-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agnė Jonaitytė-Karalienė: Dėmesio – įmonėje turėsime praktikantą!

Diskusijose apie praktikos organizacijoje vertę neretai tenka susidurti su tokiu požiūriu – ateinantys į praktiką studentai nėra motyvuoti, jiems svarbu gauti „parašą“, kad atliko praktiką, o patys praktikantai galvoja, kad praktikos metu galės laistyti gėles, kopijuoti dokumentus ir beviltiškai stumti laiką. Tokia nuomonė prilygsta pasakojimui iš tolimos praeities, kuri tikrai neatspindi šiandienos organizacijų ir studentų požiūrio į praktikos teikiamą vertę.
Agnė Jonaitytė-Karalienė
Agnė Jonaitytė-Karalienė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Vis daugiau darbdavių suvokia, kad praktikantams skirtas laikas ir dėmesys yra investicija, kuri ilguoju laikotarpiu atsipirks. Net jei gabus žmogus ir nesusies savo karjeros su įmone, kurioje atliko praktiką, atsiliepimai apie naudingą patirtį ir motyvuojančią aplinką paskatins jo bendraamžius pasidomėti darbo toje įmonėje galimybėmis.

Tuo pačiu praktika yra galimybė įgyti įgūdžių ir kompetencijų, kurios padės greičiau susirasti norimą darbą. O organizacijos, rimtai vertindamos studentų praktikas, suteikia jaunimui galimybių ir taip gali prisidėti prie jaunimo nedarbo mažinimo.

Šių dienų jaunieji praktikantai taip pat turi daug daugiau ambicijų nei tiesiog „prastumti“ sutartą laiką, gauti teigiamą įvertinimą ir mandagią rekomendaciją. Jie tikisi pagilinti savo profesines žinias, užmegzti naudingų ryšių ir galbūt net sulaukti darbo pasiūlymo. Turime ne vieną karjeros „Swedbank“ istoriją, kuomet kolegos savo pirmuosius žingsnius žengė būtent būdami praktikantais. Dalis studentų organizacijoje lieka iškart po praktikos, dalis – sugrįžta vėliau, pasisėmę darbinės patirties kitose organizacijose.

Kaip užsitikrinti, kad praktikos patirtis būtų naudinga ir praktikantui, ir organizacijai? Pirmiausia prieš pradedant praktiką įmonės atstovai ir studentai turėtų garsiai įvardyti savo lūkesčius, sutarti dėl tikslų, užduočių bei apsibrėžti praktikai keliamus reikalavimus. Kitaip sakant – nuo pat pradžių aiškiai apibrėžti „žaidimo taisykles“. Nėra gerai, kai šie klausimai yra praleidžiami tikintis, kad juos abi pusės supras savaime, nes taip beveik niekada nenutinka.

. Kuo greičiau įtrauksite į bendrą veiklą naujokus, tuo greičiau vyks jų adaptacija, sklandesnis užduočių atlikimas ir profesinis ugdymas. Kvieskite juos į bendrus vidinius posėdžius, pasitarimus, idėjų kūrimo sesijas.

Kita svarbi sėkmingos praktikos sąlyga – praktikanto įtraukimas į bendras užduotis ir bendrą veiklą. Kuo greičiau įtrauksite į bendrą veiklą naujokus, tuo greičiau vyks jų adaptacija, sklandesnis užduočių atlikimas ir profesinis ugdymas.

Kvieskite juos į bendrus vidinius posėdžius, pasitarimus, idėjų kūrimo sesijas – net jei tai ir nėra tiesiogiai susiję su jiems patikėtomis užduotimis ir jūs iš jų nesitikite konkrečių rezultatų.

Taip jaunas žmogus įgys kompetenciją ne tik konkrečioje srityje, bet ir išmoks pamatyti, suprasti, kaip veikia didelės organizacijos mechanizmas, stiprins darbo komandoje gebėjimus. Galų gale pasikvieskite naujoką pietų. Tokie pietūs būtų naudingi ir įmonės vadovui – kodėl neišgirdus, kaip savo karjerą įsivaizduoja jaunoji karta, kokius reikalavimus ir lūkesčius kelia darbdaviui ar ką mano apie įmonės vidaus kultūrą?

Šiuo metu pasaulyje plinta „atvirkštinės“ mentorystės praktika. Mentorystę paprastai suprantame kaip didesnę patirtį turinčio žmogaus žinių ir patarimų perdavimą jaunesniam, nepatyrusiam kolegai.

„Atvirkštinės“ mentorystės atveju jaunas žmogus dalijasi savo pasaulėžiūra ir požiūriu su vyresniu kolega – taip mažėja kartų skirtumai, atsiranda didesnis supratimas apie tai, kuo gyvena jauna karta. Taigi, turėdami savo įmonėje ar padalinyje praktikantą, nepraleiskite progos ne tik ugdyti kitą, bet ir tobulėti patys.

Tačiau praktikos sėkmę lemia ne vien įmonės darbuotojų pastangos. Svarbus, o dažnai ir lemiamas, veiksnys yra pačių jaunų žmonių iniciatyva. Praktikos vietą patartume rinktis gerai atlikus namų darbus – juk gerai atlikta praktika ir puikios rekomendacijos padės lengviau įsitvirtinti darbo rinkoje, kuri pirmenybę teikia darbuotojams „su patirtimi“.

Panagrinėkite informaciją apie įmones, kurios studentams siūlo praktiką, pasikalbėkite su anksčiau praktiką atlikusiais jūsų specialybės studentais, pasiklausykite jų atsiliepimų. O praktikos metu nebijokite klausti.

Mažesnėse įmonėse praktikantų priėmimo procesas yra mažiau apibrėžtas, tad jei jus netyčia naujieji bendradarbiai pamiršo, nesivaržykite apie save priminti. Gali būti, kad būsit paprašyti atlikti ir darbus, kurie bus panašūs į gėlių laistymą ar dokumentų kopijavimą, tad nebijokite pasiūlyti savo idėjų, atlikti įvairius darbus, kurie jums būtų naudingi.

Paprašykite, kad jums paskirtų kuratorių, domėkitės, kas vyksta įmonėje ir įsitraukite į bendras veiklas. Visos įmonės vertina iniciatyvius, smalsius, besidominčius jaunuosius kolegas.

Paprašykite, kad jums paskirtų kuratorių (jei to dar nepadarė), domėkitės, kas vyksta įmonėje ir įsitraukite į bendras veiklas. Visos įmonės vertina iniciatyvius, smalsius, besidominčius jaunuosius kolegas.

Ir galiausiai, ne mažiau svarbu yra sau pačiam pasakyti, ar man tinkama šios įmonės vidinė kultūra ir vertybės, kuriomis vadovaujasi darbuotojai, ar gerai čia jaučiuosi praktikos metu, ar man patiktų čia dirbti baigus praktiką.

Jeigu atsakymas kelia abejones, net ir gavus darbo pasiūlymą, reikėtų gerai pasvarstyti, ar jį priimti. Nes net ir geriausias darbas organizacijoje, kurios kultūra nėra priimtina, gali tapti kančia.

Agnė Jonaitytė-Karalienė yra „Swedbank“ personalo atrankos skyriaus vadovė
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius