Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10

Migrantų filmuotuose kadruose – nutylėti neramumai Rūdninkuose

Antradienį Rūdninkų poligone esančią migrantų stovyklą saugantys pareigūnai paprašė policijos pagalbos. Nepatenkinti migrantai išvertė tvorą, bandė sutrukdyti patekti pareigūnams į vidų, keletas pabėgo. Dalis migrantų buvo apsiginklavę metalinėmis vielomis, ištrauktomis iš tvoros.
Vaizdas iš 2021 08 09 d. Rūdininkuose neramumų metu filmuotos medžiagos
Vaizdas iš 2021 08 09 d. Rūdininkuose neramumų metu filmuotos medžiagos

Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai tramdydami neramumus panaudojo ašarines dujas. Neramumai po keleto valandų nurimo. 15min žurnalistams pavyko gauti neramumų dalyvių filmuotus kadrus.

Apie Rūdninkų stovykloje kilusius neramumus visuomenės neinformavo

Apie kilusius neramumus 15min žurnalistai sužinojo iš internete vykstančių gyvų transliacijų ir vėliau paplitusių vaizdo įrašų. Nei Valstybės sienos apsaugos, nei Viešojo saugumo tarnyba apie kilusius neramumus visuomenės neinformavo nei jiems kilus, nei kitą dieną.

Vidaus reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas antradienį teigė, kad didesnių ar mažesnių neramumų stovykloje kyla kone kasdien.

„Tiek vakar, tiek pastarųjų dienų įvykiai (...) ten nuolatos kyla tam tikri konfliktai, nesusipratimai, kažkoks sambrūzdis. Pareigūnai visada turi būti pasiruošę. O jei ten būna didesnių ar mažesnių neramumų, tai yra pakeliamos pajėgos, atvyksta policija. Kol kas situacija yra valdoma ir stabili, bet kartkartėmis kyla neramumų“, – 15min sakė jis.

Konkrečių detalių apie pirmadienį kilusius neramumus M.Bajarūnas nepateikė ir apskritai nepatvirtino, kad incidentas buvo fiksuotas.

Jis taip pat teigė negalintis patvirtinti informacijos, kad pirmadienį iš poligono teritorijos būtų pabėgę migrantai.

„Visi laikomi asmenys yra stovyklavietėje“, – sakė VRM atstovas.

VIDEO: Migrantų filmuoti vaizdai iš vidaus – Rūdninkų poligone kilo maištas, keletas pabėgo iš stovyklos

Pyko dėl neatiduodamų telefonų, maisto ir draudimo palikti stovyklą

Pasibaigus karantino laikotarpiui, migrantai turėjo atgauti telefonus, tačiau ryšio priemones atgavo tik dalis Rūdninkų stovyklos gyventojų. Pasak pareigūnų, tai buvo pagrindinė nepasitenkinimo priežastis. Vaizdo įrašuose migrantai viešai nurodo kiek kitas priežastis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūdininkų stovykloje migrantas per išardytą tvorą rodo gestus pareigūnams
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūdininkų stovykloje migrantas per išardytą tvorą rodo gestus pareigūnams

„Tai yra stovykla Lietuvoje. Jie vėl prieš mus naudoja jėgą, nes mes protestuojame už savo laisvę“, – kalba Viešojo saugumo pareigūnus filmuojantis vyras. „Kaip jūs matote, vyksta demonstracija už mūsų laisvę, dėl blogų apgyvendinimo sąlygų, maisto, vandens, dėl visko“, – anglų kalba vaizdo įraše situaciją pristato vienas iš migrantų.

Kitose stovyklose migrantai žurnalistams taip pat skundžiasi prastu maistu, apgyvendinimo sąlygomis ir kitais nepatogumais.

Stovyklos saugomos nepakankamai

Rūdninkų poligone esančioje migrantų stovykloje apgyvendinta maždaug 800 nelegaliai į Lietuvą patekusių migrantų. Čia atkelti tik vyrai, todėl Viešojo saugumo poligone esanti stovykla yra pati neramiausia.

Viduje esantys migrantai pradžioje tvoromis buvo atskirti į keletą sektorių, tačiau vėliau dalį tvorų jie praardė ir susijungė su kaimynais. Poligono teritorija aptverta dar viena statybine tvora. Tarp jų patruliuoja VST pareigūnai. Naktį ji apšviečiama prožektoriais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai saugo Rūdininkų stovyklos tvorą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai saugo Rūdininkų stovyklos tvorą

Tokių stovyklų apsaugos patirties turintys pareigūnai tikina, kad Rūdninkuose pareigūnų skaičius yra gerokai per mažas, o perimetro apsauga yra labai prasta. Pasak jų, įsiplieskus nors kiek didesniems neramumams, VST pareigūnams neužtektų pajėgų juos numalšinti.

Iš Rūdninkų stovyklos kone kasdien pabėga po kelis ar net keliolika migrantų. Žinodami, kad stovyklą saugo nedaug pareigūnų, jie tyčia vienoje vietoje sukelia veiksmus, kurie atkreipia pareigūnų dėmesį, o kitoje – staigiai neria per tvoros apačią ir bėga į mišką. Dalis jų vėliau sugaunami, dalis sugrįžta patys, o kitiems pavyksta sėkmingai pabėgti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius