Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 28

Žmogžudystė Suomijoje pasitelkiama klaidinant ir kurstant neapykantą

Žiaurūs nusikaltimai socialiniuose tinkluose bei žiniasklaidoje sulaukia itin daug dėmesio. Dar greičiau makabriško susidomėjimo ugnis plinta šliūkštelėjus žibalo į neapykantos ugnį.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Feisbuke skelbiama informacija apie žiauriai Suomijoje nužudytą merginą. Pirmadienį pradėta dalintis publikacija, kurioje skelbiama, esą merginą brutaliai nužudė iš Palestinos kilęs jos vaikinas. Rašoma, kad moteriai nupjauta galva.

15min nuotr./Klaidinanti publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinanti publikacijos antraštė

Nuoroda socialiniame tinkle per parą peržiūrėta daugiau nei 100 tūkst. kartų, publikacija pasidalinta daugiau nei tūkstantį kartų. Nuoroda dalintasi feisbuko grupėse „Ldiena.lt – Lietuvos Diena – naujienos, nuomonės, komentarai“ ir „Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė“.

Nusikaltimas – tikras

Praėjusią savaitę Suomijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad sausio 20 d. šalies pietuose esančiame Hemenlinos mieste nužudyta mergina. Sausio 27 d. publikuotoje feisbuke platinamoje publikacijoje teigiama, kad įvykis yra slepiamas nuo visuomenės, nors apie įvykį miestelio, kuriame buvo įvykdytas nusikaltimas, policija pranešė dar sausio 21 d.

Pranešimą savomis interpretacijomis papildė vietinė nacionalistinių pažiūrų tinklaraštininkė Tiina Wiik. Pasaulį apskriejusioje naujienoje T.Wiik tviterio paskyroje pateikta informacija pateikiama kone pirminiu šaltiniu. Būtent tinklaraštininkės tviterio paskyros komentaruose pasirodė pranešimai apie itin žiaurų nusikaltimo būdą.

15min nuotr./Informacija tviteryje
15min nuotr./Informacija tviteryje

Pirmadienį miestelio policija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad sausio 20 d. į policiją kreipėsi vieno Hemenlinos daugiabučio gyventojas, pranešęs apie galimą nusikaltimą kaimynystėje.

Į įvykio vietą atvykę policininkai rado dviejų žmonių, vyro ir moters, kūnus. Vėliau paaiškėjo, kad pora susitikinėjo ir neseniai išsiskyrė. Policija įtaria, kad vyras nužudė moterį ir vėliau nusižudė pats. Daugiau aplinkybių šiuo metu policijos pareigūnams nėra žinoma.

„Byla socialiniuose tinkluose susilaukė itin daug dėmesio. Nors nusikaltimo pobūdis yra žiaurus ir brutalus, gandai apie žmogžudystės metodą yra išpūsti“, – skelbia Hemenlinos policija. Tai reiškia, kad feisbuke platinamos publikacijos antraštė – klaidinanti.

15min nuotr./T.Wiik įrašas tviteryje
15min nuotr./T.Wiik įrašas tviteryje

Pranešama, kad pagrindinis įtariamasis – 2015 m. į Suomiją atvykęs vyras, siekęs gauti prieglobstį, o pastaruoju metu turėjęs teisę laikinai gyventi šalyje. Nuotraukos vyro socialinio tinklo paskyroje leidžia daryti prielaidą, kad jis užsiiminėjo kultūrizmu.

Neapykantos banga

Informaciją apie, įtariama, į Suomiją iš Artimųjų Rytų atvykusio vyro nusikaltimą apskriejo pasaulį. Itin daug dėmesio žinia sulaukė prieš imigraciją nusistačiusiuose informacijos šaltiniuose Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose, Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse.

Tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje skelbiamose publikacijose pabrėžiama, kad nužudytoji rėmė liberalią imigracijos politiką. Tokiu būdu konstruojant naratyvą lyg žmogžudystė – savaime suprantama. Negalima atmesti galimybės, kad įvardintas žmogžudystės būdas susietas su įtariamojo kilme.

Tačiau brutalūs nusikaltimai nėra būdingi vienos religijos, rasės ar tautybės žmonėms. Feisbuke platinamoje publikacijoje nurodytu būdu įvykdytų žmogžudysčių netrūksta ir Lietuvoje.

Nesudėtinga rasti informacijos apie tokio pobūdžio nusikaltimus mūsų šalyje, įvykdytus 2004 m. greta Kauno, 2005 m. Šiauliuose, 2006 m. Rokiškyje, 2011 m. Klaipėdoje ir Šiauliuose ar 2013 m. Telšiuose. Visi nusikaltimai įvykdyti mūsų šalies piliečių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius