-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 12

Žvilgsnis į praeitį: kiek tiksliai sociologų apklausos prognozuodavo prezidento rinkimų rezultatus?

Iki 2024 m. Lietuvos prezidento rinkimų likus penkiems mėnesiams, įvairios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad rinkėjai dabar labiausiai pasitiki pareigas einančiu prezidentu – Gitanu Nausėda. Jo atotrūkis nuo kitų kandidatų yra gana didelis. Tačiau istorija rodo, kad jis ir jo šalininkai dar neturėtų jaustis ramūs.
Sociologinių prezidento rinkimų apklausų lyderiai
Sociologinių prezidento rinkimų apklausų lyderiai / BNS nuotr., 15min montažas

15min nagrinėjo reprezentatyvių didžiųjų visuomenės nuomonės tyrimų bendrovių – „Vilmorus“, „Baltijos tyrimų“ ir „Spinter tyrimų“ – atliktų visuomenės apklausų, darytų likus maždaug penkiems mėnesiams iki prezidento rinkimų, rezultatus nuo 1997 m.

Bandėme aiškintis, kiek tiksliai, remiantis šiomis apklausomis, buvo galima prognozuoti, kokie bus pirmojo rinkimų turo rezultatai bei kas galiausiai laimės.

Iš viso per šį laikotarpį Lietuvoje įvyko šešeri prezidento rinkimai: 1997, 2002, 2004, 2009, 2014 ir 2019 m. Prieš juos rengtų apklausų rezultatų ieškojome naujienų agentūros BNS archyvuose.

Istorinis pjūvis parodė – rinkimų rezultatai toli gražu ne visada būdavo tokie, kokius prognozuodavo likus maždaug pusmečiui iki rinkimų atliktos visuomenės nuomonės apklausos.

1997 m. rinkimai

1997 m. gruodį vykusiuose Lietuvos prezidento rinkimuose triumfavo Valdas Adamkus, antrajame rinkimų rate minimaliu skirtumu nugalėjęs Artūrą Paulauską. Už V.Adamkų balsavo 50,37 proc. rinkėjų, už A.Paulauską – 49,63 proc. rinkėjų.

„Scanpix“ nuotr./Valdas Adamkus
„Scanpix“ nuotr./Valdas Adamkus

Pirmajame rinkimų rate situacija buvo visiškai kitokia. Už A.Paulauską balsavo 45,28 proc. rinkėjų, už V.Adamkų – 27,9 proc. Trečias liko konservatorių remtas tuometinis partijos lyderis Vytautas Landsbergis, už kurį balsavo 15,92 proc. rinkėjų.

O ką rodė visuomenės apklausos? 1997 m. liepą, likus penkiems mėnesiams iki rinkimų, BNS paskelbti „Baltijos tyrimų“ įvykdytos apklausos, per kurią lietuvių buvo klausiama, už ką jie ketina balsuoti, rezultatai rodė, kad daugiausiai lietuvių yra linkę balsuoti už V.Adamkų. Už jį balsuoti ketino 32,7 proc. rinkėjų.

Antroje vietoje buvo tuometinis prezidentas Algirdas Brazauskas, vėliau apsisprendęs rinkimuose nedalyvauti, – už jį balsuoti ketino 23,6 proc. rinkėjų. Artūras Paulauskas, už kurį balsuoti ketino 17,6 proc. rinkėjų, tebuvo trečias. V.Landsbergis buvo ketvirtas – 7,9 proc. apklaustųjų nurodė, kad balsuotų už jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius