-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronislovas Matelis: Galiu įvardinti sąžiningus politikus į laisvus ministro į postus

Žemės ūkio ministras pasitraukė. O kas toliau? Teisingumo ministro jau seniai nėra, todėl abiejų gali tekti ieškoti Darbo biržoje, bet ir ten visi linkę derėtis dėl atlyginimo, darbo krūvio, todėl gali nieko nesigauti.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Juokauju, kad teks ieškoti ministro Darbo biržoje, bet nematau kitos išeities rimtai reaguoti, nes teisingumo ministro valdantieji tikrai niekaip neranda.

Taigi, kiek pagalvojau, ir radau pačią geriausią išeitį. Radau ir kandidatus į ministro postus, jeigu tikrai dar norime permainų. Siekiant išspręsti trąšų importo iš Rusijos, dirbamos žemės koncentracijos klausimus gal net be jokių komisijų, žemės ūkio ministru reiktų skirti netradiciškai mąstantį žmogų. Jis turėtų būti ryžtingas, mėgstantis laužyti taisykles, nebūtinai politkorektiškas, anksčiau nebuvęs ir dabar nesantis ūkininkas, kitaip tariant, ne iš žemdirbių klano, būtinai turi būti politikas, o ne mistinis iš dangaus nukritęs profesionalas.

Dabar situacija yra tokia, kad žemdirbius vienijančių organizacijų gausybė, visi traukia ministrą į savo pusę, kuris stipresnis ar turtingesnis, tas ir laimi. Štai prieš mėnesį ministras Bronius Markauskas sukvietė pieno ūkius turinčius ūkininkus pasitarti. Pakvietė tik stambius ūkininkus, o vidutinių ir smulkių net nepastebėjo ir todėl nepakvietė. Tada tie turtingieji ir pasidalina visas išmokas, lengvatas ir kitas gėrybes.

Toks žmogus, galintis pakreipti įvykius teisingesne kryptimi, Seime yra. Ir net priklauso valdančiajai daugumai. Tai ekspertinio lygio politikas, mėgstantis kartais ir pamaištauti. Seimas suformuotų jam užduotį iki kadencijos pabaigos užkaišioti trąšų importo skyles ir tuo pačiu apginti savo gamintoją. Turėtume tikrai gerą ministrą.

Dar Seimas pavestų jam sukurti mechanizmą, padėsiantį užkirsti kelią vos keliems milijonieriams supirkti visą dirbamą žemę Lietuvoje, koncentraciją išsklaidytų ir per finansinio rėmimo mechanizmą paskatintų plėstis tikrus šeimos ūkius. Ir šiuos darbus žemės ūkio ministro poste galėtų atlikti Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Teisingumo ministro poste reiktų sąžiningo, taip pat ryžtingo žmogaus, galėsiančio be gailesčio reformuoti Kalėjimų departamentą. Jei kas priešinasi, ministras turėtų išdrįsti tokį atleisti. Ir šioms pareigoms nepriekaištingos reputacijos drąsus žmogus yra. Tai – Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

Abu jie iš valdančiosios daugumos, bet tikrai ne tai svarbiausia. Svarbu, kad abu jie turi didelių kompetencijų pakeisti situaciją iš esmės. Manyčiau, kad šiuos politikus į ministro postus palaikytų ir didžioji dauguma iš opozicinių Seimo frakcijų.

Bronislovas Matelis yra Mišrios Seimo narių grupės narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius