Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Jaržemskis: Ko galime pasimokyti iš Jungtinės Karalystės savivaldybių?

Į Suomiją išvykę mokytojai viešoje erdvėje dalijasi savo pastebėjimais, kuo skiriasi darbas suomiškoje ir lietuviškoje mokyklose. Tikrai vertinga dalintis patirtimis plečiant suvokimą, kad gali būti ir kitaip, nei mes įpratę. Praeitą savaitę mums pavyko pažvelgti į Jungtinės Karalystės savivaldybes ir darbo organizavimo virtuvę. Iš ten, Birmingemo mieste esančios Vakarų Midlandso jungtinės savivaldybės, parsivežėme įdomių išvadų.
Andrius Jaržemskis
Andrius Jaržemskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kas pirmiausia krinta į akis? Darbo procesas. Kiekviename aukšte atviroje patalpoje dirba apie 60 darbuotojų, visos sienos paverstos baltomis lentomis, grupelėse darbuotojai sprendžia problemas, diskutuoja, braižo sprendimus, o vadovaujantis darbuotojas vaikšto prie grupelių ir teiraujasi, kaip sekasi, siūlosi padėti. Visas darbas organizuojamas komandomis, kurios suburiamos spręsti ilgalaikės strategijos uždaviniams ir tikslams.

Darbas vertinamas pagal tai, ar komandai pavyko išspręsti uždavinį. Vertikalus pasiskirstymas į skyrius yra daugiau formalaus pobūdžio, nes darbas komandose vyksta horizontaliu būdu. Darbuotojai, arba, kaip jie patys vadina, viešieji tarnautojai, dirba verslo įmonės principais – vertinamas komandinis rezultatas, o ne pats procesas.

Be to, jie kartu ne tik dirba, bet ir ilsisi: vienas aukštas skirtas poilsiui ir pietų pertraukai, kur kostiumuoti žilagalviai su jaunuoliais žaidžia stalo tenisą, valgo virtuvėlėje pasišildytus pietus, atsipalaiduoja sėdmaišiuose ar tiesiog skaito grožinę literatūrą. Čia stovi didžiulės lentynos, skirtos keistis knygoms tarp darbuotojų.

Kaip jiems pavyksta surinkti tiek profesionalų vienoje vietoje? Britai jau seniai suprato, kad geriausias sprendimas – resursų sutelkimas. Todėl net septynios savivaldybės yra apjungtos į kompleksinę įstaigą, jų pačių vadinama administracija, kurioje iš viso dirba 400 darbuotojų. Sutelkę reikiamą kiekį švietimo, transporto, socialinių paslaugų, energetikos, aplinkosaugos ir kitų profesionalų, jie įgyvendina visų 7 miestų savivaldybių strategijas.

Lietuvoje kažkas panašaus bandyta konstruoti organizuojant regionų plėtros tarybas, tačiau savo specialistus mes skirstome į 60 savivaldybių. Kompleksinė Vakarų Midlandso savivaldybė aptarnauja dešimties milijonų gyventojų interesus, kai pas mus jau mažiau nei trijų milijonų žmonių poreikius tvarko 60 administracijų.

Tokie esminiai skirtumai, žvelgiant iš britų savivaldos virtuvės vidaus. Aprašyti tokių skirtumų pasekmes prireiktų atskiro teksto, bet jas galime nujausti.

Iniciatyvą keistis patirtimis tarp savivaldybių ir gerinti gebėjimus įgyvendinti viešąją politiką remia Europos Komisijos iniciatyva CIVITAS finansuojama pagal „Horizontas 2020“ programą. Šiame projekte Lietuvai atstovauja bendrovė „Smart Continent“.

Andrius Jaržemskis yra Konsultacijų ir tyrimų bendrovės „Smart Continent“ direktorius, VGTU docentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius