Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aistė Paliukaitė: Finansų rinkų sukrėtimas ir pensijų fondai – ar laikas nerimauti dėl savo pinigų?

2020 m. kovo 16 d. įeis į istoriją kaip viena blogiausių dienų finansų rinkose, kai dauguma JAV indeksų prarado daugiau nei 10 proc. savo vertės. Ir nors vėliau sekė trumpas atsigavimas, rinkos vis dar išlieka ryškiai paraudonavusios. Tai, savo ruožtu, lemia ryškius pensijų fondų turto vertės sumažėjimus ir kelia susirūpinimą kaupiantiesiems
Aistė Paliukaitė
Aistė Paliukaitė

Pabandysiu atsakyti į tris pagrindinius klausimus, susijusius su finansų rinkų sukrėtimu ir pensijų fondų turto investicijomis, ir apžvelgsiu tris žingsnius, kuriuos verta apsvarstyti šioje situacijoje.

1. Dėl ko finansų rinkas ištiko nuosmukis?

Finansų rinkų dalyviai šiuo metu labai nerimauja dėl to, kad plintantis virusas paralyžiuos dalį pasaulinės ekonomikos, o tai vestų prie globalios ekonominės krizės ir turto vertės nuosmukių. Jei COVID-19 paveiks kitų šalių ekonomiką taip pat neigiamai kaip ir Kinijos, kompanijos turės stipriai koreguoti savo pajamų prognozes. Greičiausiai tai reiškia, kad kol visiškai nepaaiškės kiek virusas paveiks kompanijų pajamas, finansų rinkos išliks nepastovios.

2. Ar tai – beprecedentė situacija?

Ne. Istoriškai finansų rinkose akcijų kainų mažėjimo periodų, didesnių ar mažesnių, buvo ne vienas. Vienintelis unikalus 2020 m. rinkos nuosmukio bruožas yra tas, jog tai įvyko itin greitai. Akcijų biržos prarado apie 30 proc. savo vertės vos per 2 savaites. Kita vertus, istorijoje fiksuoti ir gerokai didesni nuosmukiai – daugiau nei 50 proc. 2009 m. ar daugiau nei 40 proc. 1972 m. Tokie periodai yra linkę pasikartoti.

3. Ką turėčiau daryti dabar?

Dabar yra geriausias laikas priminti sau pagrindinį pensijos kaupimo tikslą. Kaupimas pensijai yra ilgalaikė investicija ir sėkmingi rezultatai gali būti pasiekti ne iš karto. Pensijų valdytojų pagrindinis tikslas – sukurti tokius pensijų fondų investicijų portfelius, kurie suteiktų geriausius ilgalaikius rezultatus. Tai reiškia, uždirbtų grąžą per 10, 20 ar 40 metų. Trumpalaikė turto svyravimo rizika ir portfelio vertės sumažėjimas yra neišvengiamas. Nepastovumas ir trumpalaikiai nuostoliai yra dalis investavimo proceso. Ir tai yra normalu.

Tačiau yra keli dalykai, kuriais galite pasirūpinti:

1. Įsitikinkite, kad pasirinkote teisingą rizikos profilį

Renkantis pensijų fondą, svarbiausia yra įsivertinti savo rizikos toleranciją. Ji susideda ne tik iš jūsų požiūrio į riziką, bet ir iš norimos investicinės grąžos, finansinės galimybės padengti nuostolius ir, žinoma, jūsų lėšų kaupimo laikotarpio.

Labai svarbu pasirinkti tinkamą investavimo strategiją, siekiant ne tik išvengti nepageidautino nepastovumo, bet ir atsižvelgti į norimą grąžą. Jei esate jaunas ir iki išėjimo į pensiją turite dar daug laiko, geriausia rinktis aktyvesnę ir rizikingesnę strategiją, tokiu būdu galite daugiau iš to laimėti. Likus nedaug laiko iki išėjimo į pensiją, geriau rinktis konservatyvesnį investavimą. Tačiau nepatartina atsisakyti investicijų į akcijas per anksti -– artėjant pensiniam amžiui, jų dalį mažiname po truputį, sistemingai. Kadangi akcijos paprastai turi daugiau rizikos nei kitos finansinės priemonės ar grynieji pinigai, būtent akcijos sukuria didžiausią dalį grąžos jūsų portfeliui.

2. Atkreipkite dėmesį į tai, kiek laiko planuojate kaupti

Jei jūsų portfelis jau sumažėjo ir investicinė grąža yra neigiama, apsvarstykite galimybę nuostolių nefiksuoti, kol vertė nesugrįš. Kartais tai gali užtrukti kelis mėnesius, blogiausiu atveju – keletą metų. Bet istorija mums rodo, kad vertė vėl pakyla ir nuostolių fiksavimas šiandien gali būti ne pats geriausias sprendimas ilgalaikėje perspektyvoje. Kuo ilgesnis jūsų investavimo laikotarpis, tuo ramesni galite būti, nes jūsų portfelis turi laiko atsigauti ir grįžti į ankstesnę stadiją.

3. Apsvarstykite galimybę pasinaudoti sumažėjusiomis kainomis

Turbūt žinote, kad geriausias laikas pirkti yra išsipardavimo laikotarpiu. Būtent dėl to dalis investuotojų renkasi investuoti tuo metu, kai vertybinių popierių kainos yra sumažėjusios. Rinkos sąmyšio metu dėl anksčiau minėtų priežasčių verta išlaikyti esamas investicijas, bet tuo pačiu tai yra ir galimybė investuoti papildomai. Kiekviena įmoka rinkos kritimo metu leidžia įsigyti daugiau finansinės priemonės vienetų, nei už tą pačią sumą anksčiau. Jei rezultatai pradės gerėti, tikėtina ir didesnė jūsų investicijos grąža.

Aistė Paliukaitė, „Luminor“ pensijų produkto vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius