Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Eimantas Kadys: Fizinis smurtas šeimoje – kokios teisinės pasekmės nutraukiant santuoką?

Fizinis smurtas santuokos metu – viena iš priežasčių, dėl kurios gali būti inicijuojama santuokos nutraukimo byla dėl sutuoktinio kaltės. Pagal įstatymą, vieno sutuoktinio fizinis smurtas kito sutuoktinio atžvilgiu reiškia sutuoktinio elgesį, kuris yra nepriimtinas teisės ir moralės požiūriu bei kuris parodo žiaurų sutuoktinio poelgį santuokos metu (CK 3.27 straipsnio 1 dalis).
Eimantas Kadys
Eimantas Kadys / Asmeninio archyvo nuotr.

Todėl įstatyme yra nustatyta, kad santuokos nutraukimo byloje nukentėjusiajam nuo fizinio smurto sutuoktiniui įrodžius faktą, kad kitas sutuoktinis santuokos metu fiziškai smurtavo jo atžvilgiu, pastarojo sutuoktinio kaltė dėl santuokos iširimo yra preziumuojama. (CK 3.60 straipsnio 3 dalis).

Tai reiškia, kad įstatymas santuokos metu sutuoktinio panaudotą fizinį smurtą yra susiejęs su šeimos iširimu bei tolimesnio bendro sutuoktinių gyvenimo negalimumu. Todėl nukentėjusiajam sutuoktiniui santuokos nutraukimo byloje užtenka pateikti tik įrodymus, pagrindžiančius, kad kitas sutuoktinis fiziškai smurtavo santuokos metu ir jeigu šie įrodymai tokį faktą patvirtina, teismas, vadovaudamasis aukščiau minėta įstatyme įtvirtinta prezumpcija, turi teisę fiziškai smurtavusį sutuoktinį pripažinti kaltu dėl santuokos iširimo.

Kokius įrodymus teismui reikia pateikti, siekiant įrodyti, kad sutuoktinis fiziškai smurtavo santuokos metu?

Jeigu fiziškai smurtavusio sutuoktinio atžvilgiu yra priimtas apkaltinamasis nuosprendis, kuriuo jis yra pripažintas kaltu dėl smurto artimoje aplinkoje, šis apkaltinamasis nuosprendis santuokos nutraukimo byloje gali būti teikiamas kaip oficialus rašytinis įrodymas, patvirtinantis sutuoktinio kaltę dėl santuokos iširimo. Šiuo atveju santuokos nutraukimo bylą nagrinėjantis teismas fizinio smurto atvejo santuokos metu nebenustatinėja, kadangi šis faktas oficialiai jau buvo nustatytas sutuoktinio baudžiamąją bylą nagrinėjusio teismo.

Jeigu apkaltinamasis nuosprendis dėl fizinio smurto artimoje aplinkoje smurtavusio sutuoktinio atžvilgiu nėra priimtas, tokiu atveju nuo smurto nukentėjęs sutuoktinis smurtavimo faktą santuokos nutraukimo byloje gali įrodinėti bet kokiais faktiniais duomenimis.

Pavyzdžiui, šalių paaiškinimais, rašytiniais ir daiktiniais įrodymais, nuotraukomis, vaizdo ar garso įrašais, liudytojų parodymais ir kt. Jeigu fizinį smurtą naudojusio sutuoktinio atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis buvo nutrauktas, pavyzdžiui, sutuoktiniams susitaikius arba nenustačius nusikaltimo sudėties požymių, ikiteisminio tyrimo metu surinkti įrodymai, pagrindžiantys fizinio smurto faktą, taip pat gali būti teikiami santuokos nutraukimo bylą nagrinėjančiam teismui, siekiant pagrįsti sutuoktinio smurtavimo faktą santuokos metu.

Tokiu atveju teismas, vertindamas įrodymų visumą, gali pripažinti, kad sutuoktinis santuokos metu naudojo fizinį smurtą ir atitinkamai laikyti jį kaltu dėl santuokos iširimo. Jeigu sutuoktinis tam tikrų įrodymų, patvirtinančių kito sutuoktinio panaudotą fizinį smurtą, negali gauti, tokiu atveju šis sutuoktinis turi teisę prašyti teismo šiuos įrodymus išreikalauti iš įvairių institucijų ar asmenų, kurie šiuos įrodymus turi.

Taip pat svarbu pažymėti, kad nors fizinio smurto faktas ir preziumuoja kito sutuoktinio kaltę dėl santuokos iširimo, tačiau dėl panaudoto fizinio smurto kaltinamas sutuoktinis gali ginčyti kito sutuoktinio į bylą pateiktus įrodymus, pavyzdžiui, teigdamas, kad tie įrodymai yra nepatikimi, netikslūs, ar nepagrindžiantys, kad jis fiziškai smurtavo savo sutuoktinio atžvilgiu.

Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad santuokos nutraukimo byloje yra svarbus momentas, kada sutuoktinis smurtavo kito sutuoktinio atžvilgiu. Jeigu fizinis smurtas sutuoktinio atžvilgiu buvo atliktas po to, kai sutuoktiniai dar būdami santuokoje nutraukė šeiminius santykius ir pradėjo gyventi skyrium, tokiu atveju teismas negali konstatuoti, kad santuoka iširo dėl šio sutuoktinio kaltės, kadangi faktiniai šeiminiai santykiai tarp sutuoktinių nutrūko dar iki sutuoktiniui pavartojant fizinį smurtą. Tačiau jeigu sutuoktinis naudojo fizinį smurtą santuokos metu dar esant nenutrūkusiems šeiminiams santykiams, įrodžius tokį faktą toks sutuoktinis yra pripažįstamas kaltu dėl santuokos iširimo.

Kokios teisinės pasekmės atsiranda sutuoktiniui, pripažinus jį smurtavusiu santuokos metu?

Jeigu teismas santuokos nutraukimo byloje nustato, kad vienas iš sutuoktinių santuokos metu smurtavo kito sutuoktinio atžvilgiu, tokiu atveju smurtavęs sutuoktinis yra pripažįstamas kaltu dėl santuokos iširimo ir jam yra taikomos įvairios įstatyme nustatytos neigiamos teisinės pasekmės:

  • Bendros pavardės likimas

Esant nukentėjusiojo sutuoktinio prašymui, teismas gali uždrausti kaltajam sutuoktiniui pasilikti santuokinę pavardę. Tačiau šis reikalavimas nėra tenkinamas, jeigu sutuoktiniai turi bendrų vaikų (CK 3.69 straipsnio 2 dalis).

  • Pareiga grąžinti gautas dovanas

Kaltas dėl santuokos nutraukimo sutuoktinis kito sutuoktinio reikalavimu privalo grąžinti iš šio gautas dovanas, išskyrus vestuvinį žiedą, jeigu vedybų sutartyje nenumatyta kas kita (CK 3.70 straipsnio 3 dalis).

  • Pareiga atlyginti nukentėjusiojo sutuoktinio patirtą turtinę ir neturtinę žalą

Nukentėjusysis sutuoktinis turi teisę reikalauti iš kaltojo sutuoktinio atlyginti turtinę žalą, susijusią su santuokos nutraukimu (CK 3.70 straipsnio 2 dalis). Šią žalą gali sudaryti, pavyzdžiui, nukentėjusiojo sutuoktinio patirtos išlaidos, susijusios su bendro turto apsaugojimu nuo kito sutuoktinio neteisėtų veiksmų; išlaidos, susijusios su bendro turto vertės nustatymu (ekspertizės išlaidos ir kt.).

Nukentėjusysis sutuoktinis taip pat turi teisę reikalauti, kad kaltasis sutuoktinis atlygintų jam padarytą neturtinę žalą, patirtą dėl santuokos iširimo (CK 3.70 straipsnio 2 dalis). Šią žalą gali sudaryti nukentėjusiojo sutuoktinio patirtas emocinis skausmas, dvasinis sukrėtimas, pažeminimas ar kiti neigiami išgyvenimai, kurie buvo patirti dėl kaltojo sutuoktinio panaudoto fizinio smurto.

  • Turtinių teisinių pasekmių taikymo momentas

Kaltas dėl santuokos iširimo sutuoktinis neturi teisės reikalauti, kad santuokos nutraukimo turtiniai teisiniai padariniai būtų taikomi nuo tos dienos, kai sutuoktiniai faktiškai nustojo kartu gyventi (CK 3.67 straipsnio 2 dalis);

  • Paveldėjimo teisinės pasekmės

Kaltas dėl santuokos iširimo sutuoktinis netenka teisės paveldėti mirusio sutuoktinio turtą pagal įstatymą, jeigu pastarasis miršta dar prieš nutraukiant santuoką (CK 5.7 straipsnio 1 dalies 1 punktas);

  • Teisės į išlaikymą praradimas

Civiliniame kodekse yra numatytas sutuoktinių tarpusavio išlaikymas, kuris gali būti nustatytas teismo tvarka, jeigu išlaikymo prašantis sutuoktinis po santuokos nutraukimo, pavyzdžiui, neturės galimybių pats save išsilaikyti arba yra nedarbingas dėl sveikatos ar amžiaus ir kt. Jeigu santuoka yra nutraukiama dėl šio sutuoktinio kaltės, pagal įstatymą jis praranda teisę reikalauti išlaikymo.

Atskirai paminėtina, kad vien tai, jog sutuoktinis yra pripažįstamas kaltu dėl santuokos iširimo, tai nėra ta aplinkybė, dėl kurios nukentėjusysis sutuoktinis gali prisiteisti didesnę bendro turto dalį santuokos nutraukimo byloje. Priešingai, sutuoktinio kaltė dėl santuokos iširimo neturi jokios įtakos sutuoktiniams dalijantis santuokos metu įgytą bendrą turtą. Tokia išvada ne kartą buvo konstatuota Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje.

Eimantas Kadys yra VU Teisės fakulteto doktorantas. VU TF teisinės sistemos tyrimų skyrius „PhD LAB“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius