėjas, kelių šimtų sveikatingumo švenčių organizatorius. Greta Kildišienė prisistato kaip blaivybę ir sveiką gyvenseną skatinančių Naisių vasaros projektų bei Naisių vasaros teatro ambasadorė.

Virginija Vingrienė yra iniciatyvos žali.lt, propaguojančios žaliąsias ir sveikos gyvensenos idėjas, viena iniciatorių, steigėjų ir vadovių. Levutė Staniuvienė VRK nurodo, jog yra įkūrusi sveikatos namus. Habilituotas medicinos daktaras Algimantas Kirkutis yra Gyvenimo būdo medicinos asociacijos steigėjas ir vadovas, Zenonas Streikus yra švietėjiškos organizacijos asociacijos „Šviesuva“, užsiimančios švietimo ir sveikatinimo projektais, tarybos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius