Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 19

Žemųjų Panerių gyventojai skundžiasi neturintys nei ko atsigerti, nei kaip skalbti: vanduo iš čiaupo – rudas

Vilniaus Žemųjų Panerių gyventojai skundžiasi, kad jų rajone iš čiaupo bėgantis vanduo nuolat yra rudas. Jų teigimu, kreipimaisi į „Vilniaus vandenis“ naudos neatnešė – vanduo vis tiek toks, koks ir buvo. Bendrovė tvirtina, kad šis sostinės rajonas yra vienas iš paskutiniųjų, kuriame tiekiamas „neapdorotas“ požeminis vanduo. Jis esą sveikatai nepavojingas, tačiau jo skonis ir išvaizda pablogėję.
Vanduo Žemųjų Panerių gyventojų butuose
Vanduo Žemųjų Panerių gyventojų butuose / Žemųjų Panerių gyventojų nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi vilnietė Justina, teigdama, kad Žemųjų Panerių gyventojai jau nebežino, kaip spręsti problemą dėl geriamojo vandens jų rajone. Esą į vandens tiekėją „Vilniaus vandenys“ kreiptasi daug kartų, tik naudos iš to nėra.

Toks vanduo – nuolat

„Vilniaus Žemųjų Panerių mikrorajone gyvename daugiau nei trejus metus. Tikrai nei kiek nesutirštinsiu spalvų sakydama, kad nebuvo savaitės, kai vanduo būtų švarus ir saugus naudoti. Neverta tikriausiai net minėti, kad kiekvieną sekmadienį jis tampa visiškai geltonas, o su vakaru ir tamsa net ir rudos spalvos. Paaiškinimas iš „Vilniaus vandenų“ darbuotojų telefonu tik vienas: „na, gal didelis srautas, daugiau naudojama vandens“. Arba atvyksta automobilis su darbuotojais, bet dėl to niekas nepasikeičia.

Kaskart pamatę rudą vandenį jau nebeskambina žmonės, nes didžioji dalis rajono gyventojų yra susitaikę, praradę viltį ir netiki, kad kada nors tai pasikeis. Vanduo gelsvas nuolatos. Šaltas dar palyginus mažiau gelsvos spalvos, tačiau šiltas – nuolatos. Jis nebūna normalios spalvos. Jis absoliučiai visada gelsvas. Rusvas. Arba visiškai rudas“, – skundėsi Žemųjų Panerių gyventoja.

Kiekvieną sekmadienį vanduo tampa visiškai geltonas, o su vakaru ir tamsa net ir rudos spalvos.

Jos pridėtose nuotraukose matomi įrašai uždarose socialinių tinklų grupėse, kad su čia problema nuolat susiduria namų Vaduvos, Paneriškių gatvių gyventojai.

Jie skundžiasi ir tuo, kad šiame rajone dažniau išjungiamas vanduo, kartais žmonės paliekami be jokio – nėra nei karšto, nei šalto.

Kaltina turto ir sveikatos gadinimu

„Toks vanduo gadina namuose esantį turtą, virdulys nuolatos pilnas apnašų ir keičia spalvą kasdien, vonią šveisti realiai reikia irgi kiekvieną dieną, nes ji tiesiog geltonuoja ir ruduoja nuo vandens. Drabužių skalbimas yra neišvengiamas ir, kaip bebūtų, prie skalbimo mašinos nepajungsi vandens iš „butelio“, o balti drabužiai skalbiant šiuo vandeniu geltonuoja, keičia spalvą, nesvarbu kokiu skalbikliu besinaudotum. Tai yra turto gadinimas. Visokeriopo – drabužių, maisto gaminimo indų, buitinių prietaisų, vonios ir klozeto.

Žemųjų Panerių gyventojų nuotr./Vanduo Žemųjų Panerių gyventojų butuose
Žemųjų Panerių gyventojų nuotr./Vanduo Žemųjų Panerių gyventojų butuose

Bet svarbiausia šioje situacijoje yra tai, kad tai kenkia sveikatai. Ar yra suvokiama, kokia žala yra daroma organizmui, kai naudojamas toks vanduo? Nekalbu apie jo gėrimą. Mes jo praktiškai niekada negeriame ir negersime, tampome kas mėnesį šimtus litrų vandens iš parduotuvių ir naudojame jį maistui ir gėrimui. Bet kaip plauti vaisius, daržoves? Taip pat kalbu apie žalą sveikatai, kuri daroma maudantis tokiame vandenyje. Ir žalą šiuo atveju gali patvirtinti gydytojai dermatologai. Nuo tokio vandens oda tampa sausa ir alergiška, ką jau kalbėti apie dantų valymą tokiu vandeniu“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, šiame rajone gyvena daug šeimų, taip pat – su kūdikiais, mažais vaikais, visiems tenka nuolat taikstytis su prastos kokybės vandeniu. Dar gyventojus piktina, kad esą „Vilniaus vandenys“ nepateikia konkretaus atsakymo, kodėl situacija su vandeniu yra tokia, o kai kada neva iš viso į užklausą neatsako.

Vandens tiekėjai ramina: pavojaus nėra

„Vilniaus vandenys“, atsakydami į gyventojos skundą, pasiekusį ne vieną žiniasklaidos priemonę, išplatino pranešimą spaudai apie situaciją Žemuosiuose Paneriuose.

„Vilniaus Žemųjų Panerių rajonas yra viena iš paskutiniųjų miesto dalių, kur tiekiamas „neapdorotas“ požeminis vanduo. Jis pasižymi didesniu mangano ir geležies kiekiu. Šios natūralios kilmės mineralinės medžiagos sveikatai nėra pavojingos, tačiau per didelė jų koncentracija pablogina vandens skonio ir išvaizdos savybes. Išties suprantame, kad padidėjus mangano ar geležies koncentracijai, nemalonios išvaizdos ar skonio vanduo sukelia neigiamą reakciją. Dėl to iš Žemųjų Panerių gyventojų sulaukiame nusiskundimų.

Šios medžiagos sveikatai nėra pavojingos, tačiau per didelė jų koncentracija pablogina vandens skonio ir išvaizdos savybes.

Galime atsakingai patikinti, kad į gyventojų mums išsakomus skundus, iškeltas problemas visada reaguojame bei operatyviai imamės veiksmų – siunčiame specialistus įvertinti situaciją, paimti papildomus mėginius vandens kokybės tyrimams, inicijuojame neplaninius vamzdynų plovimo darbus. Problemą iškėlusi „Vilniaus vandenų“ klientė kreipėsi ir į mūsų bendrovę. Jai buvo atsakyta, nurodant, kad problema bendrovei žinoma, ji sprendžiama pasitelkus operatyvius veiksmus“, – teigiama pranešime.

Plauna vamzdynus, bet tai padeda trumpam

Anot bendrovės atstovų, vienas iš efektyvių, tačiau laikinų šios problemos sprendimo būdų – vamzdynų, o tiksliau – vamzdynų sienelių plovimas nuo susikaupusių apnašų.

Žemųjų Panerių gyventojų nuotr./Vanduo Žemųjų Panerių gyventojų butuose
Žemųjų Panerių gyventojų nuotr./Vanduo Žemųjų Panerių gyventojų butuose

„Vamzdynų plovimai paprastai būna neplaniniai – atliekami kaskart sulaukus gyventojų skundų dėl vandens kokybės, taip pat situacijai kontroliuoti kartą per mėnesį atliekame ir periodinius planinius vamzdynų plovimus. 2019 metų lapkritį šiame gyvenamajame rajone buvo atlikti didelio masto vandentiekio plovimo darbai, kuriems pasitelkta speciali įranga ir partneriai iš Austrijos. Tuomet plovimas davė pastebimai gerų ilgalaikių rezultatų.

Tačiau dėl šią vasarą padažnėjusių avarijų, kurias sukėlė šiame rajone dirbantys statybininkai – jų savavališkų vandens atjungimų ir pragręžtų vamzdynų, vandens kokybė vėl akivaizdžiai pablogėjo.

Atkreipiame dėmesį, kad apie planinius laikinus vandens tiekimo sutrikimus mūsų gyventojai visuomet informuojami tiek asmeniškai (jei nurodė, kad tokius pranešimus norėtų gauti), tiek ir oficialioje bendrovės svetainėje.

Didesnė problema, su kuria susiduria tiek gyventojai, tiek ir pati bendrovė – vandens tiekimo sutrikimai dėl avarijų, kurių pastaruoju laikotarpiu didžioji dalis (ypač šiame sparčiai besivystančiame rajone) įvyksta dėl trečiųjų šalių neatsakingos ar net piktybiškos veiklos. Šiaip opiai problemai spręsti jau ėmėmės veiksmų, tikimės jie duos apčiuopiamų rezultatų.“

Dėl šią vasarą padažnėjusių avarijų, kurias sukėlė statybininkai – jų savavališkų vandens atjungimų ir pragręžtų vamzdynų, vandens kokybė vėl akivaizdžiai pablogėjo.

Reikia renovuoti vandenvietę

Ilgalaikį sprendimą tikimasi pasiekti renovavus Žemųjų Panerių vandenvietę, darbai pradėti šiemet, tvirtina bendrovė. Tai esą vienas iš strateginių „Vilniaus vandenų“ projektų.

„Šiuo metu vyksta vandenvietės projektavimo darbai, o renovacija pilnai bus užbaigta kitų metų pabaigoje. Modernizavę Žemųjų Panerių vandenvietę ir pastatę vandens gerinimo įrenginius, užtikrinsime nepriekaištingos kokybės vandens tiekimą daugiau nei 5 tūkst. šio rajono gyventojų. Į šį projektą bendrovė investuoja 2,4 mln. eurų ir tikisi problemą išspręsti iš esmės“, – teigia „Vilniaus vandenys“.

Bendrovė tvirtina, kad pastaraisiais metais didžiausius investicijų srautus nukreipė būtent į vandens ir nuotekų tinklų, infrastruktūros atnaujinimą. Nurodoma, kad palyginti su 2017 metais „Vilniaus vandenų“ investicijos į vandentiekio ir nuotekų tinklų infrastruktūros plėtrą yra išaugusios daugiau nei 3 kartus. 2020–2022 m. į infrastruktūros plėtrą, atnaujinimą bei veiklos skaitmeninimą planuojama investuoti 108,7 mln. eurų. Tai, kaip tikimasi, pavyks išspręsti daugelį su nusidėvėjusia bendrovės infrastruktūra susijusių problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius