Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 29

Žydus užgaulioję komentatoriai sulaukė kolektyvinio ieškinio: gresia rimti nemalonumai

Kilus skandalui dėl su antisemitiniu atspalviu pateikto kvietimo į Naisių Užgavėnių šventę, interneto komentaruose pasipylė audringi atsiliepimai. Kai kurie komentatoriai gerokai peržengė ribas ir pradėjo įžeidinėti tautines mažumas.
Žydų bendruomenės narys
Žydų bendruomenės narys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pamačiusi šią neapykantos kalbą susibūrė iniciatyvinė žmonių grupė, kurioje ne tik žydų, rusų ar lenkų tautinių mažumų atstovai, bet ir lietuviai, pateikė Generalinei prokuratūrai pareiškimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Vieno iš šios grupės atstovų teigimu, tai pirmas toks atvejis, kai ieškinį pateikia ne organizacija ar konkretus asmuo, o didelė, pati save organizavusi žmonių grupė.

„Nesiekiame, kad kažkas sulauktų konkrečios bausmės, bet norime parodyti, kad yra daug žmonių, kurie nenori tyliai stebėti, kai vyksta toks viešas žeminimas“, – sakė vienas iš grupės atstovų.

Ieškinio teikėjus papiktino ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio pasidalintas pranešimas apie Užgavėnių šventę Naisiuose.

Kvietimas į Užgavėnes Naisiuose
Kvietimas į Užgavėnes Naisiuose

„Savo kvietimuose naudoja kostiumu bei specialia kauke persirengusį asmenį, iškraipytai vaizduojantį žydų tautybės vyrą“, – rašoma kolektyviniame ieškinyje.

Remiasi 15min publikuotais antisemitizmą smerkiančiais komentarais

Jų teigimu, ieškinyje remiamasi ir 15min publikuotuose Pauliaus Gritėno ir Alvydo Jaunuševičiaus komentaruose išsakytu pasmerkimu tiems, kurie demonstruoja nepagarbą žydų tautai.

„Antai, vieni žmonės minimą kvietimą bei nuotrauką ir tokius Užgavėnių šventės Naisiuose organizatorių veiksmus pasmerkė bei įvertino kaip antisemitizmą, ką patvirtina 15min žurnalistų Pauliaus Gritėno ir Alvydo Jaunševičiaus komentarai. Tačiau, deja, atsirado ir tokių asmenų, kurie pareiškėjų nuomone, ne tik tyčiojasi ir viešai reiškia neapykantą žydų tautai, bet ir kursto galimai fizinį susidorojimą, viešai palaiko, pateisina ir pritaria nacistinės Vokietijos Antrojo pasaulinio karo metais vykdytam žydų tautos holokaustui“, – teigiama ieškinio motyvuose.

„Va zydu vieta greit bus... Vergai jie, ne genijai“, – rašo vienas tokių komentatorių, po savo pasisakymų įkėlęs Aušvico koncentracijos stovyklos krematoriumo deginimo kamerų vaizdus, kuriuose matyti apdegusių žmonių palaikai.

Dėl šio ieškinio ir jame paminėtų nusikalstamų veikų Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato I-asis veiklos skyrius pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1-ąją dalį, kuris nustato, jog už neapykantos ar diskriminacijos kurstymą prieš tam tikrą žmonių grupę ar asmenį dėl jo lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba kurstymą smurtauti, fiziškai susidoroti gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius