Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Kiek gintaro mokesčių bangos išplaus?

Aplinkos ministerija pateikė ir Seimas šiandien priėmė naujas Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo pataisas. Ką gi jos reiškia? Visiems Lietuvoje išgaunamiems ištekliams mokesčio tarifas didinamas 37 proc., pavadinant tai indeksavimu.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sunkiai paaiškinamas toks šuolis. ,,Indeksavimas“ yra tik noras pasipinigauti, atvesiantis prie statybų, mineralinio vandens, gydymo paslaugų, paprasto vandens pramonei, žemės ūkiui ar namų ūkiams brangimo.

Bet ką čia tie ,,kuklūs“ 37 procentai… Štai Lietuvoje išgaunamas gintaras iki šiol buvo apmokestinamas 20,22 euro už kilogramą. Įstatymo pataisos nuo 2016 metų įtvirtina naujus mokesčio tarifus – t.y. 280 eurų už kilogramą, jei gintaro gabalai mažesni negu 4 centimetrai, o didesniems – net 900 eurų už kilogramą. Tarifas išauga nuo 14 iki 44 kartų!

Šitas mokesčių didinimas, anot Aplinkos ministerijos, vykdomas „atsižvelgus į Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir išteklius išgaunančių įmonių pateiktus pasiūlymus“. Skamba kaip L.Brežnevo laikais – darbininkų prašymu nuo rytojaus brangs duona, muilas ir degtinė...

Įstatymo pataisos nuo 2016 metų įtvirtina naujus mokesčio tarifus – t.y. 280 eurų už kilogramą, jei gintaro gabalai mažesni negu 4 centimetrai, o didesniems – net 900 eurų už kilogramą. Tarifas išauga nuo 14 iki 44 kartų!

Bet kaip tada paaiškinti tokį drastišką mokesčio tarifo didinimą gintarui? Juk pati Aplinkos ministerija pripažįsta: „iki šiol Lietuvos gintaro ištekliams išgauti leidimas nebuvo išduotas ir šių išteklių gavyba nevyko“. Vadinasi, nėra išteklius išgaunančių įmonių ir jos negalėjo prašyti padidinti mokestį. Ieškokime, kas gi galėjo būti taip suinteresuotas keliasdešimt kartų didinti mokesčius už išgaunamą gintarą?

Aplinkos ministerijos atstovai jau seniai šneka, kad skelbs konkursą pramoninei gintaro gavybai išžvalgytame plote Gintaro įlankoje prie Juodkrantės. Ten esą tikimasi rasti 112 tonų gintaro, nors kitų specialistų vertinimu ten gali būti tik 30 tonų. Tad kyla 3 galimos versijos:

1. Aplinkos ministerija, padidinusi mokestį, skelbs gintaro gavybos konkursą ir naiviai bei šventai tikisi papildyti valstybės biudžetą.

2. Siūlomas naujas 900 eurų už kilogramą mokestis yra kosminis. Tiek galima gauti rinkoje už juodą ar ,,darbinį“, apdirbimui tinkantį gintarą, tačiau naujasis mokestis reikalaus po 900 eurų mokėti už bet kokio – ir sluoksniuoto, ir apdirbimui netinkamo gintaro kilogramą.

Drastiškas mokesčio už gintarą augimas tikrai atbaidys nuo gavybos konkurso sąžiningas ir neutralias įmones, bet gali būti patrauklus ,,juodojo verslo“ atstovams.

Tad jokia įmonė nenorės dalyvauti gavybos konkurse, nes milžiniški mokesčiai už nežinia kokią po žeme ir vandeniu esančią žaliavą tikrai neskatina rizikuoti. Tuo, kad neįvyktų šis vis atidėliojamas konkursas, suinteresuoti gintaro pirkėjai iš Rusijos, kurie, nepaisant Rusijos embargo, surado kelius, kaip įsigyti pigaus gintaro ir nenori, kad realiai prasidėtų gintaro gavyba Lietuvoje.

3. Ir juodžiausias scenarijus – yra perspėjimų, kad Lietuvoje yra kelios įmonės, sukaupusios tonų tonas nelegaliai įvežto gintaro. Jos būtų bene vienintelės, kurioms būtų prasminga dalyvauti Juodkrantės telkinio gavybos konkurse. Kiek lietuviško gintaro jos surastų – klausimas didelis, bet tuo pagrindu pavyktų legalizuoti kontrabandos keliais įvežtas dešimtis tonų rusiško gintaro.

Taigi, drastiškas mokesčio už gintarą augimas tikrai atbaidys nuo gavybos konkurso sąžiningas ir neutralias įmones, bet gali būti patrauklus ,,juodojo verslo“ atstovams.

Kad būtų aiškiau, koks ,,kosminis“ yra šis siūlomas mokestis už gintarą, peržiūrėjau visų ES šalių mokesčius už gamtinius išteklius. Gintaras nėra išgaunamas nė vienoje ES šalyje, tad ieškojau analogų tarp kitų išteklių. Radau vienintelį panašų skaičių – Lenkija 2012 m. įvedė 992,7 eurų mokestį už vario-sidabro rūdos toną. Už TONĄ! O mūsų gintaro išgavėjams siūloma susimokėti po 900 eurų už kilogramą.

Ir dar – Aplinkos ministerija siūlo diferencijuoti mokestį pagal gintaro gabalų dydį (frakciją). Bet juk gintaro kainą pirmiausia lemia jo spalva, priemaišos, forma, apdirbimo galimybės ir tik po to dydis. Tad siūlymas diferencijuoti mokestį tik pagal dydį – daugiau ar mažiau kaip 4 centimetrai – yra nelogiškas visais požiūriais.

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Liberalų sąjūdžio kandidatas į žemės ūkio ministrus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius