Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksė Kontrimienė: Ar paleisime Vilnių konservatorių pykčio liepsnomis?

Ne, Vilniui nebegresia didieji gaisrai, tikrąja to žodžio prasme, tokie, kokie miestą nuniokojo XVI – XVIII a. Tačiau tiltus tarp Vilniaus ir Lietuvos savivaldybių asociacijos (toliau – LSA) susiruošė sudeginti konservatorių Vilniaus miesto tarybos jaunimas.
Auksė Kontrimienė
Auksė Kontrimienė / Asmeninio albumo nuotr.

Nesvarbu, kad narystė šioje asociacijoje miestui ir jo gyventojams naudinga, svarbiau, anot aktyviųjų iniciatorių, sublizgėti partinės vadovybės akyse, o gal tai nevykęs bandymas... pajuokauti?

Apie didžiuosius Vilniaus gaisrus istorikas Juozapas Ignotas Kraševskis rašė, kad „Vilnius per šiuos gaisrus visais atžvilgiais daug ir labai daug ko neteko“. Vilniaus gaisrų ugnis dažnai būdavo karų palydove. Laimei, šiandien Vilniuje nei tikrų karų, nei tikros ugnies pašvaistės nematyti.

Bet konservatoriams, matyt, reikia degėsių kvapo. Ką daryti jei jo nėra, o gi driokstelėti, kad visi atkreiptų dėmesį. Štai ir driokstelėjo oro bombą jaunasis konservatorius Adomas Bužinskas. Taip, taip, tas pats – nevykusio pokšto su laidotuvių vainiku Artūrui Zuokui autorius. Parašė „rimtą“ projektą, užregistravo ją Vilniaus miesto tarybai svarstyti.

Siūloma Lietuvos sostinei Vilniui išstoti iš Lietuvos savivaldybių asociacijos. O vienintelis „svarus“ argumentas, kad asociacijai vadovauja į žiniasklaidos ugnį patekęs Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Tikrai sostinei gresia didelis pavojus, beveik gaisras, nes R.Malinauskas vadovauja LSA nuo 2003 metų. Maža smulkmena, kad prezidentu buvo perrinktas ir 2007 ir 2011 metais.

Siūloma Lietuvos sostinei Vilniui išstoti iš Lietuvos savivaldybių asociacijos. O vienintelis „svarus“ argumentas, kad asociacijai vadovauja į žiniasklaidos ugnį patekęs Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Tik kur čia kriminalas? Na, taip, meras ir LSA prezidentas – socialdemokratas, taip – dažnai minimas pastaruoju metu ir gal kontekstas nėra jam palankus, bet teisingumą Lietuvoje vykdo teismai, o kai jie bus, jeigu bus nepalankūs, tada bus ir atitinkami politiniai sprendimai. O pagaliau, kuo yra susijęs R.alinauskas ir Vilnius narystė LSA?

Šių metų gegužės mėnesį vyks LSA suvažiavimas, tad niekas netrukdo vyresniems ir daugiau politinės patirties turintiems jaunojo konservatoriaus kolegoms merams inicijuoti naujus LSA prezidento rinkimus.

Dabar visai rimtai. Štai 7 argumentai, kodėl Vilniaus miesto savivaldybei naudinga būti Lietuvos savivaldybių asociacijos nare:

Pirma, vadovaudamasi Europos vietos savivaldos Chartija, LSA atstovauja visų Lietuvos savivaldybių bendriesiems interesams ir bendrai pozicijai įvairiais savivaldai aktualiais klausimais. Turint bendrą išdiskutuotą ir suderintą visų šalies savivaldybių poziciją, derybos įvairiais klausimais su Seimu, Vyriausybe, ministerijomis bei kitomis šalies institucijomis yra daug svaresnės ir efektyvesnės. Šiuos klausimus, turinčius tiesioginės įtakos savivaldybių veiklai, būtų daug sudėtingiau derinti atstovaujant tik vienos konkrečios savivaldybės interesams.

Antra, LSA, kalbėdama su pagrindinėmis šalies valdymo institucijomis, siekia savivaldai daugiau teisių bei savarankiškumo. Per 20 veiklos metų LSA pavyko pasiekti nemažai dalykų, leidžiančių savivaldybėms kuo savarankiškiau veikti ir kuo efektyviau įgyvendinti gyventojų lūkesčius vietos valdžios lygyje. Keli tai iliustruojantys pavyzdžiai – socialinės piniginės paramos nepasiturintiems kaip savarankiškos funkcijos perdavimas savivaldai arba tiesioginiai merų rinkimai.

Trečia, Vilniaus miesto biudžetas, kurį ką tik patvirtinome savivaldybės taryboje, netrukus pajus labai teigiamų pokyčių dėl Metodikos įstatymo pakeitimo, kurio aktyviai ne vienerius metus siekė ir pagaliau iškovojo LSA: nuo šių metų nebebus ribojamas (neatimamas į valstybės biudžetą) savivaldybių prognozuojamų savarankiškų pajamų augimas virš 21 procento. Pavyzdžiui, 2008 metais dėl šios nuostatos Vilniaus miestų savivaldybė įstatymų buvo įpareigota grąžinti valstybės biudžetui 5,8 milijono litų (apie 1.7 mln eurų).

Ketvirta, Vilniaus miesto savivaldybei ypač naudinga ir tai, kad jau keli metai LSA pastangomis Gyventojų pajamų mokestį dalijasi valstybė ir savivaldybės. Dėl šio anksčiau galiojančio ribojimo, pavyzdžiui, 2011-2014 metais Vilniaus savivaldybė negavo daugiausiai pajamų iš visų Lietuvos savivaldybių (ne vieną šimtą milijonų litų).

Penkta, LSA labai palaikė Vilniaus miesto savivaldybės siekį padidinti skolinimosi limitą Seime svarstant 2015 bei 2016 metų biudžetą.

Šešta, LSA atstovauja Lietuvos savivaldos interesams svarbiausiose Europos vietos valdžios institucijose – Europos regionų komitete, Europos vietos ir regionų valdžių kongrese bei Europos savivaldybių ir regionų taryboje, kuri yra didžiausia vietos savivaldos ir regionų interesams atstovaujanti organizacija Europoje, vienijanti tiek Europos Sąjungos, tiek ir kaimyninių valstybių vietos ir regionų savivaldos asociacijas.

Septinta, sostinės ir savivaldybių, kuriose gyvena daugiau nei 100 000 gyventojų, merai visada yra LSA valdybos nariai. Tad Vilniaus meras visuomet yra valdybos narys.

Pabaigai, tikrai džiaugiuosi, kad Vilniaus miesto tarybos nariams užteko sveiko proto (ir visiškai nesvarbu, kuris smegenų pusrutulis – kairysis ar dešinysis – tą nulėmė), kad ši politiškai nebrandi iniciatyva net nebūtų įtraukta į tarybos posėdžio darbotvarkę.

Džiaugiuosi, kad tarp koalicijos partnerių konservatorių yra daug aktyvaus jaunimo, bet norisi tikėtis ir politinės atsakomybės. Juk ne visi į savivaldybės tarybą susirinko pokštauti?

Auksė Kontrimienė yra LSDP pirmininko pavaduotoja, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius