Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Valstiečiai atiminėja pinigus iš savivaldybių

Visi žinome, kad savivaldybių biudžetų sudarymas mažai priklauso nuo pačių savivaldybių. Centralizuota biudžetų sandaros metodika palieka savivaldybėms galimybę savarankiškai užsitikrinti tik 10–15 proc. metinių savivaldybės biudžeto pajamų, visa kita yra centrinės valdžios rankose ir jos malonėje, pirmiausiai atimant ar paliekant savivaldybių reikmėms jose surinktą Gyventojų pajamų mokestį (GPM).
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anksčiau biudžeto pajamų nustatymo metodika nurodydavo, kad, jei dėl centrinės valdžios sprendimų savivaldybės netenka dalies GPM, centrinė valdžia įsipareigoja tuos praradimus padengti 100 proc. Bet pernai ši metodika buvo pakeista ir buvo nurodyta, kad centrinė valdžia savivaldybėms padengs tik 50 proc. prarastų lėšų.

2018 m. vasarą priimta mokesčių reforma kirto per savivaldybių biudžetus ir tapo aišku, kad nuo 2019 m. savivaldybių pajamos savarankiškoms funkcijoms sumažės net 48 savivaldybėse iš 60. Ir tai vyksta ekonomikos augimo metu. Akivaizdu, kad centrinė valdžia rūpinasi gražiais valstybės biudžeto rodikliais, kurie pasiekiami atimant pinigus iš savivaldybių.

Todėl opozicinių Seimo frakcijų atstovai parengė įstatymo pakeitimą, kuriuo pasiūlė, kad savivaldybėms būtų kompensuojama ne 50 proc., o bent 80 proc. prarastų pajamų, jei jos prarandamos dėl centrinės valdžios sprendimų.

Noriu pabrėžti, kad šis projektas parengtas Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prašymu ir jį palaiko visi Lietuvos merai.

Lapkričio 22 d. Seimo posėdyje buvo pateiktas siūlymas šį projektą pradėti svarstyti – įtraukti į sesijos darbų programą. Ir štai tada ,,prabilo“ Lietuvos regionų atstovais apsiskelbusi partija – Seimo „valstiečių“ frakcija. ,,Prabilo“ sąmoningai rašau kabutėse, nes, kaip jau įprasta, nė vienas „valstietis“ nekalbėjo. Kam kalbėti, jei argumentų nėra, o tik reikia įvykdyti savo vadukų valią – atimti pinigus iš savivaldybių.

Balsavimo rezultatai Seimo salėje yra iškalbingesni nei bet koks straipsnis ar kalbėjimas. Už įstatymo svarstymą Seime balsavo tik 27 Seimo nariai, prieš 20 ir 19 susilaikė. Taigi, Seimas nutarė nesvarstyti visoms savivaldybėms gyvybiškai svarbaus projekto.

Natūralu, kad prie tokio gėdingo Seimo sprendimo labiausiai prisidėjo ,,Regionų partija“ – valstiečiai. Keturi iš jų palaikė opozicijos ir savivaldybių prašymą, likusieji – sužlugdė savivaldybių viltis 2019 m. pagerinti savo žmonių gyvenimo kokybę. Linkiu „valstiečiams“ grįžus į savo savivaldybes, užsukti į mero kabinetą ir pasipasakoti, kodėl jie taip padarė.

Eugenijus Gentvilas yra Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius