-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26 /2019 03 28

Žymios Kauno teisininkų šeimos buitinių atliekų mįslė: kaip šiukšlės atsidūrė miške?

Sekmadienį pasivažinėti dviračiu po Domeikavos apylinkes susiruošęs Kauno rajono gyventojas Lukas (vardas pakeistas) miške aptiko du šiukšlių sąvartynus. Jis išsiaiškino, kad dalis tų buitinių atliekų priklauso Kauno teisėjo Bronislovo Liatuko ir jo advokatės dukros Matildos šeimai. Nejau teisininkai galėjo tokiu neleistinu būdu atsikratyti savo šiukšlėmis? 15min išnarpliojo šią mįslę.
Liatukų šeimos šiukšlės Domeikavos miške
Liatukų šiemos šiukšlės Domeikavos miške / Skaitytojo nuotr.

„Kiekvienais metais, dalyvaudami akcijoje „Darom“, vis tarpusavyje pasikalbėdavome – įdomu, kas tie žmonės, kurie be jokios sąžinės suverčia šiukšles miškuose, paupiuose? Šį savaitgalį iškylos dviračiais Domeikavos apylinkėse metu pastebiu vėl naują sąvartyną. Nepatingiu patikrinti, ar nėra adresato. Pasirodo, yra. Surandu daug dokumentų, rodančių, kad kažkada jie priklausė Kauno apylinkės teismo teisėjui Bronislavui Liatukui ir jo advokatei dukrai Matildai Liatukaitei. Ši Domeikavoje yra atidariusi sporto klubą (internetinėje spaudoje skelbta, kad yra sporto klubo įkūrėja – aut. past.). O šiukšlės atrastos miškelyje prie Domeikavos. Sutapimas? Baikit, nemanau“, – istoriją ėmė dėlioti į 15min redakciją besikreipęs Lukas.

Skaitytojo nuotr./Liatukų šiemos šiukšlės Domeikavos miške
Skaitytojo nuotr./Liatukų šiemos šiukšlės Domeikavos miške

Pasak jo, miške mėtėsi vaikiški žaislai, kažkada, anot jo, matyt, buvęs garbaus teisėjo odinis portfelis, daug vaistų (o šalia juk teka Sausinės upelis), ampulės su nežinoma medžiaga, padangos.

„Nejau geriau nuvežti į mišką, kai stambiagabaričių atliekų aikštelė veikia Vandžiogalos plente, pačioje Domeikavoje? Suprantu, kad akcijos „Darom“ metu panaikinsime bent keletą tokių sąvartynų, bet galbūt viešumas ir baudos padėtų sumažinti jų skaičių kitiems metams“, – vylėsi nuorodas, kur aptiko šiukšlių maišus, bei nuotraukas redakcijai atsiuntęs pilietiškas asmuo.

Anot jo, vienas sąvartynas nuo kito nutolęs apie 300 metrų. Antrajame mėtėsi automobilių dalys, tepalai, cheminės medžiagos.

Pasamdė šiukšlių išvežėją

Kauno apylinkės teismo atstovės spaudai Vaidos Bytautės teigimu, teisėjas B.Liatukas šiuo metu serga, turi nedarbingumą ir darbe turėtų pasirodyti ne anksčiau kaip balandžio 1 dieną.

„Todėl šiuo metu neturime galimybės su juo apie tai pasikalbėti, išsiaiškinti susidariusią situaciją. Taip pat neturime informacijos, kad dėl šio įvykio būtų pradėtas tyrimas. Plačiau kažką komentuoti šiuo metu neturime galimybių“, – 15min atsakė V.Bytautė.

15min pavyko susisiekti su advokate M.Liatukaite. Moteris patikino, kad ją žurnalistės laiškas labai nustebino. Mįslė pradėjo narpliotis.

Šiukšles išsivežė iš mano namų ir kur jas išvežė, man nėra žinoma.

„Neneigsiu, kad dariau namuose senų daiktų valymą. Internetiniame portale „Facebook“ prieš daugiau nei 6 mėnesius radau skelbimą, kad išveža šiukšles. Susisiekiau nurodytu telefono numeriu su asmeniu, kurio nei vardo, nei pavardės nežinau. Paprašiau paslaugos. Šiukšles išsivežė iš mano namų ir kur jas išvežė, man nėra žinoma. Man net nėra žinoma tiksli šiukšlių išmetimo vieta.

Jeigu būtų nurodyta, kur, aš nedelsiant šią susidariusią situaciją išspręsčiau. Mano tėvas Bronislovas Liatukas apie tai, kad darau valymą namie ir samdau žmones, nieko nežinojo ir nebuvo informuotas“, – paaiškino advokatė.

Ji tikino šiukšlių išvežėjui tuomet įdavusi 6 didelius šiukšlių maišus. Iš pateiktų nuotraukų teisininkė negalėjo atsakyti, ar visos tos buitinės atliekos ir nugulė miške.

„Kai kurios tikrai mano. Nežinau, ar tai buvo įmonė, ar asmuo, vykdantis individualią veiklą. Jokios sutarties nepasirašiau. Kiek tiksliai sumokėjau už šiukšlių išvežimą, tikrai negaliu pasakyti. Tokia paslauga naudojausi pirmą kartą gyvenime. Problemą spręsiu vienareikšmiškai. Pagal koordinates nusistatysiu vietą ir šiukšles kažkokiu būdu išsivešiu“, – pažadėjo maloniai bendravusi M.Liatukaitė.

Ji taip pat teigė, kad nėra ir niekada nebuvo skaitytojo minėto sporto klubo savininkė.

Atliekos iškrito užklimpus

15min susisiekė ir su atliekų išvežėju, kurio telefono numerį, rastą skelbime, nurodė advokatė. Atsiliepęs vyras patikino vis dar vykdantis tokią paslaugą. Paklaustas, kur veža surinktas šiukšles, atsakė, kad į šiukšlyną.

„Čia individuali veikla. Dirbame dviese. Kiek kainuoja išvežimas? Priklauso nuo šiukšlių kiekio – maišų. Už vieno šiukšlių maišo išvežimą – 5 eurai“, – žurnalistei teigė atsiliepęs vyras.

Perteikus jam Liatukų šeimos atliekų miške istoriją, jis nepuolė išsisukinėti – pripažino „netyčia“ palikęs ten maišus.

„Pamenu. Važiavome per mišką su priekaba ir užklimpome. Taip, kažkiek tų šiukšlių numetėme ten. Kodėl nesurinkome? Ką aš žinau. Taip ir liko. Labai nedaug buvo. Pamiršau. Šalta labai buvo. Tikrai nenutinka taip dažnai. Užklimpom ir numetėm į griovį. Tikrai daugiau tokių įvykių nėra buvę. Kitas išvežėm. Atsimenu kaip šiandien“, – aiškinosi vyras, prisistatęs Ramūno vardu.

Jis prižadėjo dar tą pačią dieną nuvykti į vietą ir surinkti prieš pusmetį pamestas šiukšles.

„Kam čia reikia tų bėdų? Surenkame ir viskas. Rytoj galite patikrinti – nebebus. Prie ko tie žmonės? Jie padavė mums šiukšles. Aš išmečiau. Buvau padėjėjas“, – ant savęs kaltę vertė šiukšlių išvežėjas.

Paklaustas, ar už 300 metrų aptikta dar viena šiukšlių krūva – taip pat jų darbas, vyras tai paneigė.

Skaitytojo nuotr./Liatukų šiemos šiukšlės Domeikavos miške
Skaitytojo nuotr./Liatukų šiemos šiukšlės Domeikavos miške

Siūlo patikrinti samdomą išvežėją

Papildyta kovo 28 d. Užklausą 15min žurnalistė nusiuntė ir Aplinkos apsaugos departamentui. Šios įstaigos viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė patikino, kad gavę informacijos apie netinkamose vietose išmestas atliekas, aplinkosaugos pareigūnai visuomet vyksta į nurodytą vietą.

„Atvykus atliekos kaskart apžiūrimos, siekiant rasti įrodymų ir nustatyti jų šeimininką. Dažniausiai, kaip ir šiuo atveju, padeda šiukšlėse rasti seni dokumentai. Tokiu atveju, kai pavyksta nustatyti atliekų savininką, yra taikomos poveikio priemonės. Tai yra piniginė bauda ir privalomasis nurodymas sutvarkyti atliekas. Visos galimos baudos yra numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje (baudos dydis priklauso nuo atliekų kiekio).

Jeigu savininko nustatyti nepavyksta, yra informuojamas žemės savininkas, kuris privalo sutvarkyti atliekas. Jeigu žemė priklauso valstybei – sutvarkyti užterštą teritoriją įpareigojama savivaldybė.

O dėl internete besiskelbiančių išvežėjų... Gyventojus perspėjame, kad būtų atsargūs ir prieš užsisakydami atliekų išvežimo paslaugas, ypač jei kreipiamasi į privačius asmenis, kurie skelbia informaciją apie savo paslaugas socialiniuose tinkluose ar specialiuose skelbimams skirtose interneto svetainėse, patikrintų atliekų vežėjus Atliekų tvarkytojų valstybės registre, kuris yra prieinamas visiems (Atliekų tvarkytojų valstybės registras – aut. past.)“, – perspėjo specialistė.

Nustačius atliekų savininkus, kurių atliekos teršia aplinką, poveikio priemonės taikomos tiek vežėjui, tiek atliekų savininkui.

Pasak jos, net jei ir pavyksta atrasti nelegalius atliekų vežėjus (dažnai nepavyksta, nes jie naudoja vis kitas mašinas, pakeičia kontaktus ar pasikeičia išvežantis žmogus), nustačius atliekų savininkus, kurių atliekos teršia aplinką, poveikio priemonės taikomos tiek vežėjui, tiek atliekų savininkui, nes šis yra atsakingas, kad jo susidariusios atliekos būtų sutvarkytos tinkamai. Jei pavyksta nustatyti nelegalų atliekų vežėją, jam gresia bauda nuo 300 iki 850 eurų.

„Taip pat primename, kad nebūtina buityje susidariusių atliekų atiduoti vežėjams, jas gyventojai ir patys gali perduoti atliekų tvarkytojams, atveždami jas į atliekų surinkimo aikšteles, esančias kiekviename rajone.

Pastebėjus užterštas teritorijas ar automobilius, kurie atvažiuoja ir tam tikrose vietose tiesiog išpila atliekas, reikėtų nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai aplinkosaugininkams 8 (5) 2732995. Taip pat pareigūnams galima padėti užfiksuojant automobilių, kurie atveža atliekas, valstybinius numerius“, – teigė I.Krikštopaitytė.

Skaitytojo nuotr./Liatukų šeimos šiukšlės Domeikavos miške
Skaitytojo nuotr./Liatukų šeimos šiukšlės Domeikavos miške

Apie straipsnyje minimus konkrečius šiukšlinimo atvejus Domeikavos miške aplinkosaugos pareigūnai tikina sužinoję kovo 26 d. Kovo 27 d. buvo atliktos abiejų nurodytų vietų apžiūros, pradėti vykdyti tyrimai. Daugiau informacijos I.Krikštopaitytė pažadėjo suteikti tyrimams pasibaigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius