-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Evalda Šiškauskienė: Kodėl leidžiame griauti Lietuvos įvaizdį dirbtinai išpūstais litrais?

Yra tokia sena patarlė – „Žodis žvirbliu išskrenda, tačiau jaučiu sugrįžta“. Prisiminiau ją pamačiusi naujieną, kad Lietuva pateko į nesveikiausių pasaulio šalių 10-tuką. Priežastis, kodėl mūsų šalis atsidūrė šiame liūdname sąraše, paprasta: melaginga informacija, kad geriame daugiau už visų kitų sąraše esančių šalių gyventojus – neva kiekvienas lietuvis vidutiniškai suvartoja 18,2 litro alkoholio per metus. Tačiau šie duomenys nėra pagrįsti jokiais skaičiavimais, o reali statistika rodo, kad kiekvienam Lietuvos gyventojai tenka tik apie 12 litrų alkoholio.
Evalda Šiškauskienė
Evalda Šiškauskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) praėjusį pavasarį paskelbus, kad kiekvienas šalies gyventojas išgeria daugiau nei 18 litrų alkoholio, lietuviai suprato, kad yra neteisėtai apšaukiami didžiausiais alkoholikais. Tuo metu PSO atstovė Lietuvoje paaiškino, kad tai tebuvo prognozė, sudaryta remiantis 2013–2014 m. duomenimis.

Prognozė nepasitvirtino. Statistika rodo, kad alkoholio suvartojimas Lietuvoje mažėja jau penkerius metus iš eilės. Maža to, Statistikos departamentas pateikia skaičius, skelbiančius, kad 2016 m. kiekvienam vyresniam nei 15 m. amžiaus lietuviui teko apie 13,2 l. Tą patvirtina ir Valstybinės mokesčių inspekcijos turimi į rinką išleisto alkoholio duomenys. Iš šio skaičiaus atėmus 10–15 proc. kritimą pernai, gausime apie 11,5 l vienam gyventojui. Jei prie šių duomenų pridėsime šešėlį, kuris, anot PSO, sudaro apie 7,8 proc., t. y. apie 0,9 l vienam asmeniui, gausime, kad kiekvienas iš mūsų išgeriame apie 12,4 l. Ir dar nereikėtų pamiršti atimti Lietuvos emigrantų išvežamo kiekio – greičiausiai nė 12 litrų neliktų.

12 nėra net arti PSO deklaruojamų 18,2. Tačiau pastarojo skaičiaus, menkinančio mūsų šalies įvaizdį pasaulyje, deja, niekas oficialiai nepaneigia. Ir ką tai reiškia?

Tai reiškia tiesioginę žalą Lietuvai.

Užuot pasauliui prisistatę kaip moderni, sparčiai tobulėjanti šalis, galinti pasigirti ne tik greičiausiu internetu, bet ir nuostabia gamta, didinga istorija bei kultūriniu paveldu, mes patys skleidžiame niekuo nepagrįstą mūsų šalį juodinančią žinią.

Įsivaizduokite – esate užsienio turistas, ieškantis patrauklios šalies savo atostogoms. Kaip vertintumėte galimybę poilsiauti valstybėje, kuri įvardijama kaip didžiausių girtuoklių šalis? Ar norėsite į tokią šalį atvykti? Vargu.

Jei esate investuotojas, išgirdęs apie itin didelį alkoholizmo lygį, manysite, kad tokia šalis užstrigusi sovietmetyje ir neturi jokio potencialo.

Labai gaila, nes mūsų šalis praranda ne tik investicijas, bet ir gerą vardą. Štai taip nepamatuotas skaičius, išsprūdęs lengvai tarsi paukštelis, sugrįžta viską savo kelyje naikinančia jėga.

Evalda Šiškauskienė yra Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius