-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 25

Žygimantas Pavilionis apie referendumą dėl dvigubos pilietybės: „Jis jau beveik praloštas“

Trečiadienį Seime surengta spaudos konferencija, kurioje aptartas pasirengimas referendumui dėl dvigubos pilietybės. Jame paviešintas kreipimasis į Vyriausybę ir Seimą, raginant teikti prioritetą pilietybės klausimui ir nedelsiant imtis strateginių veiksmų.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo narys, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas, buvęs Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis atkreipė dėmesį, kad iki referendumo dėl dvigubos pilietybės liko metai, tačiau nei formuluotės, nei pasiruošimo šiam procesui nėra.

„Žinant, kad šis referendumas turi laimėti didele balsų persvara, manome, kad jis jau beveik praloštas“, – pastebėjo Ž.Pavilionis, ragindamas skubiai veikti, kad lietuviai būtų informuojami apie šio referendumo svarbą.

„Mes kreipiamės į tuos žmones, nuo kurių priklauso sprendimai. Prašome, kad tai taptų prioritetu“, – nedelsiant spręsti klausimą ragino konservatorius.

„Metai yra vos pakankamas laikas, kad laimėtum vienoje apygardoje, o mums reikia laimėti visą Lietuvą ir visą pasaulį“, – pastebėjo Ž.Pavilionis.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke pajuokavo, kad šis klausimas jau turbūt visiems įkyrėjęs, tačiau jo sprendimas vis dar niekaip netampa tikrove. Ji pasidžiaugė, kad dvigubos pilietybės idėją įtvirtino ir „Idėja Lietuvai“.

„Pasaulio lietuvių bendruomenė sako, kad vienybės mes neaukosim dėl pilietybės“, – pažymėjo ji.

„Bandysime galų gale išspręsti ši klausimą“, – sakė D.Henke, pastebėdama, kad tam reikia visų svarbiausių institucijų, šalies vadovų ir visuomenės lyderių susivienijimo. „Reikia planuoti aiškiai, paprastai, racionaliai ir žmogiškuosius, ir finansinius išteklius“, – ragino ji.

Siūlo konsultacinį referendumą

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenės pirmininkas, daktaras Rimvydas Baltaduonis pabrėžė, kad dėl dvigubos pilietybės turi pasisakyti tauta.

„Idėja labai paprasta. Konstitucija leidžia daugybinę pilietybę, tad mes ir siūlome, kad šiame dinamiškame pasaulyje galėtume išlaikyti pilietiškumą“, – teigė jis, siūlydamas patariamojo referendumo idėją.

„Tai būtų konsultacinis referendumas, kuris nekeistų Konstitucijos. Tam reiktų penkiasdešimties procentų dalyvavusių žmonių balsų“, – pažymėjo dr. R.Baltaduonis.

„Tai būtų konsultacinis referendumas, kuris nekeistų Konstitucijos. Tam reiktų penkiasdešimties procentų dalyvavusių žmonių balsų“, – pažymėjo dr. R.Baltaduonis.

Jis teigė, kad esminis nuogąstavimas yra tai, kad dabar siūlomas referendumas nesurinks pakankamai balsų.

„Reikia, kad beveik visi šimtas procentų ateinančių į rinkimus balsuotų už dvigubą pilietybę ir tokio atvejo sunku tikėtis. Eiti į referendumą, kuriame šis klausimas nebūtų išspręstas, būtų tolesnis klausimo atidėjimas“, – sakė jis.

Visuomeninio judėjimo „To Be LT“ iniciatorius, muzikantas Jurgis Didžiulis teigė nuoširdžiai tikintis, kad šis klausimas itin svarbus ir savo reikšme prilygsta stojimui į Europos Sąjungą.

„Arba mes užsidarom, arba mes pripažįstam, kad galim būti globalia valstybe“, – sakė jis.

„Aš grįžau į Lietuvą todėl, kad turiu dvigubą pilietybę ir manau, kad šis klausimas nulems mūsų valstybės trajektoriją artimiausiam dešimtmečiui. Šis klausimas labai svarbus ir pramiegoti negalime“, – kalbėjo J.Didžiulis.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Konstitucinis Teismas anksčiau yra pažymėjęs, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius