Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 10

Vytautas Matulevičius nori, kad Seimo rinkimuose dalyvautų ir visuomenininkų komitetai

Likus kiek daugiau nei metams iki Seimo rinkimų Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Matulevičius siekia, kad juose galėtų dalyvauti ne tik partijos, bet ir rinkimų komitetai. Parlamentaras Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo tai numatančias Seimo rinkimų įstatymo pataisas.
Vytautas Matulevičius
Vytautas Matulevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

„Įstatymo projektu siekiama panaikinti suteiktą monopoliją kandidatams, kurie yra politinių partijų nariais, ir užtikrinti visiems kandidatams į Seimo narius lygias teises bei vienodas galimybes būti išrinktiems tiek vienmandatėse rinkimų apygardose, tiek ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje“, – teigia V.Matulevičius aiškinamajame projekto rašte.

Pagal projektą, visuomenininkų komitetai Seimo rinkimuose dalyvautų praktiškai tomis pačiomis sąlygomis kaip partijos, tik turėtų surinkti jų kandidatų sąrašus palaikančių rinkėjų parašus – kiekvienas sąrašas ne mažiau kaip 2000 parašų. Tai įstatymuose numatytas minimalus žmonių skaičius politinei partijai įkurti. Partijų sąrašai per Seimo rinkimus rėmėjų parašų nerenka.

Anot V.Matulevičiaus, savo projektu jis taip pat siekia suvienodinti parlamento rinkimų tvarką su savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimų sąlygomis. 

Anot V.Matulevičiaus, savo projektu jis taip pat siekia suvienodinti parlamento rinkimų tvarką su savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimų sąlygomis. Renkant savivaldą ir Europos Parlamentą nepartinių kandidatų sąrašai gali dalyvauti rinkimuose.

2008 metų spalį Konstitucinis Teismas (KT) yra nusprendęs, kad Seimo rinkimų įstatymo nuostata, leidžianti parlamento rinkimuose daugiamandatėje apygardoje dalyvauti tik partijų sąrašams, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Teismo išaiškinimu, šiuo metu galiojanti mišri rinkimų sistema sudaro galimybes ir nepartiniams piliečiams kandidatuoti į Seimą. Jie tai gali daryti keldami savo kandidatūras vienmandatėse apygardose.

Pagal galiojančią tvarką, 70 parlamentarų išrenkami daugiamandatėje apygardoje, balsuojant už partijų sąrašus, ir 71 – vienmandatėse apygardose, balsuojant už atskirus asmenis.

Eiliniai Seimo rinkimai Lietuvoje vyks 2016 metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius