Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Arvydas Anušauskas: Astravo pavojai Lenkijai

Lenkų ekspertai Piotras Maciążekas ir Maciejus Sankowskis straipsnyje „Linkėjimai iš Jasenevo: Lenkų branduolinė programa aktyvizuoja Rusijos šnipus“, prakalbo apie tokias pat grėsmes, apie kurias mes kalbėjome jau prie penkis metus. 2012 metais teigėme, kad jei Lietuva statytų japoniškus atominius reaktorius, tai turėtų poveikį Rusijos Kaliningrade ir Baltarusijoje inicijuojamiems atominių jėgainių projektams. Bet tuo metu niekas nesiruošė klausyti šių argumentų.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Užmiršo ir išsakytus argumentus apie stabdomąjį poveikį Astravo ir Baltijsko atominiams projektams. Labiausiai atmintimi skundžiasi socialdemokratai ir dalis valstiečių, kurie ženkliai prisidėjo prie lietuviško projekto stabdymo.

Dabar jau lenkų ekspertai teigia, kad Lenkijos atominės elektrinės projektas svarbus dėl galimų neigiamų pasekmių Maskvos politinei įtakai, Rusijos ekonomikai ir energetikai. Ir spėja, kad „Rosatom“, per žvalgybos tarnybas mėgins apsunkinti lenkiško atominio projekto įgyvendinimą bei akcentuos per savo lobistus didelius lenkiško projekto kaštus bei neigiamą poveikį aplinkai. Lenkų analitikams ne paslaptis ir Lietuvoje daromas poveikis per basčius ir kad pigesnės rusiškos-baltarusiškos elektros energijos prieinamumas didinimas sumažintų polinkį kurti savo elektros energijos generavimo šaltinius.

Taip pat, anot lenkų analitikų, „Rosatom“ gali suaktyvinti savo veiklą informacinėje erdvėje ir sustiprinti ryšius su Lenkijos įmonėmis, kurios dalyvautų įgyvendinant rusiškus projektus. „Rosatom“ lobizmą, palankios informacijos sklaidą papildys ir klasikinės žvalgybos operacijos. Jos bus skirtos skatinti jų atominės energetikos eksporto projektus (Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje), įtakoti lenkų projektus Kozienice ir Ostroleka C-Ołtarzew, kurie mažins energijos deficitą šiaurės rytų Lenkijoje ir tuo pačiu sumažins Rusijos elektros eksporto projektų patrauklumą. Jei visus šiuos argumentus perkėlus į lietuvišką dirvą, tai pamatytume, kad visa tai mums jau iki skausmo pažįstama. O ir požiūris į energetinį saugumą yra formuojamas kaip tik dabar.

Negaliu nepritarti lenkų ekspertų išvadoms. Lenkija dabar susidurs su tais pačiais Rusijos įtakos metodais, kurie jau buvo išbandyti Lietuvoje. Beje, anot tų pačių ekspertų „LitPol Link jungtis su Lietuva teoriškai pagerino padėtį dėl galimybės naudoti Švedijos energiją (per povandeninį kabelį – „Nordbalt“). Tačiau „LitPol Link“ yra ne tik galimybė, bet ir iššūkis“. O iššūkis, dėl potencialaus pavojaus ją išnaudoti eksportuojant Astravo AE pagamintą elektros energiją. Todėl Lietuvos politikai, kurie vis dar abejoja iniciatyvomis dėl Astravo atominio monstro stabdymo, turėtų atsisukti į vakarus ir atsakyti į klausimą: ar pasiruošę prisidėti ir prie lenkiško atominio projekto žlugdymo? Jei ne, tuomet nuoširdžius apgailestavimus dėl pavardžių nelietuviškos rašybos įteisinimo sunkumų, turėtų papildyti ir nuoširdžia pagalba visais būdais užkertant kelią bet kokiems, net simboliniams bandymams pasinaudoti Lietuvos energetine sistema ir žlugdyti mūsų artimiausių sąjungininkų energetinius projektus. Tai yra ir mūsų nacionalinio saugumo interesas.

Įžangoje minimą publikaciją „Linkėjimai iš Jasenevo: Lenkų branduolinė programa aktyvizuoja Rusijos šnipus“ galima rasti čia.

Arvydas Anušauskas yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius