Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 15

Žvelgiantiems giliau: darbą pradeda 15min.lt tyrimų komanda

Išsamūs ir kokybiški tyrimai, išskirtiniai reportažai ir istorijos, keičiančios likimus. Tai žada darbą pradedanti portalo 15min.lt tyrimų komanda.
15min.lt tyrimų komanda
15min.lt tyrimų komanda / Gretos Skaraitienės nuotr.

„Žurnalistinių tyrimų skyrius – pirmasis ir kol kas vienintelis tarp Lietuvos naujienų portalų. Portalui 15min.lt tai reiškia ir dar didesnį įpareigojimą tiekti kokybišką turinį“, – sako 15min leidėjas ir direktorius Tomas Balžekas.

Prie 15min.lt skaitytojams jau pažįstamų žurnalistų Skirmanto Malinausko, Dovydo Pancerovo ir Dovilės Jablonskaitės jungiasi Šarūnas Černiauskas, taip pat gerai žinomas savo tiriamaisiais darbais.

Atskleistos Darbo partijos narių derybos dėl kalinių balsų pirkimo – tai paviešinus pirmą kartą Lietuvos istorijoje Konstitucinis Teismas pakeitė Seimo rinkimų rezultatus. Tiriamosios publikacijos, po kurių atsistatydino ūkio ministras Dainius Kreivys. Tai tik keli iš visoje Lietuvoje nuskambėjusių ir pokyčius lėmusių Šarūno Černiausko darbų.

„Terminas „žurnalistinis tyrimas“ pastaraisiais metais buvo nuvalkiotas žmonių, kurie tiek su tyrimais, tiek su žurnalistika turi nedaug bendra. Reikia tai pripažinti. Bet sykiu būtina suprasti, kad kokybinė žurnalistika yra tai, kas keičia gyvenimus. Kartais ne tik keičia, bet ir gelbsti. Tokią žurnalistiką visada laikiau siekiamybe. Tikiu, kad su komanda parodysime visas tokios žurnalistikos galimybes. Su 15min.lt bendradarbiauti sutiko tarptautiniai tiriamosios žurnalistikos centrai „Re:Baltica“ ir OCCRP, tad tikrai bus tokių publikacijų, kurios palies ne tik Lietuvą“, – tikina Š.Černiauskas.

Šarūnas Černiauskas

Karybos, propagandos, valstybės saugumo, organizuoto nusikalstamumo temas toliau tęs Dovydas Pancerovas.

„Apie Rusijos įtaką Lietuvai ir informacinius karus pradėjau rašyti 2011-aisiais. Ir tai žymi naują etapą mano karjeroje, kuris tęsiasi iki šiol: straipsniai apie slaptus Lietuvos kariuomenės ir teisėsaugos dalinius, reportažai iš Afganistano ir Ukrainos frontų, tyrimai apie Rusijos žvalgybos įtaką visuomenei ir konkrečioms organizacijoms, organizuotą nusikalstamumą, radikalias antivalstybines grupuotes. Už šiuos darbus pelniau garbingų apdovanojimų. Kartu sulaukiau ir kritikos, informacinių atakų, bandymų sukompromituoti ir net grasinimų. Man tai – įrodymas, kad esu teisingame kelyje siekdamas tikslo – pateisinti posakį, kad geras žurnalistas eina ten, iš kur šimtai bėga“, – įsitikinęs D.Pancerovas.

Dovydas Pancerovas
 

Dar daugiau tyrimų verslo temomis žada Skirmantas Malinauskas. Skaitytojai jau įsidėmėjo jo tiriamuosius darbus apie korupcines schemas Vilniaus, Kauno, Trakų savivaldybėse, finansines machinacijas valstybės ir savivaldybių įmonėse, gydymo įstaigose, energetikos bendrovių piktnaudžiavimą.

„Geras tekstas turi daryti pokyčius. Ne tik skaitytojų, bet ir teisėsaugos institucijų atstovų, valstybės tarnautojų, politikų galvose. Tikiu, kad išsamūs ir kokybiškai paruošti tyrimai, kuriuos grįsime kelis kartus patikrintais faktais ir šaltinių informacija, liks ne tik tekstais portale“, – teigė S.Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas
 

Švietimo, sveikatos, socialinėmis temomis toliau rašys Dovilė Jablonskaitė, 15min.lt skaitytojams gerai žinoma dėl jautrių, likimus keičiančių istorijų.

„Moku prakalbinti žmones, jie manimi pasitiki, todėl atsiveria. Tačiau tai, ką darau, nėra tuščias emocijų ir visuomenės dirgiklių vaikymasis. Mano tekstai dažnai pažadina skaitytojų gerąsias savybes ir norą dalytis, jei tik turi kuo.

Tai padėjo ne vienam herojui – paaukota lėšų mažojo Maksymiliano gydymui Šveicarijoje, Edeno – Vokietijoje, Estrėja gavo Berlyno širdį, o Gyčio šeima atsikvėpė nuo finansinio nepritekliaus“, – sako D.Jablonskaitė.

Dovilė Jablonskaitė
 

Turite vertingos informacijos? Norite pasiūlyti tyrimo vertą istoriją? Manote, kad kuri nors tema nusipelnė gilesnio žvilgsnio? 15min.lt tyrimų komanda laukia jūsų laiškų el. paštu tyrimai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius