-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alfonsas Puzas: Šliaužte, perbėgimais ar paknopstomis

Linksmai nuteikė Jūsų portale publikuotas LRT laidos „Dienos tema“ pokalbis su kandidatu į Vilniaus merus D.Kreiviu („D.Kreivys: matau ir A.Zuoko nemažai gerų darbų“).
Alfonsas Puzas
Alfonsas Puzas / Asmeninio archyvo nuotr.

Iš geriausių A.Zuoko darbų D.Kreivys, matyt, tvirčiausiai galvon įsidėjo gugenheimišką buvusio mero svajonę – modernų tramvajų. To tramvajaus Vilniuje studijoms buvo išleistas ne vienas milijonas miesto biudžeto pinigų – skaičiuojant tiek litais, tiek ir eurais. Iš pradžių vilniečių pinigai buvo leidžiami studijoms apie tai, kaip Vilniui modernusis reikalingas, paskui – studijoms apie tai, kaip jo nereikia.

Viskas išėjo kaip tame anekdote apie 200 dolerių. Negirdėjote? Užeina milijonierius į viešbutį, teškia administratoriui 200 dolerių ir sako:

– Noriu kambario. Štai pinigai. Jei patiks – apsistosiu, jei nepatiks – grįšiu, pasiimsiu pinigus ir ieškosiu kitur.

Kol milijonierius užlipa į antrą aukštą ir apžiūrinėja apartamentus už 200 dolerių, administratorius tuoj prisimena, kad dar neatsiskaitęs su policininku, kuris aplink prižiūri tvarką – ką reikia pamato, ko nereikia – ne. Jis iškiša galvą į gatvę ir šūkteli policininką.

Policininkas, gavęs 200 dolerių, labai apsidžiaugia, nes yra skolingas prostitutei Merei (vardas išgalvotas – aut.). Merė, atgavusi kas uždirbta, atsiskaito su aukšto budinčiuoju, kuris suteikia plotą jai ir jos simpatuliams. Aukšto budintysis tuoj nuneša 200 dolerių – sena skola – administratoriui, kuris, kaip ir policininkas, ką reikia mato, ko nereikia – ne.

Tuo tarpu milijonierius nusileidžia žemyn (kambariai jam nepatiko) ir pasiima savo 200 dolerių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kreivys

Pinigų nėra, bet prostitutė – be skolų, policininkas – be skolų... Originale veikia 13 personažų, grąžinusių savo 200 dolerių skolas, bet, taupydamas skaitytojų laiką, kiek sutrumpinau... Atleiskit.

Su tramvajumi – panašiai: kaip nevažiavo, taip ir nevažiuoja. Tačiau negali sakyti, kad niekas neuždirbo ir neturėjo naudos.

Dabar šis projektas, atrodo, pradedamas sukti antru ratu. Ir kiek tų ratų dar bus?

Necituosiu studijų, įrodinėjusių tramvajaus nereikalingumą, teiginių. Man užtenka vieno, kuris tiksliai buvo suformuluotas kandidatą kalbinusio laidos vedančiojo.

Vedantysis:

– Žadate Vilniui tramvajų. Miestui, kurio gatvės ir taip neatlaiko transporto spūsčių, norite dar įgrūsti tramvajų?

Į ką kandidatas atsako:

– Tai – greitasis tramvajus, kuris yra modernus, į kurį galima greitai įlipti, greitai išlipti...

Portale ar laikraštyje sudėtinga, tačiau televizijos laidoje kandidatas galėjo ir parodyti, kaip tai padaryti – bėgant ilgai ir greitai, vingiais ar tiesia linija?..

Norint greitai įlipti ir išlipti į transporto priemonę, kurią jo kolega pagal norą tapti meru – Gintaras Paluckas pavadino „negyva kate“.

Prisipažįstu: nebūčiau į rimtą straipsnelį kišęs to anekdoto. Tik kad kai kurie D.Kreivio pasamprotavimai pasirodė iš tos pačios operos...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius