Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainius Pavalkis: Kur veda politinių partijų krizė? Nerimtas požiūris

Pažiūrėjus, kas darosi politikoje, tampa aišku – reikia steigti naują politinį, nepolitinį judėjimą. Kokį nors aptakios formos, su vidutinio žinomumo veidais, be aiškios platformos, be prisirišimo prie egzistuojančių partijų.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panašu, kad reikia eiti mūsų rytų kaimynų (kaip ir vakarų kaimynų) patikrinta metodika – nieko nesakantis pavadinimas, su aliuzija į valstybę, paminint tautą, paminint ką nors apie teisingumą, parodant kokį nors politinių šou veikėją teisusį visus ir visada, išprovokuojant užsipuolimus iš dabartinių valdančiųjų dėl ko nors.

Sakykime, „tauta turi spręsti, kaip jai gyventi“, policijos vertime norėtume rasti – skatino nacionalizmą. Sakysite „Lietuvoje turi pirmiausiai girdimas lietuvių balsas“, o jums, tikėkimės, pateiks policinę išvadą, kad skatinote tautinę neapykantą. Sakysite „reikia su migrantais susitarti taip, kad jie laikosi Europos Sąjungos ir Lietuvos priimtų žaidimo taisyklių“ ir būsite apšauktas nejautriu, skatinančiu rasizmą ir nevertu būti krikščioniškosios Europos ir Lietuvos dalimi. Naujam judėjimui tokio puolimo būtinai reikia, nes kitaip nepaveiks žmonių jausmų.

Reikia dar didesnio matomumo? Dar galime pakalbėti apie bedarbius bendradarbius. Be jokio socialinio jautrumo pasakyti, kad dalis bedarbių yra sukčiai, gyvenantys iš valstybės pašalpų taip gerai, kad net algą gaunančiam kokiam nors aukštosios mokyklos docentui reiktų pavydėti. Reiktų pažiūrėti tiesai į akis ir susirūpinti, o iš kur pas bedarbį mersedesai, „bemsai“ ir namai? Labai paprasta būtų sugaudyti, bet valdžiai patogiau kalbėti apie mokesčius jau mokančių tolesnį spaudimą. Ir šioj vietoj gausite teisėsaugos pranešimą, kad kurstote nepaklusnumo akcijas ir agituojate prieš valdžią. Nieko neprimena?

Dar galim pakalbėti apie tai, kas diriguoja šiam visam nesamoningam chorui. Tikriausiai, vieni sakys kad rusas, su savo istoriniu noru ir istorine atmintimi vėl turėti „pribaltiką“ savo sudėtyje, kiti argumentuos, kad tai amerikonas, norintis tiek priartėti prie ruso sienos, kad galėtų akmenimis apmėtyti. Treti prisimins galingąjį KGB, ketvirti CŽV su visais kalėjimais, gal Mosadą kas paminės.

Ir vėl nustebsite sulaukę kokių nors trijų raidžių agentūros apklausos dėl kišimosi į valstybės saugumo reikalus ir nepasitikėjimo kurstymo tarp draugiškų JAV, Rusijos ir Izraelio slaptųjų tarnybų. Tokie kaltinimai nieko gero nežada, bet judėjimui tai būtų puiki proga piketuoti, rengti nepaklusnumo saugumui akcijas, prisimenant istoriją nuo Kalantos iki Baltijos kelio. Turėtų suveikt.

Dar vienas dalykas, kuris turėtų vesti naują politinį judėjimą pirmyn būtų aktyvi kova prieš kažką. Ne už kažką, bet prieš kažką. Greičiausiai ir lengviausiai būtų kovoti prieš geriausiai matomas ir nepavojingas Europos Sąjungą, jos biurokratiją ir visokius bandymus suvaržyti tautinę savimonę. Panašiu keliu ėjo Vengrijos, Lenkijos judėjimai ir jiems pavyko.

Galima kartu būtų skelbti ir karą dabartiniam Lietuvos politiniam elitui, kuris nugyveno Lietuvą, kuris žiūri tik savo interesų, nori dirbti ministrais, dėl to net politines partijas palieka ant ledo. Būtinai reikia pradėti pulti JE D.Grybauskaitę ir R.Karbauskį, gerai būtų ir S.Skvernelį užpult, sunervinti ir išvesti iš kantrybės. Gal dar galima būtų skelbti negailestingą kovą bankams, kurie čiulpia visos Lietuvos žmonių pinigus, turtą, sveikatą ir yra neabejotinas blogis. Gal dar galima būtų užsipulti ir NATO, dėl kurio mokytojams nekeliamos algos, nes visus pinigus mus privertė tas pats NATO sukišti į ginkluotę.

Naujasis politinis judėjimas turėtų bijoti kelių dalykų. Pirmiausia, vengti bendrų renginių ir veiklos su profesinėmis sąjungomis. Nes tauta užuos socialistų, komunistų, Lietuvą griaunančių veikėjų kompanijos kvapą. Kad ir kaip dalis lietuvių gerai ir geruoju atsimena buvusius tarybų laikus, daugumai šis kvapas asocijuosis su priespauda, raudonaisiais, trėmimais, gulagais, tardymais ir tikrai nepridės pasitikėjimo tautoje.

Antra, reiktų vengti ir krikščioniškosios demokratijos ir bažnyčios palaikymo. Šios politinės srovė ir taip įtakingos, todėl gali priversti naująjį judėjimą stotis ant kelių ir taip baigti savo karjerą. Stotis ant kelių galima, bet tik prieš musulmono teroristo automato vamzdį, kas būtų puiki reklama naujam judėjimui.

Trečia, reiktų vengti akivaizdžių oligarchų. Per tiek metų ir komunistai, ir socialdemokratai, ir valstybininkai profesionalai ir net aukščiausi šalies vadovai įskiepijo tautai neapykantą oligarchams. Gal net sakyčiau išsivystė fiziologinė alergija ir išgirdus vien tą žodį prasideda dusimo priepuolis, kaip astma, kiti parausta, kaip komunistai, treti ištinsta, kaip Kvinkės edemos kankinami arba paprasčiausiai nutunka. Tokiu būdu oligarchai blogis, bet be jų pinigų nieko nepadarysi, nesvarbu iš kur tie pinigai atsirado, žemės ūkio, energetikos ar kokios nors skambios prekybos. Čia judėjimo lauks iššūkis gauti lėšų taip, kad niekas nesuuostų. Šioje vietoje labai reikia saugotis ir liberalių pažiūrų veikėjų, o tai viską išneš kartoninėmis dėžutėmis nuo konjako.

Tokiu būdu, Gerbiami Lietuvos žmonės, matome reikalingo Lietuvos gebėjimui naujo politinio judėjimo veiklos gaires, tikslus ir praktiškai kūrimo manifestą. Turi kažkas apginti Lietuvos žmogų, turi kažkas suteikti jam viltį ir ateitį, turi juk pagaliau kažkas pagalvoti ir apie Valstybę.

Kai nustojam juokauti

Baigiasi kultūra ir civilizacija.

Prof. Dainius Pavalkis yra LSMU Kauno klinikų gydytojas chirurgas, Europos Komisijos, Sveikatos mokslų patarėjų grupės narys, buvęs švietimo ir mokslo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius