Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 26

Vytautas Juozapaitis teigia atsisakąs Kultūros ministerijos apdovanojimo

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Seimo narys konservatorius Vytautas Juozapaitis atsisakė Kultūros ministerijos apdovanojimo „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiandien, kuomet p.Birutis mane paskelbė „persona non grata“, jaučiu, kad praradau ministro pasitikėjimą ir todėl nebesu vertas ženklo „Nešk savo šviesą ir tikėk“, taigi, belieka „nešti savo muilą ir tylėt“, – teigė V.Juozapaitis.

Pirmadienį per spaudos konferenciją jis pranešė šį kultūros ministro „darbiečio“ Šarūno Biručio skirtą apdovanojimą išsiųsiąs į ministeriją registruotu paštu.

„(...) Šiandien, kuomet p.Birutis mane paskelbė „persona non grata“, jaučiu, kad praradau ministro pasitikėjimą ir todėl nebesu vertas ženklo „Nešk savo šviesą ir tikėk“, taigi, belieka „nešti savo muilą ir tylėt“, t. y. ženklas Nr. 068 registruotu paštu bus nusiųstas ministrui Biručiui. Manau, kad mūsų kultūros ir meno visuomenė turėtų būti atvira ir neimti šio beprasmio brukalo bei kviesti vieni kitus atsisakyti to, kas jiems įbrukta“, – pareiškė V.Juozapaitis.

Operos solistas ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanotas 2013 metų gruodį, kai šventė savo 50-metį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Birutis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Birutis

V.Juozapaitis per spaudos konferenciją tvirtino, kad apdovanojimas jam buvo „įbruktas“ po jo jubiliejinio koncerto filharmonijoje.

„Kartais tas apdovanojimas įbrukamas staiga, lyg privalomas atributas, kaip man po autorinio koncerto filharmonijos scenoje įdavė prišokusi kultūros ministro patarėja, tad neturėjau jokios galimybės pasakyti ne, nors manau apie šį ženklą kaip nepagarbą valstybės apdovanojimams ir kaip dvaro regalijų dalinimą, beprasmiškai švaistant kultūros lėšas“, – teigė parlamentaras.

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ yra aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas už demokratinės ir atviros Lietuvos visuomenės, už pilietinio solidarumo, asmens ir visuomenės santykių darnos stiprinimą.

„Ne veltui kultūros visuomenė ministerijos apdovanojimą tyčiodamasi ironiškai vadina kitaip – ne „Nešk savo šviesą ir tikėk“, bet „Nešk savo muilą ir tylėk“ arba „ministro blėkelėmis“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Anot Seimo nario, šis Kultūros ministerijos apdovanojimas teikiamas per dažnai, yra nuvertintas.

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ yra aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas už demokratinės ir atviros Lietuvos visuomenės, už pilietinio solidarumo, asmens ir visuomenės santykių darnos stiprinimą.

Jis įsteigtas 2010 metais ir skiriamas didžiausią išliekamąją vertę sukuriančioms iškilioms asmenybėms ir jų kūriniams. Pirmasis Garbės ženklas po mirties skirtas Lietuvių kalbos ir kultūros nuosekliam puoselėtojui, kalbininkui, vertėjui ir žurnalistui, ilgamečiam žurnalo „Kultūros barai“ vyriausiajam redaktoriui Broniui Savukynui.

Minėtasis garbės ženklas – tai juvelyrinė segė, kurios centre, sidabro apskritime, yra pavaizduotas reljefinis aukso žirgas Pegasas. Apskritimas apjuostas sidabro žiedu, kuriame išgraviruotas užrašas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius