Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 30 /12:32

Nauji mokslo metai: 20 tūkst. mažiau moksleivių ir tūkstančiu mažiau mokytojų

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius sako, kad šie naujieji mokslo metai liudija prastą demografinę situaciją – į mokyklas Rugsėjo 1-ąją šiemet, kaip ir pernai, ateis dar 20 tūkst. mažiau moksleivių. Dėl to darbo neteks apie tūkstantį mokytojų.
Pradinukė
Pradinukė / 123FR nuotr.

 „Sutikite, kad ten, kur nebėra vaikų, deja, tenka liūdnai konstatuoti, nebelieka mokyklos. Aišku, tai paliečia ir dalį mokytojų. Kaip ir bet kurioje kitoje gyvenimo srityje: bankrutuoja įmonės, užsidaro kažkokios kitos įstaigos, dalis žmonių netenka darbo“, – aiškino G. Steponavičius.

Tiesa, ministras pažymi, kad dauguma darbo mokyklose neteksiančių mokytojų netaps bedarbiais, o išeis į pensiją.Tiems mokytojams, kurie jau yra vyresnio, bet dar ne pensinio amžiaus, ministras rekomenduoja persikvalifikuoti ir tapti ikimokyklinio ugdymo specialistais, kurių dabar Lietuvoje trūksta.

Ministro teigimu, šiemet mokyklose pradės dirbti 200 jaunų mokytojų.

Be to, ministras pažymi, kad moksleivių skaičiaus mažėjimas nenulemia tokio pat procento mokyklų uždarymo.

„Mokyklų skaičius, lyginant su mokinių skaičiumi mažėjo mažiau. Mokinių sumažėjo 25 proc, o mokyklų – 15 proc.“, – kalbėjo ministras.

2012 m. rugsėjį užvertomis durimis sutiks devynios Lietuvos mokyklos.

Mažėjant vaikų, turėtų mažėti ir mokyklų finansavimas, tačiau G.Steponavičius pabrėžia, kad jis tvirtinant kitų biudžetą pasistengs įtikinti Vyriausybę ir Seimą, kad tuos 80 mln. litų, kurių mokyklos turėtų netekti mažėjant vaikų skaičiui, reikia palikti bendrojo ugdymo sistemoje.

Lietuvoje dabar veikia 1269 valstybinės mokyklos, 36 daugiafunkciniai centrai ir 36 privačios bendrojo ugdymo mokyklos.

Išvis į Lietuvos mokyklas šiemet susirinks 371 tūkst. vaikų, juos mokys apie 27 tūkst. mokytojų.

Nuo 2008-ųjų moksleivių Lietuvoje sumažėjo beveik 100 tūkst.

Kita vertus, pastebima tendencija, kad nuo 2017 m. vaikų mokyklose vėl turėtų padaugėti, nes šiuo metu jų kupini darželiai. Nuo 2010 iki 2012 Lietuvoje įsikūrė 30 naujų ikimokyklinio ugdymo įstaigų - dauguma jų privačios.

Darželius lankys daugiau nei 85 tūkst. vaikų. Palyginimui 2008-aisiais vaikų darželiuose buvo kur kas mažiau - 67 tūkst. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius