-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ada Jonušė: Kaip gyventi puikiame naujame Trumpų pasaulyje? 5 trumpi patarimai

Pripažinkime sau ir kitiems, kad labai ilgai nedrįsome garsiai pasakyti, kad mūsų pasaulis kardinaliai keičiasi. Kad manėme, kad nacionalizmo protrūkis Europoje tik pabėgėlių srauto iš Sirijos pasekmė, kad Brexit rezultatas tik nevykusios ES politikos pasekmė, kad Trumpas tik baltųjų vyrų reakcija į naują jų vaidmenį visuomenėje, kad Marine Le Pen sėkmingai įveikta.
Ada Jonušė
Ada Jonušė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kad viską pakeis nauja karta, tik kol kas dar truputį nesiseka įtikinti dvidešimtmečių ateiti prie balsadėžių, bet jau tuoj tuoj viskas bus gerai. Nebus. Kuo toliau, tuo labiau būtent vyresnieji balsuotojai lems rinkimų rezultatus, nes jų tiesiog daugiau ir bus dar ir dar, ir dar daugiau.

Ir kol lyderiai, kurių dar neišbalsavo iš svarbiausių pasaulio politinių postų, suka galvas, kaip labai greitai sumažinti nelygybę, užtikrinti, kad iš globalizacijos laimėtų visa, o ne tik maža dalis visuomenės, ir susitaikyti su tuo, kad tolerancijos per prievartą neįbruksi, kiekvienas turime kad ir kasdien praktikuotis prisitaikyti prie puikaus naujo pasaulio.

Šie penki trumpi patarimai padės jums adaptuotis, jūs geriau prognozuosite rinkimų rezultatus, nepatirsite tokio streso kaip Trumpui tapus JAV prezidentu, ramiau miegosite, nebejausite grėsmės, kad pasaulis baigiasi, optimistiškiau žiūrėsite į gyvenimą, o gal net ir sutiksite artimų pažiūrų širdies draugę/draugą.

1. Meskite žiniasklaidą: jei skaitote šį straipsnį, jūs nesate naujojo pasaulio gyventojas. 15min, kaip ir jūsų mėgstami portalai ar popierinė žiniasklaida, yra tik mažos visuomenės grupės informaciniai šaltiniai. Todėl negaiškite savo brangaus laiko. Kadangi jūsų Facebook paskyra pilna žmonių, kurie mąsto visai kaip jūs, norint prisikasti prie šiek tiek daugiau pasaulio realybę atitinkančių žinių, siūlau tokį eksperimentą:

a) Pasirinkite bet kokį miestą ar miestelį Lietuvoje, pageidautina iki 10.000 gyventojų, pvz., Pasvalys.

b) Susiraskite kokį Facebook puslapį, kuriame yra daug šio miesto gyventojų, pvz., „Kas vyksta Pasvalyje?“. Šiame puslapyje bus daug nuotraukų. Prie kiekvienos pasižiūrėkite, kas paspaudė „patinka“. Atsidarę šį sąrašą pakvieskite visus žmones į draugus.

c) Taip po truputį plėskite savo draugų sąrašą. Nesijaudinkite, beveik visi jūsų užklausą patvirtins arba parašys žinutę: „Gal mes pažįstami?“ Galite pasirašyti standartinį atsakymą, pvz., „Ne, bet darau tyrimą ir labai norėčiau sužinoti, kuo gyvena Pasvalio žmonės. Labai norėčiau susipažinti“.

d) Siekite, kad Pasvalio gyventojų skaičius sudarytų bent pusę jūsų Facebook kontaktų.

e) Niekada nebeskaitykite nei 15min, nei jokių kitų žinių, o tik tai, ką dar nematyto įdeda jūsų naujieji draugai. Ten atrasite ir daugiau naujų šaltinių kaip harmonio.net, propatria.lt, lt.radiovaticana.va, lidzita.popo.lt, lietuviai.co.uk, alkas.lt, tiesa.lt, sos03.lt, sarmatas.lt. Taip iškeliausite iš savo mažo į platų baugų pasaulį.

Labai svarbu suprasti, kad elitas – tai ne valdžia.

2. Netikėkite elitu. Labai svarbu suprasti, kad elitas – tai ne valdžia. „Elitas kaltas“ nėra jau tradicinio Lietuvoje tapusio „valdžia kalta“ variacija. Valdžia yra per mažas mastelis.

Elitas tai ne tik Seimas ar Vyriausybė. Elitas yra žurnalistai (žr. pirmą punktą), teisininkai, ekonomistai, politologai, savo sričių ekspertai, ypač tarptautiniai, dauguma verslininkų, įvairiausių organizacijų atstovai, darbo grupių ir komitetų dalyviai, akademikai ir visi, kurie jums ką nors bando pasakyti ir tai pagrįsti. Ypač labai smarkiai netikėkite rinkėjų apklausomis.

Jei kas nors argumentuoja eksperto nuomonėmis, tiesiog numokite ranka ir sakykite: „Čia elitas taip mano. Žmonės žino, kad viskas melas.“ Prie elito bet ką galite lengva ranka priskirti arba atskirti: taisyklės jūsų. Svarbu suvokti elitą kaip vieną homogenišką masę. Kuo mažiau niuansų, tuo geriau.

3. Garsiai įvardinkime savo nelaimių priežastis – ELITAS. Labai svarbu nesumaišyti su Maskva: jūs tikrai nenorite tapti konservatoriais. Jie taip pat elitas. Net jei jums ir nepatinka Trumpas, supraskite, kad dėl to irgi kaltas elitas, nes buvo tokie arogantiški, neišmanėliai ir korumpuoti. Pradėkite praktikuotis gerai pažįstamoje aplinkoje ir tarp kitko per vakarienę mestelkite keletą frazių, pvz.: „Elitas sužvėrėjo“, „elitas užvaldė mūsų šalį“, „elitas vėl meluoja“.

Kuo toliau, tuo drąsiau minėkite elitą kaip bet kokių nemalonumų šaltinį. Jei kokio pokalbio metu nešauna jokia dėmesio verta mintis, tiesiog retoriškai užklauskite: „Kada gi elitas nustos tyčiotis iš žmonių?“ Kadangi tai akivaizdu, neteikite daugiau jokių paaiškinimų.

4. Meskite toleranciją. Asmeniškai man tai sunkiausias pratimas, bet, įdėjus šiek tiek pastangų, manau, kad galėtų pavykti. Pradėkite nuo paprastesnių: „Šis ar anas elito atstovas [įrašykite pavardę] – vagis“. Vėliau galite pasirinkti vieną grupę, pvz., pabėgėlius: „Pabėgėliai nori pavogti mūsų darbus.“

Patariama iš pradžių treniruotis prieš veidrodį namie, nes galimi šalutiniai efektai labai sumažins jūsų nuoširdumą. Po kurio laiko išbandykite ir didesniame rate. Pamatysite, kad tolerastai, kurie jums nepritaria, yra iš tikrųjų patys labai tolerantiški. Todėl po trumpos tylos pauzės sakys kažką panašaus į: „Na, taip, tokiame požiūryje irgi galima įžvelgti kai kurias tendencijas“. Taip pat būsite maloniai nustebinti, kad daug daugiau žmonių, nei galvojote, jūsų mintims pritars ir taps jūsų draugais.

5. Treniruokitės meluoti. Visų pirma, išmeskite iš galvos mąstymą, kad jūs meluojate. Tai tik stipresnė retorika, ir iš tikrųjų gal visai taip ir nemanote. Šį principą taikykite ir 4 pratime. Lengviausia startuoti nuo mažų kasdienių situacijų: pasakykite kolegoms, kad vėluojate į darbą, nes sugedo mašina; praneškite partneriui, kad nespėjate į parduotuvę, nes turėjote ilgą pokalbį su vadovu.

Jei šios ir panašios situacijos jums gerai pažįstamos, puiku! Tuomet antrame lygyje pereikite prie sudėtingesnių atvejų: neaktualių faktų. Pvz.: „Skuodas buvo įkurtas [įrašykite savo skaičių].“ „Ar žinojai, kad ši kava yra genetiškai modifikuota?„ Kadangi mažai kas varginsis tikrinti panašius faktus, jūs po truputį įgausite daugiau pasitikėjimo ir įgūdžių.

Trečiame lygyje turite išmokti valdyti lengvai patikrinamus aktualius faktus ir dideles sąmokslo teorijas: „Elitas slepia, iš kur atkeliauja mūsų maistas.“, „Žmonės kalba, kad [įrašykite savo pavardę] atstovauja garsią mafijos grupuotę.“, „Lietuvoje nuo skiepų kasmet miršta 200 vaikų.“ Būtinai praktikuokitės su konkrečiais skaičiais. Tai labai prideda svarumo jums. Svarbiausia nesusimėtyti kam nors pateikus patikrintus faktus. Jie greičiausiai bus arba iš žiniasklaidos, arba kokių nors ekspertų. Čia grįžkite prie pirmo ir antro punkto.

---

Ir pabaigai Michaelas Moore’as apie Trumpo pergalę : „Visi privalo baigti sakyti, kad yra „apstulbinti“ ar „šokiruoti“. Iš tikrųjų norite pasakyti tai, kad buvote burbule ir nekreipėte dėmesio į bendrapiliečius amerikiečius ir jų nusivylimą.“

Ada Jonušė yra #SWITCH! technologijų renginio vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius