-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eigirdas Sarkanas: Tam davė, tam davė, o socialinėms stipendijoms ar liks?

Šią savaitę, nors Vyriausybė ir nesutiko, Seimo Švietimo ir mokslo komitetas pritarė socialinių stipendijų studentams didinimui nuo 3,25 iki 6,5 BSI (nuo 126,75 iki 253,5 eurų). Galutinis klausimo svarstymas persikelia į Seimo salę, tačiau nėra aišku, ar Seimo nariai išgirs studentų lūkesčius. Atrodo, galėtume džiaugtis bent jau siūloma finansine parama darbo netekusiems studentams, tačiau ar tai išties yra siūlymas, orientuotas būtent į studentus?
Eigirdas Sarkanas
Eigirdas Sarkanas / Asmeninio archyvo nuotr.

Vyriausybė išvadų teikti neskubėjo

Apie viską nuo pradžių. Dar 2019 m. gruodį buvo pritarta socialines stipendijas studentams didinti maždaug dešimčia eurų (iki 3,5 BSI) ir, kai jau atrodė, jog su šiuo klausimu, kuris sprendžiamas ne vienerius metus, esame finišo tiesiojoje, pasirodžius antrajam siūlymui dėl socialinių stipendijų dvigubinimo – Vyriausybė išvadų teikti neskubėjo. Svarbu tai, kad kartu su padidinimu, nors ir nedideliu, buvo pritarta ir kitiems svarbiems, Lietuvos studentų sąjungos siūlytiems, pakeitimams – socialines stipendijas turėjo pradėti gauti tiek profesinių, tiek trečiosios pakopos studijų studentai, o jų mokėjimas turėjo būti atskirtas nuo akademinių rezultatų.

Visgi, Vyriausybė išvadą priėmė ne po mėnesio ar dviejų. Sprendimo laukti teko daugiau nei keturis mėnesius! Dėl šios priežasties, su sunkumais susiduriantys studentai negalėjo gauti žadėtų didesnių stipendijų, o diskriminacinė nuostata dėl socialinių stipendijų mokėjimo susiejimo su akademiniais rezultatais bei galimybės ją gauti ne visoms studentų grupėms, deja, liko galioti.

Didėjimo tektų laukti iki kito biudžeto svarstymo

Galiausiai pateikta Vyriausybės išvada mane nuteikė dviprasmiškai. Atrodytų, jog siūlymas pritarti socialinių stipendijų didinimui, tačiau jį įgyvendinti ne anksčiau, negu kitų metų svarstomas biudžetas, yra logiškas, kadangi karantino sąlygomis rasti papildomų lėšų gali būti tikrai sudėtinga, tačiau kai tame pačiame Vyriausybės posėdyje pritariama vienkartinėms kelių šimtų eurų išmokoms kitoms pažeidžiamoms socialinėms grupėms, kyla labai natūralus klausimas – ar socialinių bei finansinių problemų turintys studentai yra kitokie? Ar studentai, ypač karantino sąlygomis, nėra pažeidžiama socialinė grupė?

Siūloma parama nedirbantiems studentams nėra kažkoks atskiras pasiūlymas – jie paprasčiausiai gaus tai, kas jiems priklauso, nors ilgą laiką teisės į tai neturėjo.

Darbo netekę studentai nėra išskirtinė bedarbių grupė

Negaliu nesureaguoti ir į, mažų mažiausiai, keistus viešojoje erdvėje sklandančius pasisakymus apie paramą nedirbantiems studentams, lyg jie būtų išskirtinė tikslinė grupė. Priminsiu, jog dar praėjusių metų spalio mėnesį Konstitucinis Teismas konstatavo, kad nuostata, jog netekę darbo studentai, turintys sukaupę reikalingą darbo stažą, negali gauti nedarbo išmokų, prieštarauja Konstitucijai.

Seimas praėjusią savaitę priėmė galutinius Užimtumo įstatymo pakeitimus, tam, kad ši diskriminacinė nuostata būtų pakeista – nuo šiol studentai, darbo laikotarpiu mokėję visus mokesčius, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių to darbo netekę, kaip ir bet kurie kiti darbo netekę asmenys, galės gauti jiems priklausančias nedarbo išmokas. Tiesiog, elementariai, studento statusas nebėra ta kliūtis, kuri atskirdavo vienus dirbančius asmenis nuo kitų.

Taigi, siūloma parama nedirbantiems studentams nėra kažkoks atskiras pasiūlymas – jie paprasčiausiai gaus tai, kas jiems priklauso, nors ilgą laiką teisės į tai neturėjo.

Ir pabaigai – svarbu, kad Seimas bei Vyriausybė socialines problemas spręstų ne selektyviai, o tikslingai, todėl, Lietuvos studentų vardu – tikimės, kad paramos sulauks ne tik išskirtos labiausiai pažeidžiamos grupės, tačiau ir didesnių socialinių stipendijų laukiantys studentai.

Eigirdas Sarkanas nuo 2017 m. lapkričio mėnesio yra Lietuvos studentų sąjungos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius