Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05

Žydų bendruomenės pirmininkė apie pakabintą atminimo lentą: „Tai yra minios savivalės aktas“

Ketvirtadienį ant Vrubleskių bibliotekos Vilniuje pakabinta atminimo lenta generolui Jonui Noreikai yra minios savivalės aktas, sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. „Jis parodo šios akcijos organizatorių, lentelės kabintojų, silpnumą, jų požiūrį į įstatymus ir jų laikymąsi“, - išplatintoje žiniasklaidoje pozicijoje teigia ji. 
Faina Kukliansky
Faina Kukliansky / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Lentos atidengimą stebėjo kelis šimtai žmonių, jie dainavo įvairias patriotines dainas ir skandavo „Noreika, Noreika!“.

Ant naujosios atminimo lentos parašyta: „Šiuose rūmuose 1945–1946 metais dirbo žymus rezistentas, Štuthofo koncentracijos stovyklos kalinys, lietuvių tautinės tarybos ir Lietuvos ginkluotųjų pajėgų organizatorius ir vadas Jonas Noreika-Generolas Vėtra, sušaudytas 1947 02 26“.

Pasak F.Kukliansky, akcijos organizatoriai nuėjo jėgos keliu, jie primeta savo nuomonę, kaip vienintelę teisingą.

„Tai jau matėme Lietuvoje 1941 metais. Nepaisant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kritiško požiūrio į J.Noreikos veiklą nacių okupacijos metais, mums per dvidešimt dvejus metus, kol kabėjo ši lentelė, niekada nekilo mintis tiesiog ateiti ir ją nukabinti. Mes gerbiame Lietuvos įstatymus“, – teigia bendruomenės vadovė.

Ji sako, kad šios dienos įvykiai padarys žalos šalies įvaizdžiui: „Vien rugsėjį Lietuvoje lankysis aukšto lygio delegacijos iš JAV, minėsime Lietuvos žydų genocido atminimo dieną. Nejaugi su šia lentele pasitiksime ir Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus?“

VIDEO: Angelė Jakavonytė: „Skaudžiausia, kad lentą nuėmė lietuvis“

Pasak jos, svarbu, kad valstybės vadovai išsakytų savo vertinimus ir principingą poziciją, o atsakingos Lietuvos institucijos imtųsi visų derančių veiksmų.

„Guodžia nebent tai, kad šiandien, stebėdama šią vadinamąją „akciją“, mačiau tik nedidelę grupę asmenų, tikrai neatstovaujančią visos Lietuvos. Tarp jų nematyti jaunimo, intelektualų. Dar noriu priminti, kad būtent Šiaulių gete buvo įkalinti mano artimieji, kurie iš jo taip ir nebegrįžo. Šią proga norėčiau pacituoti garsų rašytoją Šolom Aleichemą, kurio vardu Vilniuje pavadinta mokykla. Vieną iš savo kūrinių jis pradeda žodžiais: „Kaip gerai, kad esu našlaitis...“. Aš irgi noriu pasakyti: „Kaip gerai, kad esu našlaitė ir mano tėvai nemato, kaip išaukštinamas asmuo, visą jų šeimą pasmerkęs į Šiaulių getą“, – teigiama F.Kukliansky išplatintoje pozicijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius