Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrink „Metų mokestį 2009“ (apklausa)

Naujienų portalas 15min.lt ir laikraštis „15min“ tęsia 2009-ųjų apžvalgą. Šiemet siūlome išrinkti „Metų mokestį 2009“.
Piniginė
Piniginė. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šalies valdžia neapsiribojo 2008-ųjų „naktine mokesčių reforma“, per kurią buvo priimta maždaug 60 įvairių įstatymų pataisų. 2009 metais taip pat buvo keičiami mokesčiai. Vieni iš jų buvo didinami, o kiti – mažinami, pripažįstant, kad padidinti buvo be reikalo.

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) šiais metais keitėsi net du kartus. Dar 2008-aisiais Seimas priėmė PVM įstatymo pataisas ir nuo 2009-ųjų sausio šį mokestį padidino nuo 18 iki 19 proc., palikdamas lengvatinį PVM tarifą kompensuojamiems vaistams, šildymui ir knygoms. Praėjus kiek daugiau nei pusmečiui nuo didesnio PVM tarifo įsigaliojimo buvo nuspręsta jį padidinti dar kartą – iki 21 proc. Šis tarifas įsigaliojo 2009-ųjų rugsėjį. Analitikai šį valdžios sprendimą vertino skeptiškai, o gyventojams pabrango kai kurios prekės ir paslaugos.

Šių metų rugsėjo 1-ąją įsigaliojo ne tik didesnis PVM, bet ir didesnis cigarečių akcizo tarifas. Jis padidėjo nuo 95 iki 132 litų, o cigarečių pakelio kaina išaugo 1,20-1,60 lito. Tiesa, prekybos tinklai dar kurį laiką prekiavo pigesnėmis cigaretėmis, nes buvo sukaupę šiek tiek atsargų.

Tiesa, šiemet didėjo ne visi mokesčiai – nuo rugpjūčio 1 dienos įsigaliojo mažesnis akcizo tarifas dyzelinui. Kuro pardavėjai skaičiavo, kad toks valdžios sprendimas pasiteisino – vežėjai vis dažniau ėmė piltis dyzeliną čia, o ne kaimyninėje Lenkijoje.

Tačiau pigesniu kuru ilgai džiaugtis neteko – Seimas panaikino akcizų lengvatą į degalus maišomam biokurui. Skaičiuojama, kad dėl šios lengvatos panaikinimo benzinas brangs maždaug 9 ct/l, o dyzelinas – 6 ct/l.

Valdžia šiemet nutarė sumažinti ne tik akcizo tarifą dyzelinui, bet ir pelno mokestį. Pastarąjį Seimas nuo 15 iki 20 proc. padidino 2008 metų gruodį „naktinės mokesčių reformos“ metu. Šiemet toks sprendimas buvo pripažintas klaidingu ir nutarta nuo 2010-ųjų sausio 1 dienos grąžinti 15 proc. tarifą. Jis bus taikomas didžiajai daliai verslo subjektų, išskyrus   smulkiuosius verslininkus, kurių įmonėse dirba ne daugiau nei 10 žmonių ir kurių metinės pajamos neviršija 500 tūkst. Lt. Jiems teks mokėti 5 proc. pelno mokestį.

Daugiau metų rinkimų galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius