-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 31

Zenonas Vaigauskas apie siūlymą toliau vadovauti VRK: būtų malonu

Dar viena Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko kadencija skaičiuoja paskutines dienas. Valdantieji LRT.lt teigia norintys matyti naują VRK vadovą, tačiau pats Z.Vaigauskas užsimena apie intrigą.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

22 metai – tiek Z.Vaigauskas vadovauja VRK. Ilgametis vadovas ne sykį kalbėjo apie planus trauktis iš šių pareigų, tačiau jis ir toliau tvirtai stovi prie VRK vairo.

Seimas naują VRK komisiją turėtų paskirti anksčiausiai kovo viduryje, vėliausiai – gegužės viduryje. Z.Vaigauskas LRT.lt teigė besiviliantis, kad naujoje komisijoje jo tikrai nebus.

„Aš jau 2012 m. gailėjausi, kad sutikau. Niekas man nesiūlo [toliau vadovauti VRK], aš tikiuosi, kad tikrai nesiūlys. O jei siūlys? Tai klauskit to, kas siūlys. Malonu būtų, jei pasiūlytų, aišku. Bet, atvirai pasakius, aš manau, kad turėtų ateiti naujas ir jaunas žmogus. Turintis patirties. Čia reikia ir nemažos sveikatos“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

LRT.lt perklausus, ar jis sutiktų toliau vadovauti VRK, jei vis tik sulauktų tokio pasiūlymo, Z.Vaigauskas kalbėjo: „Niekas man to nesiūlo. Tegul lieka intriga. Jei kam tai ateis į galvą, tai tegul pasitikrina. Aš duodu pakankamai aiškų atsakymą.“

Dabartinis VRK vadovas taip pat atsisakė komentuoti galimas kandidatūras į šį postą. „To aš visiškai nenusiteikęs komentuoti. Mano praktika tokia, kad kai ką nors pakomentuoji, baigiasi tuo, kad kam nors patinka ar nepatinka. Ne aš renku savo įpėdinį“, – sakė Z.Vaigauskas.

Jo žodžiais, VRK darbą turėtų įvertinti patys rinkėjai.

„Žiūrėkit patys į tuos rinkimus. Ar patenkinti rinkėjai, o ne vienas kitam pliusiukus dedam. Ar tikime mes rinkimų rezultatais, ar netikime? Ar galvojame, kad kažkas mus per rinkimus apgavo, jie buvo nesąžiningi? Ar vis dėlto rinkimai buvo tokie, kokių nusipelnėm? Gal ne tuos išrinkom, gal apsirikom... Žiūrint, iš kieno pusės vertiname – kad rinkėjai išsirinko tokią valdžią, kokios norėjo, ar vis dėlto mes žiūrime į nuskriaustos partijos pusę?“ – klausimų pažėrė Z.Vaigauskas.

J.Sabatauskas: pusiaukelėje arkliai nekeičiami

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius LRT.lt teigė, kad jau laikas ieškoti naujo kandidato. „Praėjusį kartą, kai buvo pateikta ir tvirtinama jo kandidatūra, buvo kalbama, kad tai – jau paskutinė jo kadencija. Manau, kad reikia garbingai laikytis žodžio. Reikalingas tam tikras atsinaujinimas“, – sakė A.Butkevičius.

Tačiau LSDP pirmininkas teigė neturintis informacijos, kas galėtų pakeisti Z. Vaigauską.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socdemas Julius Sabatauskas svarsto, kad VRK pirmininką greičiausiai reikėtų keisti po pavasarį vyksiančių naujų Seimo rinkimų Anykščių-Panevėžio apygardoje bei merų rinkimų Jonavoje ir Šakiuose balandžio 23 dieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

„Kadencija baigiasi, bet būtų gerai, kad šiuos darbus VRK pabaigtų. Turbūt pats suprantate, kad pusiaukelėje arkliai nekeičiami. Dabar jie pradeda rinkimų organizavimą, procesą, ir jei mes pakeisime VRK, gali išeiti visokių dalykų“, – LRT.lt kalbėjo J.Sabatauskas.

J.Sabatauskas teigė manantis, kad Z.Vaigauskas nebenorės dirbti VRK pirmininku.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko teigimu, VRK sudarymas yra reglamentuotas įstatymu, tačiau jis esą girdėjęs kalbų tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių, kad pastarieji esą ketina keisti šią tvarką. „Keitimo esmė būtų, kad nebūtų partijų atstovų, nes jie kalba apie profesionalumo kriterijų“, – pridūrė J.Sabatauskas.

J.Sabatauskas teigė manantis, kad Z.Vaigauskas nebenorės dirbti VRK pirmininku. „Kartu su komisija reikės ir naujo pirmininko. Jis nebūtinai turi būti visai naujas, neragavęs tokio darbo. Dėl VRK sudėties bus didelis mūšis – reikės partijų atstovų ar ne“, – komentavo J.Sabatauskas.

VRK pirmininką skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu. Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė LRT.lt teigė, kad kol kas nebuvo kalbėta apie kandidatūras į VRK pirmininko postą.

R.Karbauskis: pokyčiai VRK turi įvykti

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė sako, kad jei kalbama apie rotacijas tarp mokyklų vadovų, tai turėtų vykti ir kitose institucijose.

„Patirtis yra svarbu, tačiau reikia nepadaryti dar blogiau, renkant naują pirmininką. Rotacija turėtų vykti visur. Kai dėl to pradės vykti susitikimai, ryškės pozicijos. Laiko liko nedaug, todėl apsispręsti – privalu“, – atsakė R.Baškienė.

Savo ruožtu LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat teigė besitikintis, kad VRK turės naują pirmininką.

„Pokyčiai ten būtų labai reikalingi. Daug dalykų Lietuvoje mes darome rankiniu būdu. Turime investuoti į tas priemones, kurios leistų 21 val. 05 minutės turėti duomenis, kaip yra daugelyje šalių, kur viskas kompiuterizuota. Dabar visą laiką girdime, kas ir kaip skaičiuoja, kokius pieštukus turi rankose. Viso to XXI a. tikrai nereikėtų. Jei reikia, galima ir pasiskolinti pinigų, palyginti su tuo, kokia žala gali būti padaryta ir visuomenės pasitikėjimui, ir pačiai valstybei, jei nesugebame po 6–8 val. gauti duomenų ir abejojame jų tikslumu“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskį nustebino ir pavasarį įvyksiančių rinkimų organizavimo kaina.

„Man buvo pateikti skaičiai iš 2012 m. kelių apylinkių. Tai rinkimai pabrango aštuonis kartus! Aš to logiškai nelabai suprantu. Visaip stengiuosi galvoti, kodėl taip pabrango. Kažkas yra negerai su mūsų rinkimų organizavimu.

R.Karbauskį nustebino ir pavasarį įvyksiančių rinkimų organizavimo kaina.

Net teisme dabar bandome aiškintis dėl išmokų skyrimo tvarkos, nes, remiantis sveiku protu, vienos išmokos būtų skaičiuojamos iki rinkimų datos, o po rinkimų viskas turėtų būti perskaičiuojama. Tai per 25 minutes suskaičiuotų bet kuris buhalteris. Dabar yra taip, kad partijai, kuri iš viso negauna jokių balsų per rinkimus, palieka finansavimą pusei metų, o partijai, kuri gavo didžiulį palaikymą, pritaiko pusmečiui finansavimą pagal ankstesnių rinkimų rezultatą. Čia yra VRK politinis sprendimas, tai norisi, kad ji būtų depolitizuota ir niekam nekiltų abejonių, kad sprendimas nebuvo motyvuotas kažkokių partijų, kurios dabar net nėra Seime, jų atstovų balsais“, – piktinosi R. Karbauskis.

Jo teigimu, VRK turi įvykti pokyčiai: „Kiek suprantu, Z.Vaigauskas tai suvokia. Nes netikiu, kad būtų bandymas kovoti už dar vieną kadenciją. Tai būtų šiek tiek keista.“

I.Makaraitytė: Z. Vaigauskas – labai patogus žmogus

Politikos apžvalgininkė Indrė Makaraitytė mano, kad partijoms trūko politinės valios pakeisti VRK pirmininką Z.Vaigauską.

„Jis pats sakė, kad norės pasitraukti. Bet tas ir yra niuansas, kad jis pasako, o po to lieka. Aš tiesiog manau, kad nėra politinės valios jį keisti. Jis labai patogus žmogus. Krapštukas, kažką ten daro, bet politinės valios jį keisti nėra. Jis visada buvo tinkamas visoms partijoms. Dabar aiškinama, kad neva liberalai vienu metu turėjo kitų kandidatų ir esą konservatoriai nepasirašė, bet tai – vėlgi atsimušinėjimai“, – LRT.lt kalbėjo I.Makaraitytė.

Pasak apžvalgininkės, jau visi pamiršo rinkimų nesklandumus, todėl esą dar iki galo neaišku, ar kils didelis karas, kad reikia keisti Z.Vaigauską. „Iki šiol nėra ištirta, kaip ten buvo dėl informacinių sistemų įsigijimo, visa tai užgožė kiti skandalai. Viskas nutilo, niekam neįdomu. Daug yra tokių institucijų, kurios tyliai ramiai tarpsta, tyliai gyvena iki kitų rinkimų. Čia tiesiog yra politinė valia. Jis – labai „teisingas“ žmogus, visų draugas, ir tokių nomenklatūrinių veikėjų yra labai daug Lietuvoje“, – LRT.lt komentavo I.Makaraitytė.

LRT.lt primena, kad VRK įsigyta kompiuterinė rinkimų sistema, kurios kaina siekė 5 mln. eurų, neišlaikė svarbiausio egzamino. Dėl to visuomenė rinkimų rezultatus sekmadienio naktį sužinojo kur kas vėliau nei įprasta.

Sistema veikė ne tik nesklandžiai, bet dar ir nesaugiai. Iš pradžių kurį laiką galėjo nutekėti rinkėjų asmens duomenys, vėliau paaiškėjo, kad prie „Rinkėjo puslapio“ nesunkiai galėjo prisijungti bet kas, nors šiek tiek išmanantis informacinių technologijų sritį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius