Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Navickas: Ar Lietuvoje ruošiamasi legalizuoti narkotikus?

Jau daugiau nei dešimt metų savanoriauju bendruomenėje, kurioje teikiama pagalba tiems, kurie pripažino, jog pateko į priklausomybės ligų voratinklį. Patikėkit, niekada nepritarsiu, kad priklausomybės – tai nevykėlių ar asocialų dalia. Todėl jautriai reaguoju ir į dabartinės opozicijos kaltinimą, esą naujoji dauguma yra pasiryžusi legalizuoti narkotikus. Blogiausia, kad neatsakingai ar net piktybiškai paskleista melagiena tiražuojama.
Andrius Navickas
Andrius Navickas

Esu valdančiosios daugumos atstovas ir galiu tvirtai pasakyti, kad niekas net nesiruošia legalizuoti dabar draudžiamų narkotinių medžiagų. Dar daugiau, turime labai rimtai vertinti dabartinę situaciją. Buvę valdantieji giriasi, kad jauni žmonės pradėjo vartoti mažiau alkoholio ir surūko mažiau tradicinių cigarečių, tačiau specialistai perspėja, kad tai nereiškia, jog kvaišalų atsisakymas tampa mada. Deja, alkoholį keičia įvairios narkotinės medžiagos, sintetiniai preparatai, o tradicines cigaretes išstūmė elektroninės, prie kurių ne mažiau priprantama.

Kodėl buvo sukurtas mitas apie artėjančią narkotikų legalizaciją? Todėl, kad naujoji valdžia pasiryžusi įgyvendinti tris svarbius darbus, kurių nesugebėjo padaryti buvusi.

Paliatyvinėje medicinoje kanapių produktai yra svarbi alternatyva morfijui ir kitoms stipriai nuskausminančioms medžiagoms.

Pirma, Pluoštinių kanapių įstatymo priėmimas. Jis leistų panaudoti visą pluoštinę kanapę perdirbimui. Tai būtų labai svarbus postūmis žemės ūkyje dirbantiems žmonėms. Tiesa, teko girdėti replikų, kodėl rūpinamės pluoštinėmis kanapėmis, o ne linais. Patikėkit, puikiai suprantame, kad svarbu atgaivinti ir linų auginimą ir perdirbimą ir tam Pluoštinių kanapių įstatymas niekaip nemaišo. Kitas dalykas – nepamirškime, kad pluoštinės kanapės – tai nėra globalizacijos proceso atplukdyta kultūra, bet Lietuvoje kanapės buvo auginamos ir buvo giliai įaugusios į buitį bei virtuvę.

Antra, keista pluoštinių kanapų baimė skaudžia smogia ir nemažai daliai Lietuvos žmonių, kurie turi sveikatos problemų. Daugelyje Vakarų valstybių kanapių produktai (aliejai, tepalai, arbatos) sėkmingai naudojami, kaip skausmo mažinimo priemonė. Paliatyvinėje medicinoje kanapių produktai yra svarbi alternatyva morfijui ir kitoms stipriai nuskausminančioms medžiagoms. Beje, visai neseniai Ukraina referendumu legalizavo kanapių produktų naudojimą medicininiais tikslais.

Trečia, jei pripažįstame, kad priklausomybė yra tikra liga, tai priklausomiems žmonėms reikia teikti pagalbą, o ne juos dar labiau skandinti ligoje. Turiu galvoje, kad dabar mažo kiekio silpnų narkotinių priemonių turėjimas ne komerciniais tikslais yra kriminalizuotas ir užtraukia Baudžiamąją atsakomybę. Priklausomybių gydymo specialistai praktiškai vieningai sutaria, kad tai absurdas ir sovietmečio reliktas, kurio privalu atsisakyti.

Ar nors vienas iš trijų aprašytų sprendimų yra susijęs su narkotinių medžiagų legalizavimu? Ne.

Priklausomiems žmonėms reikia teikti pagalbą, o ne juos dar labiau skandinti ligoje.

Teko girdėti abejones, kad pluoštinių kanapių perdirbimo įteisinimas yra pirmas žingsnis link narkotinių kanapių legalizavimo. Suprantamas, bet nepagrįstas nerimas. Taip, pasaulyje daugėja valstybių, kuriose legalizuojami narkotikai. Tai niekaip nesusiję su pluoštinių kanapių pramonės plėtra. Šiandien tie, kurie nori įsigyti kanapių produktų medicininiais tikslais, pakanka nuvykti į Lenkiją, kur šie produktai laisvai pardavinėjami. Sunku apkaltinti Lenkiją, pasidavus radikaliam liberalizmui, ar ne?

Visus šiuos argumentus ne kartą esu dėstęs ir dabartinės opozicijos atstovams. Kontrargumentų jie nepateikė. Gaila, kad pasirinktas netiesos sakymo kelias Žinome pasakėčią apie Mikę melagėlį. Deja, tokie „mikės“ praranda galimybę apsaugoti kitus nuo tikrų klaidų, nes, po visų išsigalvojimų, labai sunku pasitikėti, kad šįsyk sakomi rimti ir patikrinti dalykai.

Andrius Navickas yra Seimo TS-LKD frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius