-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 15

Žolinės atlaidai Pivašiūnuose truks dar visą savaitę

Pirmadienį, kaip ir visoje Lietuvoje, Pivašiūnuose (Alytaus r.) iškilmingai minima Švč. Mergelės Marijos ėmimo į Dangų diena – Žolinė. Šią dieną senovės baltai aukodavo naujai nuimto derliaus aukas, kurio iki Žolinių šventės niekas nevalgydavo. Nuo V–VI amžiaus Vakaruose krikščionys šią dieną mini kaip šv. Mergelės Marijos ėmimo į Dangų dieną – tikima, kad apaštalai, atėję prie Marijos kapo, nerado jos kūno, tik gražių gėlių.
Atlaidai Pivašiūnuose
Atlaidai Pivašiūnuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tradiciškai šią dieną į Pivašiūnų bažnyčią atvyksta daugybė tikinčiųjų iš visos Lietuvos, nešini puokštėmis gėlių, kurios Šv. Mišių metu būna pašventinamos. Pivašiūnų bažnyčia garsėja Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslu, nutapytu XVII viduryje, prie jo yra daugybė votų – padėkos ženklų, už gautas Dievo malones.

Visi atvykę į atlaidus netilpo į bažnyčią, buvo meldžiamasi ir lauke. Eilės norinčių prieiti išpažinties nusidriekė prie lauke esančių klausyklų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atlaidai Pivašiūnuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atlaidai Pivašiūnuose

Šalia veikė mugė, kurioje galima buvo įsigyti žolynų puokščių, medinių, keraminių ir pintų gaminių, medaus, žvakių, papuošalų. Buvo įrengta palapinė, norintiems paaukoti kraujo.

Saulėtą ir šiltą Žolinės dieną savanoriaujantis jaunimas dalijo vandenį. Meldžiamasi bus visą savaitę, iki rugpjūčio 22 d. kasdien bus minima vis kita diena – Žemdirbių ir bendruomenių, Kunigų ir vienuolių; Caritas diena; Tikybos mokytojų, katechetų ir pedagogų; Dievo tarno arkivyskupo Teofiliaus Matulionio minėjimas; Ligonių, slaugytojų ir medicinos darbuotojų; Šeimų diena; Gyvojo Rožinio ir kitų maldos grupių diena.

Per 1988-ųjų metų Žolinės atlaidus kardinolas Vincentas Sladkevičius vainikavo malonėmis garsėjantį paveikslą popiežiaus Jono Pauliaus II dovanotomis karūnomis ir suteikė jam Nuliūdusiųjų Paguodos titulą, primenantį Marijos artumą ir globą sovietmečio persekiojimus išgyvenusiai ir naujus iššūkius sutinkančiai Lietuvos Bažnyčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius