Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 25

​​​​​​​Vytautas Landsbergis: „Kaip mes gerai gyventume, jeigu nevogtume iš savo tėvynės“

Kaune vykusio idėjų festivalio „Laisvės piknikas“ organizatoriai atvykusius kvietė į akistatą su garsiausiais Lietuvos politikais ir visuomenės veikėjais. Visos dienos diskusijų maratoną užbaigė žurnalisto, renginio iniciatoriaus Andriaus Tapino ir Vytauto Landsbergio susitikimas, simboliškai pavadintas „Nėra jėgos, didesnės už viltį“.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Šeštadienio vakarą V.Landsbergis buvo nusiteikęs filosofiškai ir visus skatino sugrįžti prie nesenstančių vertybių. Dar neprasidėjus susitikimui salė jau buvo sausakimša, o joje netilpę profesoriaus sąmojų klausėsi lauke esančiose palapinėse. Kiek pavėlavusį svečią nustebino susirinkusiųjų gausa.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andriaus Tapino ir „Laisvės pikniko“ dalyvių pokalbis su profesoriumi Vytautu Landsbergiu
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andriaus Tapino ir „Laisvės pikniko“ dalyvių pokalbis su profesoriumi Vytautu Landsbergiu

Žurnalisto A.Tapino paklaustas ar frazė „Nėra jėgos, didesnės už viltįtinkama dabarčiai, V.Landsbergis teigė, kad šie žodžiai tinkami visiems laikams, nes tie, kurie neturi vilties, jau yra pragare.

„Lietuvos ateitis buvo ant ribos. Sąjūdis atnešė viltį, kad galima gyventi kitaip – būti žmonėmis“, – prisiminimais dalijosi jis.

„Jūs dabar esate tas gyvenimas ir viltis. Aš labai prašyčiau tos vilties neišduoti“, – į susirinkusiuosius kreipėsi V.Landsbergis.

Taip pat jis teigė, šiuolaikinėje visuomenėje pasigendantis aiškaus noro gyventi Lietuvoje ir ją kurti, o klausytojams linkėjo išmokti atskirti gėrį nuo blogio ir būti pilietiškais.

„Kaip mes gerai gyventume, jeigu nevogtume iš savo tėvynės. Kiek būtų gėrio ir lėšų geriems dalykams paremti. Dabar jų visą laiką trūksta, o tie, kurie dėl to vaitoja, tegul pasako, kiek pavogė. Nereikia žudyti Lietuvos savo gobšumais ir nemeile. Nemeilė yra baisi liga, o meilė – išganymas“, – dėstė V.Landsbergis.

„Linkiu Jums laisvės. Didingos laisvės nuo jūsų demonų“, – anksčiau parašytomis mintimis dalijosi jis.

Iš Kėdainių atvykęs Simonas profesoriaus klausė: „Kaip jaunas žmogus, tai norėčiau išgirsti palinkėjimą ar viziją. Jūs turite daug patirties, tai palinkėkite, kaip padaryti Lietuvą geresnę.“

„Mano pirmas palinkėjimas – atsikimškit ausis, atmerkit savo protus ir širdis“, – samprotavo V.Landsbergis.

Kitas klausimas nuskambėjo iš vertėjo Mato lūpų. Pasak jo, matome valdžią, kuri nelabai žino, ką daro, turime ir idėjinių žmonių. Turime ir jauną kartą, sakė vaikinas, kuri nori kurti, bet tuo pačiu, tai karta, kuri Lietuvoje nemato savo ateities. Profesoriaus jis paprašė įvertinti, kuria kryptimi juda visuomenė?

V.Landsbergis atsakė trumpai: „Mes pernelyg trypčiojam, guosdamiesi, kur mums eiti. Yra labai seniai pasakyta – eik ten, kur šviesu.“

A.Tapino paklaustas apie artėjančius rinkimus jis priminė, kad rinkimų procesas jau prasidėjo ir visus ragino netingėti, o daugiau domėtis. Be to, jo teigimu, dalyvauti rinkimuose turime skatinti ir aplinkinius.

V.Landsbergis sulaukė klausimo apie dvigubą pilietybę. Jis išsakė nuomonę, kad dvigubos pilietybės klausimas atveria kitas problemas, susijusias su karo tarnyba, mokesčių mokėjimu.

„Jeigu tu turi dešimt pilietybių ir visos dešimt tėvynių paprašys tarnauti kariuomenėje? Ne mano reikalas likusios devynios, mano reikalas – ar tarnausi Lietuvos kariuomenėje? Reikia apsisprendimo arba iš tų, kurie redaguoja įstatymus, reikalauti, kad viskas būtų aišku“, – dėstė jis.

V.Landsbergis teigė kalbėjęsis su užsienyje gyvenančiais lietuviais, kurie sakė, jog pilietybės klausimas jiems aktualus. Vis dėlto jis pastebėjo, kad šis klausimas dažnai tampa populistų taikiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius