Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Valdžios troškulys – socialdemokratams laikas sustoti

Įvykius partijose gali komentuoti ne tik tų pačių partijų atstovai. Tai gana dažnai daro socialdemokratas G.Kirkilas, aptardamas liberalų ar konservatorių reikalus. Dabar norėčiau trumpai apibendrinti, ką pastarosiomis dienomis socialdemokratų stovykloje matau aš, liberalas. Galbūt pravers žvilgsnis iš šalies pravers, tenesupyksta socialdemokratai.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ligšiolinių valdančiųjų socialdemokratų pralaimėjimas Seimo rinkimuose, be abejo, didžiulis smūgis tradicinei Europos partijų šeimos narei. Nenoriu analizuoti šio pralaimėjimo priežasčių, bet man atrodė, kad po šios nesėkmės socialdemokratams reikėjo sustoti, išsiaiškinti, kas ir kodėl nutiko, tyliai išsilaižyti žaizdas. Nutiko priešingai. Dar daugiau pūlinių atsivėrė.

Melas nedera su teisingumu, todėl krito patvirtintas teisingumo ministras. Galimi korupciniai sandoriai nedera su vadovavimu savivaldybei, todėl Kauno rajone STT sulaikius du iš trijų savivaldybės vadovų turėtų trauktis ir pats socialdemokratų meras.

Porinkiminės klaidos ir praradimai tampa netgi didesniu smūgiu socialdemokratams nei pats pralaimėjimas Seimo rinkimuose.P

Klausimas, dėl kokių priežasčių (negi vardan tos Lietuvos?) socialdemokratų vadovybė nutarė neimti pertraukos ir nėrė į naujos valdžios formavimo verpetą? Akivaizdu, kad tas nekantrumas atvedė LSDP į pelkę, kurioje partija klaidžioja jau trečia savaitė. Visų nelaimių ar klaidų net nesiimsiu vardinti, nes jų labai daug ir daugelis jas žino.

Visgi manau, kad porinkiminės klaidos ir praradimai tampa netgi didesniu smūgiu socialdemokratams nei pats pralaimėjimas Seimo rinkimuose. Pralaimėjimą rinkimuose savo rinkėjams dar galima paaiškinti ,,valstiečių cunamiu“, pripažįstant ir vieną kitą klaidą. Bet kaip paaiškinti ar pasiaiškinti dėl dabartinės situacijos? Juk čia nei valstiečiai, nei Prezidentė, nei opozicija nieko nedarė – tiesiog patys socialdemokratai iškėlė viešumon savo vidines ydas.

Čia ir dabar matome valdžios godulį, silpną lyderystę, norą praleisti arba pakišti savus, komandos nebuvimą, nusižengimų ar galimų nusikaltimų dangstymą...

Ir tai mato visi, net ir patys socialdemokratinio benefiso aktoriai. Bet vis tiek jie klampoja valdžios formavimo pelkynuose, užuot ieškoję išėjimo iš pelkės. Ne mano reikalas patarinėti socialdemokratams. Bet akivaizdu, kad jiems laikas sustoti, įkvėpti oro ir vėl apmąstyti – gal tikrai reikalinga pertrauka nuo valdžios kvaitulio?

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius