-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eugenijus Gentvilas: Kaip Seimo narys Veryga Seimo narius pamiršo

Laikinasis Sveikatos apsaugos ministras vis keičia saviizoliacijos taisykles. Anksčiau, gavus neigiamą testo atsakymą dėl COVID-19, buvo galima grįžti į normalesnį gyvenimo ritmą nesuėjus dviejų savaičių terminui. Nuo lapkričio 10 dienos, pagal asmeninį ministro įsakymą, net paaiškėjus, jog esi sveikas žmogus, 14 dienų saviizoliacija nuo paskutinės sąlyčio dienos su sergančiu asmeniu tapo privaloma.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Atskirame ministro įsakyme išimtinė teisė sutrumpinti saviizoliaciją pradėta taikyti nebent svarbiausiems šalies pareigūnams: prezidentui ir jo patarėjams, Seimo pirmininkui ir jo pavaduotojams, premjerui ir jo patarėjams bei biuro darbuotojams, ministrams, jų patarėjams bei viceministrams, ir kitų svarbiausių valstybės tarnybų darbuotojams. Visiems nacionalinio lygio politikiams, tik ne Seimo nariams.

Ar galėjo ministras išimtinės tvarkos sąraše, vardindamas politines pareigybes, pamiršti, jog Seimo nariai irgi yra politikai? Įskaitant ir patį ministrą, kuris taipogi yra Seimo narys. Seimo nariai neprašo išimtinių sąlygų, bet kodėl jie izoliuojami griežčiau? Taip saviizoliacija pradeda panašėti į izoliaciją.

A.Verygos teigimu į atskirą sąrašą įtraukti tie, kurie gali be kontaktų atvykti į darbą ir kurių veikla yra gyvybiškai reikalinga užtikrinant svarbiausių gyvenimo sričių funkcionavimą. Seimo nariams veikiausiai reikės perimti gerąsias praktikas iš Vyriausybės biuro darbuotojų, kaip be kontaktų atvykti į darbą.

Ar galėjo ministras išimtinės tvarkos sąraše, vardindamas politines pareigybes, pamiršti, jog Seimo nariai irgi yra politikai?

Kol viešai diskutuojama, ar atlikti konstitucines pareigas yra gyvybiškai svarbu, ministras teigia, jog nei NVSC, nei sveikatos apsaugos ministerija negali už Seimą nuspręsti, kaip jis turi dirbti. Būtų puiku, jei ir nespręstų. Tačiau, atskiras ministro įsakymas, selektyviai atribojantis Seimo narius nuo teisės nutraukti izoliaciją, sudaro priešingą įspūdį. Asmeniniai ministro, kuris atstovauja opozicijoje esančią politinę jėga, įsakymai neturėtų lemti Seimo darbotvarkės.

Laikantis ministro įsakymo, nemaža grupė parlamentarų balsavimo metu privalėjo sėdėti namuose su neigiamais testų rezultatus.

A.Veryga teigia, jog Seimas pats turi susidėlioti savo „darbo algoritmus”. Toks bandymas buvo dar pavasarį, Kovo 31 dieną projektas dėl nuotolinio darbo krizės sąlygomis nesulaukė pakankamo palaikymo, liberalų balsų buvo per mažai. Antras bandymas nenusisekė jau šios kadencijos Seime. Patvirtinti nuotolinių diskusijų bei balsavimo tvarką dabartinės koalicijos balsų irgi neužteko. Laikantis ministro įsakymo, nemaža grupė parlamentarų balsavimo metu privalėjo sėdėti namuose su neigiamais testų rezultatus.

Praėjus kiek daugiau nei dviems savaitėms ministras pagaliau prisiminė, jog Seimo nariai irgi yra politikai.

Eugenijus Gentvilas yra LR Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius