Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darius Jasinskis: Ar tikrai e. rezidentu galima tapti tik Estijoje?

Santūrieji estai vėl ruošiasi nustebinti pasaulį – šį kartą suteikdami e.rezidento statusą užsienyje gyvenantiems žmonėms ir taip pradėdami precedento neturintį projektą, virtualiai išplėsiantį valstybės sienas.
Darius Jasinskis
Darius Jasinskis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Estijos parlamentas antradienį  priėmė įstatymą, atveriantį kelią skaitmeninės ID išdavimui ne Estijos piliečiams ir rezidentams. Pirmosios kortelės turėjusios pasirodyti  šių metų pabaigoje, panašu, Estijos atstovybėse užsienyje bus pradėtos dalyti tik po metų.

E.rezidento ID kortelė bet kurioje šalyje esančiam asmeniui suteiks galimybę jungtis prie Estijos e.paslaugų sistemos, atidaryti banko sąskaitas, steigti bendroves ir jas valdyti. E.rezidentai bus identifikuojami pagal jų biometrinius duomenis.

Šis Estijos planas, įvertinus jį nuodugniau, neatrodo utopinis, priešingai – įgyvendinamas ir mūsų šalyje. Lietuvos infrastruktūra, elektroninės paslaugos ir esama teisinė bazė galėtų būti pritaikytos tokioms iniciatyvoms.

Šis Estijos planas, įvertinus jį nuodugniau, neatrodo utopinis, priešingai – įgyvendinamas ir mūsų šalyje. Lietuvos infrastruktūra, elektroninės paslaugos ir esama teisinė bazė galėtų būti pritaikytos tokioms iniciatyvoms.

Paprastas pavyzdys –  jau dabar atsidarant verslo kaupiamąją sąskaitą, reikalingą įmonės steigimui, bent „Danske Bank“ ateiti į banko skyrių nėra būtina.

Tačiau čia pat iškyla kliūtys – sakykime, įmonei norint vėliau atsidaryti ir einamąją sąskaitą, su kuria bendrovė atliks visas operacijas, bendrovės atstovui jau reikia atvykti į skyrių.

Dėl to Lietuvoje reikėtų patobulinti kai kuriuos teisės aktus. Pritaikius nedidelius pakeitimus Lietuvoje verslo įmonės, kaip ir visi gyventojai, galėtų atidaryti visas – tiek kaupiamąsias, tiek einamąsias – sąskaitas internetu. Pakeitimai maži, bet labai reikalingi bei aktualūs verslui.

Suvienijus valdžios institucijų ir verslo pastangas bei išplėtojus panašų projektą Lietuvoje – mūsų šalis taptų konkurencingesne investicijoms valstybe nebe regiono, o pasaulio mastu.  Šalies ekonomikos ir verslo ryšių neberibotų geografinė padėtis, o išnaudojant šiuolaikines technologijas jie plėstųsi, tuo pačiu didindami įplaukas į šalies biudžetą ir kurdami naujas darbo vietas. Lietuva, būdama didesnė gyventojų skaičiumi, geru bendruoju bei technologiniu išsilavinimu tikrai turėtų ką pasiūlyti užsienio investuotojams.

Darius Jasinskis yra „Danske Bank“ Verslo plėtros tarnybos direktorius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius