-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17 /14:37

Ž.Šilgalis kaltina R.Šimašių vilniečių pinigų leidimu rinkimams, meras atšauna: „Fantazijos“

Opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos atstovai užsipuolė Vilniaus merą Remigijų Šimašių, kad šis, jų duomenimis, didina išlaidas viešinimo paslaugas teikiančioms bendrovėms net iki 20 kartų, o tai yra daugiau nei pusė milijono eurų. Esą šie pinigai bus panaudoti mero rinkimų kampanijai finansuoti. Meras kritikams atkerta, kad tai tik opozicijos fantazijos.
Žilvinas Šilgalis ir Kęstutis Nėnius
Žilvinas Šilgalis ir Kęstutis Nėnius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis ir Antikorupcijos komisijos pirmininkas Kęstutis Nėnius trečiadienį pateikė savo turimus duomenis, kurie esą įrodė, kad per paskutinius Vilniaus miesto mero R.Šimašiaus kadencijos metus išlaidos viešinimo paslaugas teikiančioms bendrovėms didinamos net iki 20 kartų, t.y. daugiau nei puse milijono eurų. Jų teigimu, šios miesto biudžeto lėšos galimai bus panaudotos mero rinkimų kampanijai finansuoti.

Politikams taip pat kelia klausimų dėl skaidrumo mero užsakyti nuomonių tyrimai, galimai apmokėti per Vilniaus miesto savivaldybės valdomas įmones.

Nuo 29,2 tūkst. iki 260 tūkst. eurų

BNS jau prieš kelias dienas skelbė, kad Vilniaus savivaldybė, planuodama išlaidas viešiesiems pirkimams, numato keliskart didinti sumą informacijos viešinimui.

Kaip rodo savivaldybės pirkimų plano korekcijos, projektui „Informacijos apie svarbiausius sostinėje vykstančius projektus sklaidos planavimas ir platinimas per žiniasklaidos kanalus“ rugsėjo viduryje buvo numatyta 29,2 tūkst. eurų. Po kelių dienų planuojama sutarties vertė padidinta iki 65 tūkst. eurų.

Spalio pradžioje minėtam projektui paprašyta numatyti bent keturiskart didesnę maksimalią pasiūlymo vertę – 260 tūkst. eurų. Dokumentus pasirašiusi savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vedėja Aurelija Dermantė BNS tikino, kad iki 65 tūkst. eurų suma padidinta peržiūrėjus šių metų pirkimo planą ir įvertinus sutaupytas lėšas, kai per metus vykusiuose konkursuose viešinimo paslaugos įsigytos pigiau, nei planuota.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Kalbėdama apie šiuo metu suplanuotą 260 tūkst. eurų maksimalią ribą, ji pabrėžė, kad tai – tik „teorinis skaičius, apskaičiuotas pagal tam tikrą metodiką, atlikus visų esamų rinkoje viešinimo kanalų analizę“, kuris esą reikalingas tam, kad būtų galima vertinti laimėtoją iš visų galimų pasiūlymus pateiksiančių rinkos dalyvių, taip pat ir viešųjų ryšių bei reklamos planavimo agentūros, nes pirkimo techninėje specifikacijoje nurodomi maksimalūs paslaugų kiekiai.

Anot jos, realiai sutartis metams bus pasirašoma su tuo tiekėju, kuris pasiūlys mažiausią kainą, pagal pasiūlymo formoje numatytus paslaugų kiekius.

Įtaria naudojimą rinkimams

Ž.Šilgalis spaudos konferencijoje sakė, kad visa medžiaga surinkta teisėtais būdais, ką galėtų padaryti visi tarybos nariai, tik esą gal ne visi politikai taip domisi. Tai, kad dabartinis meras R.Šimašius į rinkimus keliauja ne kaip Liberalų sąjūdžio kandidatas, o su komitetu, gali reikšti, jog jam reikės pinigų rinkimų kampanijai. Todėl didinamas biudžetas viešiesiems ryšiams. O suma – galimai net apie pusė milijono eurų.

Jis priminė, kad rugsėjį viešiesiems ryšiams buvo numatyta 29 tūkst. eurų, tai esą normali suma – 2015 metais buvo numatyti 22 tūkst. eurų. Paskui planas padidėjo iki 65 tūkst. eurų, o prisijungus prie duomenų surado informaciją, kad planuojama skirti net 260 tūkst.

„Mes nuogąstaujame, kad tiesiog buvo sumanyta pinigus rinkimų kampanijai paimti iš savivaldybės biudžeto“, – teigė Ž.Šilgalis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis

Jis taip pat teigė, kad pasidomėjo ir savivaldybės įmonių biudžetais viešiesiems ryšiams. Ir tie skaičiai juos nustebino: „Vilniaus vandenų“ sutarčių viešinimui skiriama suma siekia 200 tūkst. eurų, VAATC – 133 tūkst. eurų, VASA – 103 tūkst. eurų, „Grindos“ – 43 tūkst. eurų, „Vilniaus šilumos tinklų“ – 37 tūkst. eurų.

Ž.Šilgalis minėjo, kad ir su viešųjų ryšių bei rinkos tyrimų bendrovėmis „Idea Prima“ ir „Spinter tyrimai“ sudarytos sutartys jiems kelia įtarimų.

Prokurorų nebijo

„Meras, kuris vadina save liberalu, ne viešina visą informaciją, o nukreipia visą dėmesį į tą tarybos narį, kuris gindamas viešąjį interesą šitą klausimą iškelia, ir kreipiasi į prokuratūrą. Aš kalbėjau su Viešųjų ryšių skyriaus vadovu, kuris mane užtikrino, kad biudžetas nebus didelis, taip mes jau sutaupėm miestiečių pinigų“, – tikino Ž.Šilgalis.

Jis teigė nebijąs prokuratūros tyrimo, net manąs, kad tyrimas net pradėtas nebus, o jeigu bus pradėtas – atsakymus jis turintis.

Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad kreipėsi į prokurorus įtardama, kad Ž.Šilgalis neteisėtai paviešino informaciją apie viešuosius pirkimus.

Mes kelsime pasitikėjimo meru klausimą taryboje, nes toks žmogus negali eiti mero pareigų, – teigė Ž.Šilgalis.

K.Nėnius tikino, kad kalbos, jog R.Šimašius ištraukė miestą iš skolų liūno, yra melas, nes jau buvusi valdžia nepabijojo bylinėtis su centrine valdžia ir laimėjo, gavo ne tik daugiau lėšų kaip gyventojų pajamų mokestį, taip pat kompensaciją už ankstesnius metus.

„Mes kelsime pasitikėjimo meru klausimą taryboje, nes toks žmogus negali eiti mero pareigų“, – teigė Ž.Šilgalis. Tiesa, tai bus daroma kiek vėliau – pirmiausia norima sudaryti darbo grupę, kuri esą galėtų gauti daugiau informacijos, kuri nepasiekia eilinių tarybos narių.

R.Šimašius: „Fantazijos“

Paprašytas pakomentuoti opozicijos atstovų įtarimus, meras R.Šimašius tai pavadino fantazija: „Opozicija turi fantaziją, tą fantaziją panaudodavo kažkada būdami valdžioje kaip savo realius planus. Aš tai vertinu kaip džiugų faktą, kad nėra daugiau prie ko prikibti, belieka tokius dalykus fantazuoti. Tik tiek, nes labai natūralu, kad mums reikia informuoti vilniečius, tam išleidžiame mažiau net nei mažesni miestai, viską darome griežtai pagal įstatymą.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Jis teigė negalįs įvardinti tikslių sumų, kurios bus išleidžiamos, bet esą tos lėšos jau bus leidžiamos po rinkimų, bent didžioji dalis, todėl su rinkimais tai esą neturi nieko bendra.

Viską neigia

Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius išplatino paneigimą: „Paneigiame LLS frakcijos seniūno Vilniaus miesto savivaldybės taryboje Žilvino Šilgalio išplatintos klaidinančią melagingą informaciją:

Dėl teiginio, jog didžiąją dalį konkursų laimi viena įmonė „Idea Prima“ ir apklausų bendrovė „Spinter tyrimai“: netiesa, Rinkodaros ir komunikacijos skyrius neužsakė nė vienos vilniečių apklausos iš bendrovės UAB „Spinter tyrimai“. 2018 metais vykdytą gyventojų apklausos pirkimą laimėjo UAB „Eurointegracijos projektai“ (konkurse dalyvavo: „Factus Dominus“, „Baltijos tyrimai“, „Spinter tyrimai“, „Eurotela“); 2017 metais vykdytą gyventojų apklausos pirkimą laimėjo UAB „Factus Dominus“ (Konkurse dalyvavo „Eurotela“, „Eurointegracijos projektai“).

Dėl klaidinančios informacijos apie tai, jog konkursus laimi viena įmonė: Rinkodaros ir komunikacijos skyrius vykdė įvairius projektus ir informaciją skleidė, skelbdamas atvirus viešus konkursus ir apklausas, kuriuose laimėjo tokios įmonės kaip „Avaneta“, „Bosanova“, „News Agency“, „Simple Idea“, „Sour Ads“, „Uno perfecto“, „Videvita Vilnius“, „Media House“ ir kt.

Dėl klaidinančios informacijos, kad skyriaus išlaidos pirkimui išaugo iki 260 tūkst.: sutartis bus pasirašoma su tuo tiekėju, kuris pasiūlys mažiausią kainą, pagal kiekius, nurodytus pasiūlymo formoje, bet maksimali sutarties suma nurodoma sutartyje bus 65 tūkst. Eur be PVM (kaip ir yra numatyta skyriaus pirkimų plane), kurios vykdant sutartį viršyti nebus galima. T. y. Vilniaus savivaldybė, neišleis viešinimui pagal šią sutartį daugiau nei 65 tūkst. eurų su PVM.“

Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė prieš kelias dienas BNS sakė, kad perkančiosios organizacijos, taip pat ir Vilniaus savivaldybė, privalo nustatyti galimas išlaidas pirkimų plane, bet neprivalo jų viešinti. Ji tai pat teigė, kad pirkimų plane numatyta suma nėra „teorinė“ ir gali būti išleista.

Tą pačią dieną Vilniaus savivaldybė pranešė apie kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą dėl konfidencialios informacijos apie planuojamus viešuosius pirkimus atskleidimo, kaltindami, jog tai padarė opozicijos atstovas, buvusio mero Artūro Zuoko bendražygis Žilvinas Šilgalis.

„Savivaldybė turi patikimos informacijos, kad tarybos narys atskleidė planuojamo viešojo pirkimo vertę dar nepaskelbus viešojo pirkimo, taip sudarydamas sąlygas iškreipti konkurenciją ir tuo pačiu galimai sukeldamas žalą Vilniaus miesto savivaldybei“, – nurodė savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius