-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 26

Žiežmariuose apsilankęs ministras L.Kukuraitis: mes esame sužalota visuomenė

Žiežmariuose pirmadienio vakarą apsilankęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad nenori gyventi visuomenėje, kurioje kuri nors žmonių grupė yra išstumiama. Jis neįgaliųjų kaimynystės bijančius žiežmariečius tikino, kad baimė ir priešinimasis kyla tada, kai žmonių nepažįsti. Ministras įsitikinęs, kad protinę ir psichinę negalią turintys kaimynai Lauko gatvėje tikrai prigytų.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pirmadienio vakarą Žiežmarių kultūros centre bendruomenei pristatytas būsimųjų bendro gyvenimo namų neįgaliesiems techninis projektas. Dėl šių namų jau kone mėnesį netyla diskusijos ir aršūs pasipiktinimai. Pasikalbėti su žiežmariečiais atvyko ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis su komanda. Jis bandė įtikinti gyventojus, kad psichinės ar protinės negalios palaužti žmonės yra tokie patys, kaip ir visi kiti.

Žiežmarių gyventojai akcentavo, kad labiausiai juos piktina vietinės valdžios ir globos namų vadovybės bandymai slėpti informaciją. Pasak jų, apie namo psichinę ir protinę negalią turintiems žmonėms statybas buvo pranešta tik tuomet, kai gyventojai teoriškai jau nieko nebegalėjo pakeisti.

Į susitikimą Žiežmarių miesto bendruomenė pakvietė ir savo advokatę. Ši pritarė, kad pati negalia nėra problema – blogiausia tai, kad su žmonėmis yra tiesiog nekalbama.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių kultūros centre susitikimas su Žiežmarių bendruomeninių grupinio gyvenimo namų statybų Žiežmariuose
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių kultūros centre susitikimas su Žiežmarių bendruomeninių grupinio gyvenimo namų statybų Žiežmariuose

Planavo supažindinti

Strėvininkų socialinės globos namų direktorius Kęstutis Jakelis susirinkusiesiems kalbėjo, kad namo projektas nuo visuomenės tikrai nėra slepiamas.

„Net kalbos nėra, kad projektas kažkaip slepiamas. Mes esame toje stadijoje, kurioje privalome supažindinti visuomenę. Tą mes ir darome.

Mes manome, kad su kaimynais susipažinti turėjome tada, kai įsigijome sklypą. Eiti miesto gatvėmis ir apie tai skelbti gal nėra tinkamas būdas, bet apie tai tikrai buvo kalbama“, – sakė K.Jakelis.

Jis tikina, kad neįgalieji su projektu yra supažindinti, o į rugpjūčio 1 dieną vykusį susitikimą juos buvo ketinta ir atsivežti, bet globos namų atstovai apsigalvojo.

„Geras sprendimas, kad jų nesivežėme. Tai, ką jie ten būtų išgirdę, būtų juos traumavę“, – sakė K.Jakelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių kultūros centre susitikimas su Žiežmarių bendruomeninių grupinio gyvenimo namų statybų Žiežmariuose
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių kultūros centre susitikimas su Žiežmarių bendruomeninių grupinio gyvenimo namų statybų Žiežmariuose

Strėvininkų socialinės globos namų vadovas akcentavo, kad eismas Lauko gatvėje nėra intensyvus, kitose gatvėse yra ir šaligatviai, ir tinkamos sąlygos neįgaliesiems. Todėl, pasak jo, kaip gyvena bendruomenė, taip gyvens ir neįgalieji. Jis priduria, kad senos statybos apleisti namai yra netinkami neįgaliesiems – būtent šį sprendimą siūlė žiežmariečiai.

Tai, kas tinka bet kuriam iš mūsų, turi tikti ir žmonėms su negalia. Jei yra kitaip, tada esame šovinistinė visuomenė.

Į susitikimą su vietine bendruomene atvykęs socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis kalbėjo, kad pagrindinis klausimas šioje situacijoje yra ne visuomenės informavimas, o nenoras, kad aplink gyventų žmonės su negalia.

VIDEO: Žiežmariečiai piktinasi ketinimais statyti namus neįgaliesiems

„Viena esminė nuostata, kuria turėtumėme remtis – tai, kas tinka bet kuriam iš mūsų, turi tikti ir žmonėms su negalia. Jei yra kitaip, tada esame šovinistinė visuomenė. Turime nuostatas gerbti ir jų laikytis“, – sakė L.Kukuraitis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Jis tikino, kad negalia yra jautri tema, todėl reikia atsakingai rinkti žodžius.

„Kai kalbame apie lygiaverčius santykius su žmonėmis su negalia, turime pasverti savo žodžius. Aš nenoriu tokios visuomenės, kurioje už kažkokios ribos atsidurtų neįgalieji. Mes esame sužalota visuomenė.

Jei visi jūsų bendruomenės nariai nenorės, kad tame sklype gyventų žmonės su negalia, tai bus pralaimėjimas visai Lietuvai, ką tik atšventusiai Baltijos kelio metines. Reikėtų susikabinti dėl tų, kurie gyvena taip, kaip nė vienas iš jūsų nenorėtumėte gyventi“, – sakė ministras.

L.Kukuraitis pabrėžė, kad ministerija siekia suteikti neįgaliesiems maksimaliai geras sąlygas, todėl projektas bus dar tikrai tobulinamas ir neįgaliųjų poreikiai bus išgirsti.

Negalia neramina, bet tie žmonės negali mūsų nuskriausti. Tai mes galime juos nuskriausti.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė tikino, kad bendro gyvenimo namai neįgaliesiems yra statomi visur, ir nė viena savivaldybė iki šiol statybų neatsisakė.

„Negalia neramina, bet tie žmonės negali mūsų nuskriausti. Tai mes galime juos nuskriausti“, – kalbėjo V.Augienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilma Augienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilma Augienė

Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus aiškino, kad rajono žmonėms galima suorganizuoti ne vieną išvyką į tokio pobūdžio namus, ir šitaip gauti atsakymus į visus norimus klausimus.

„Pačios reformos siekio mes net nekvestionuojame. Net neabejoju, kad Strėvininkų socialinės globos namai atrinks labiausiai pasiruošusius gyventojus. Pats ne kartą ten lankiausi, lankiau neįgaliuosius. Čia bus apgyvendinti lengviausią negalią turintys neįgalieji“, – sakė V.Tomkus.

Sužinojo prieš mėnesį

Žiežmarių miestelio Lauko gatvės gyventojai apie planuojamus pokyčius kaimynystėje sužinojo rugpjūčio pradžioje. Kad šalia jų ketinama statyti namą neįgaliesiems, Strėvininkų socialinės globos namų vadovas K.Jakelis pranešė gatvės gyventojus sukvietęs pasikalbėti šalia namui parinkto sklypo. Dalis žiežmariečių tada audringai tikino, kad psichinę ir protinę negalią turintys žmonės kels pavojų jų ir jų vaikų saugumui, todėl turi būti perkelti į kitą, labiau jiems pritaikytą sklypą.

Apie įvykius Žiežmariuose prieš kelias savaites pasisakė prezidentas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis ir kiti žinomi visuomenės veikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius